Emoții de nedescris pentru un tătic! Andrei Bolocan a însoțit-o pe Magda în prima zi la școală

Magdalena, fiica Natei Albot și a lui Andrei Bolocan, sau Magda așa cum îi spun cei apropiați, a mers prima zi la școală, în Canada. Deși a împlinit doar 5 ani, Magda, conform programului de studii canadian, este deja școlăriță. Micuța a fost însoțită la școală de către tatăl ei, iar emoțiile au fost de nedescris. Andrei a povestit într-o postare haioasă cum a fost această zi, care l-a făcut să își amintească și de prima sa zi de școală și mărturisește că i-au dat chiar și lacrimile.

separator

,,NOUĂZECI DE MINUTE A DURAT
prima zi de școală a Magdei.

Cum am ajuns ne-am regăsit în numeroase liste, ne-am amintit că am uitat numeroase lucruri acasă și am citit numeroase foi pe care le-am primit încă din iulie pe email. Asta încă-i normal, zic eu de după mască. În 1994 când am mers în clasa întîi, la școala 39, eu pur și simplu nu mi-am găsit profa și am rămas afară pe scări să plâng.

Magda a mers împreună cu alți copii cu struguri în piept (SAVPADENIE ???) să-și vadă „bula” în clasă. Anul ăsta guvernul o zîs că în contextul pandemiei ar fi bine copiii să se joace doar cu colegii din propria clasă, numind-o bulă. Vă dați seama să fi avut noi așa ceva la liceu? Cum aveam eu să merg la Chateau pe Bodoni, să pornească Angels de Robbie Williams în boxe și să sărut eu fata aia din clasa din paralelă? Nici vorbă! Riscam să mă îmbolnăvesc!

Eu împreună cu ceilalți părinți am rămas în sala de sport și am asistat la 90 de minute de întrebări-răspunsuri despre cum spălăm mâinile la intrare, la ieșire și la revedere. Am învățat că pot anunța în avans absența copkilului lăsând un mesaj la telefon sau pe un portal. Am fost rugați să fim punctuali. Tare insistent. Ni s-a explicat că în Quebec educația preșcolară NU ESTE obligatorie, însă din clipa în care tu decizi să beneficiezi de ea – DEJA ESTE. Tu poți să alegi să nu dai copkilu la școală la 5 ani, dar dacă decizi să dai – bagă de seamă și respectă orarul cu responsabilitate.
Ca și cum cineva ți-ar spune – UĂ, tu ai dreptul să mergi la vot! Vrei așa ceva? Și tu zici – ĂĂĂ, OK, LADNA, MULȚUMESC. Și dacă nidaibog nu apari la secția de vot în ziua alegerilor – kirdîc cu tine!

Iar pe final doamna directoare, femeie cu experiență de predare la universitate, licențiată în învățământ special și adaptare socială, femeie cu pagină pe facebook și 6000 de like-uri (cesnaslova – Madame la directrice) ne-a zis căăă… toți copiii sunt diferiți, prikini? Șutka.

Madame ne-a dat mai multe exemple de greșeli pe care le fac părinții copiilor preșcolari. Și una din ele mi-a atras atenția în mod deosebit.

Acum într-o perioadă plină de schimbări majore pentru ei, e tare important să le oferim și ‘doze’ de stabilitate. Dacă la 5 ani merge copkilu’ la școală poate nu te apuci chiar imediat să-i schimbi camera, patul, amenajezi biroul, poate nu-i spui că acum BRUSC, în ultimele trei luni de vară a crescut foarte mare. Dar îi oferi șansă să vadă acasă, în familie, un fel de ancoră în care, dacă-cumva-ceva-ne-to la școală, să-ți poată vorbi deschis și liber. Ciotcoasă idee. Merci, doamnă directoare.

Un lucru iaca totuși mi-a lipsit. Nimeni din cei prezenți la ședință asta cu părinții, niciun mail de la școală și nicio politică de la guvern nu m-a anunțat despre faptul că MASCA ESTE INUTILĂ atunci când îți vezi pentru prima oară prichindelul ieșind din clasă și tu, chiar dacă în documente ești bărbat, chiar dacă mergi la sală și faci 4-5 atjâmănii fără atdîșcă, ai ochii umezi de țânc rătăcit. Fix ca-n 1994 când am mers în clasa întîi”, a relatat tânărul tătic, încărcat de emoții.

Euro poate deveni monedă de referință pe piața valutară din Moldova

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a anunțat că euro ar putea deveni moneda de referință a BNM. La prezentarea raportului despre inflație, Anca Dragu a explicat că aceasta ar fi o măsură utilă pentru intervențiile pe piața valutară, la stabilirea cursului de schimb și în stocarea rezervelor valutare, scrie IPN.

Potrivit șefei BNM, posibilitatea de a trece de la dolarul american la euro se datorează volumului mai mare de comerț al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Peste 65% din comerțul exterior al țării noastre este realizat cu state europene.

„Acest proces ar aduce beneficii atât populației, cât și mediului de afaceri din țară, consolidând în același timp stabilitatea financiară și subliniind angajamentul Republicii Moldova de a continua integrarea europeană”, a precizat Dragu, asigurând că până la sfârșitul anului vor apărea mai multe detalii în acest sens.

Se apropie ziua! Remanierile din Guvern vor fi anunțate luni

Remanierile în cabinetul de miniștri condus de Dorin Recean vor fi anunțate săptămâna viitoare. Premierul a declarat că luni, 18 noiembrie, va organiza o conferință de presă la care va face anunțurile de rigoare, transmite IPN.

„În aceste zile după scrutin, împreună cu mai multă lume, am analizat și am pus în discuție schimbările pe care trebuie să le facem în guvernare și cine anume trebuie să conducă efortul în sensul acestor schimbări. Pe 18 noiembrie, luni, voi organiza o conferință de presă la care voi anunța schimbările corespunzătoare”, a declarat Dorin Recean în debutul ședinței de Guvern.

Înainte de turul II al alegerilor prezidențiale, Maia Sandu a vorbit despre remanieri guvernamentale, care ar urma să fie făcute până la finalul acestui an. În timpul unei dezbateri electorale, președinta a recunoscut că există domenii restante în activitatea executivului, ceea ce va determina remanieri în viitorul apropiat. Șefa statului a declarat că, dacă unii membri ai echipei guvernamentale au încălcat legea, instituțiile statului sunt încurajate să ia atitudine și să sancționeze orice abuz.

Acum o săptămână, premierul a declarat că va anunța schimbările în executiv în decurs de 10 zile, lucru care nu s-a întâmplat. Însă în această perioadă, Andrei Spînu și-a prezentat demisia din funcția de ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale.

Lansare de carte la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală: ”Rost și rânduială în satul românesc”

Miercuri, 20 noiembrie, începând cu orele 14:00, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală vă invită să participați la lansarea cărții ”Rost și rânduială în satul românesc”, a sociologului ieșean Eugen D. Neculau (1900-1974). Volumul editat de etnograful Marcel Lutic și de redactorul Petronela Cotea-Mihai cuprinde tot ceea ce este mai important în opera etno-sociologică a autorului, textele fiind prezentate între anii 2018 și 2023 în rubrica cu același titlu de la Radio Iași.

Eugen D. Neculau este fondatorul Universității Populare de la Ungureni – Botoșani, instituție rurală de mare anvergură care a ființat în nordul Moldovei în perioada 1927-1948, fiind, potrivit specialiștilor în domeniu, „un mare complex cultural-economic-gospodăresc, unic în toată țara”. În plan științific, Neculau a studiat cu multă acribie și pricepere trecutul celor 12 sate din zona Ungureni, reușind să elaboreze monumentala lucrare Sate pe Jijia de Sus (având peste 5500 de pagini), rămasă în manuscris la Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Iași.

Din 2003 încoace, o parte din opera sa a început să vadă lumina tiparului sub auspiciile Institutului Român de Genealogie şi Heraldică „Sever Zotta” Iași și ale Muzeului Etnografic al Moldovei. Prezentul volum se înscrie în aceeași strategie de aducere în atenția specialiștilor, dar mai ales a marelui public, a operei științifice a unuia dintre cei mai originali și mai puțini cunoscuți sociologi români din ultimul veac.

Prezentarea cărții va fi făcută de editorul Marcel Lutic. 

Sunteți așteptați cu drag!

Video! Uraganul Laura, cel mai puternic din ultimii 160 de ani, a ajuns în Louisiana
Articolul anterior
Primăria Chișinău lansează curse speciale de troleibuze și autobuze pentru copii
Articolul următor