Epidemie de rujeolă în Afganistan. Zeci de mii de cazuri suspecte şi 150 de morţi

O epidemie de rujeolă afectează zeci de mii de persoane, dintre care 150 au murit – majoritatea copii – în ianuarie, în Afganistan, trage vineri un semnal de alarmă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care avertizează că numărul morţilor urmează să crească, relatează AFP.

Această boală virală, extrem de contagioasă, denumită astfel după petele roşii care apar pe tot corpul, afectează mai ales copii, dintre care majoritatea sunt slăbiţi de malnutriţie, scrie news.ro.

„Cazurile de rujeolă au crescut în toate provinciile de la sfârşitul lui iulie 2021”, anunţă într-o conferinţă de presă obişnuită, la Geneva, un purtător de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier.

Numărul cazurilor a crescut cu 18% în săptămâna lui 24 ianuarie, şi cu 40% în ultima săptămână. În total există 35.319 de cazuri suspecte – 91% copii în vârstă de până la cinci ani -, înregistrate luna trecută. Aproximativ 156 de persoane – dintre care 97% sunt copii în vârstă de până la cinci ani – au murit din cauza rujeolei. Potrivit lui Lindmeier, aceste date sunt subestimate şi urmează să crească şi mai mult.

„Creşterea rapidă a acestor cazuri în ianuarie sugerează că numărul de morţi din cauza rujeolei va creşte puternic în săptămânile viitoare”, subliniază el.

Principalele complicaţii provocate de către virus sunt encefalita, diareea, orbirea sau infecţii respitratorii grave. Această epidemie se răspândeşte într-o ţară împotmolită într-o criză economică şi financiară profunde, după revenirea talibanilor la putere, în august, şi blocarea fondurilor în străinătate.

ONU a avertizat în maimulte rânduri că peste jumătate din ţară este ameninţată de foamete. Cea mai bună protecţie împotriva rujeolei este un nivel de vaccinare foarte mare. OMS recomandă un nivel de vaccinare de 95% – un obiectiv care nu poate fi atins în actualul context afgan.

Potrivit lui Christian Lindmeier, OMS şi partenerii organizaţiei lucrează de zor în vederea unei accelerări a vaccinării, a testelor şi a capacităţii de supraveghere epidemiologică. În decembrie, o campanie de vaccinare a permis imunizarea a 1,5 milioane de copii în zonele cele mai afectate.

Distribuirea vitaminei A, care permite alinarea efectelor bolii şi o reducere a mortalităţii, a ajuns la 8,5 milioane de copii, în noiembrie, în cadrul unei campanii naţionale. OMS pregăteşte o nouă campanie de vaccinare – în mai -, care să permită vaccinarea a trei milioane de copii.

Un video emoționant, până la lacrimi, cucerește internauții moldoveni. Un tată orb luptă pentru fiul său și își recunoaște băiatul după forma ,,feței și mânuțelor”

Un video publicat pe rețelele de socializare i-a emoționat la maximum pe internauți. Un bărbat rămas orb de la vârsta de 16 ani este ajutat de unicul său fiu minor. În ciuda vârstei mici, Marius este tot sprijinul tatălui său, el având grijă inclusiv de casă și de gospodărie. Internauții s-au mobilizat intens pentru a oferi ajutor acestei familii!

Tatăl orb a fost supus unui test și s-a descurcat de minune. Vladimir și-a recunoscut fiul dintre mai mulți tineri, palpând cu mâinile sale ,,fețele și mânuțele” acestora. ,,Acestea sunt mânuțele care mă ajută și mă îngrijesc”, a exclamat bărbatul, cuprins de lacrimi, în momentul în care a dat răspunsul corect. Ajutată de prezentatorul Anatol Melnic, familia a primit un ajutor material din partea unui agent economic. Vezi video-ul plin de emoții, mai jos:

Emisiunea ”Uși Deschise” cu Aura va fi difuzată la TV

Emisiunea marca unica.md, ”Uși deschise” cu Aura va fi la TV! Acum vei putea privi la televizor, de pe canapea, emisiunea ta preferată. Începând din data de 4 februarie, proiectul nostru va fi difuzat pe postul RLive TV, în fiecare zi de sâmbătă, începând cu ora 19.00.

”Uși deschise” este un proiect realizat de echipa unica.md, iar gazda emisiunii este interpreta Aura care vă invită la o discuție relaxantă cu personalități remarcabile sau tineri ambițioși, ce au încercat calea succesului.

Fiecare din noi are ”uși” care duc către mici secrete, unele le ținem închise cu lacăt, altele le deschidem, când nu ne mai este frică de ele. Ce secrete, amintiri, povești de viață nedezvăluite până acum a găsit Aura după ușile invitaților, aflați din emisiunea ”Uși deschise”.

Și pentru că Aura nu și-a schimbat meseria de interpret pe una de jurnalist, veți avea parte de o discuție amicală, cu multe zâmbete și emoții pozitive. Și ca să dăm un pic din culise despre invitații din emisiunile care urmează, Vitalie Dani ne-a mărturisit că uneori câștigă mai mulți bani din domeniul IT decât din muzică și nu acceptă să se numească interpret, dar preferă să i se spună cântăreț. Nelly Ciobanu ne-a spus ceea ce nu se știe despre Eurovision, de ce este dezamăgită de publicul de acasă și ne-a povestit despre perioada când nu a putut cânta.

Mai mult, am reușit să deschidem ușile nedeschise ale Lenuței Gheorghiță despre ierarhia din muzica populară și din culisele concertelor. Anatol Melnic a deschis ușile sufletului și am aflat ce l-a determinat să facă o schimbare radicală în viață sa.

Așa că nu ratați în fiecare zi de sâmbătă emisiunea ”Uși deschise” cu Aura, pentru că Mihai Budurin, Georgeta Voinovan, Irina Bivol, Adriana Ochișanu, Natalia Barbu, Nata Albot, Gabriel Nebunu, Gheorghe Țopa, Pasha Parfeni, Corneliu Botgros și mulți alți invitați vă dau întâlnire pe canalul RLive TV, în fiecare zi de sâmbătă la ora 19.00.

Vă urăm vizionări plăcute!

Pasagerii unui avion au zburat 15 ore și la aterizare s-au trezit tot acasă

Pasagerii unui zbor Emirates cu destinația Auckland, Noua Zeelandă, care a decolat din Dubai la sfârșitul săptămânii trecute, au aterizat tot pe aeroportul de unde au plecat după 13 ore de zbor, scrie digi24.ro.

Zborul EK448 a decolat la ora locală 10:30, iar pilotul s-a întors din drum aproape de sfârșitul călătoriei de aproximative 13.000 de kilometri și a aterizat tot la Dubai după miezul nopții, potrivit FlightAware și Business Insider.

Aeroportul Auckland s-a închis weekendul trecut, din cauza inundațiilor severe, măsura fiind luată în timp ce zborul din Dubai se apropia de finalul călătoriei. „Aeroportul Auckland a evaluat daunele aduse terminalului internațional și, din păcate, a stabilit că nu poate opera zboruri internaționale astăzi”, a declarat administrația aeroportul într-un comunicat de sâmbătă după-amiază.

„Știm că acest lucru este extrem de frustrant, dar siguranța pasagerilor este prioritatea noastră principală.”

Sâmbătă seara, după reluarea zborurilor interne, oficialii aeroportului au spus că zborurile internaționale vor fi reluate duminică. Emirates a precizat într-un comunicat pentru Business Insider: „Regretăm neplăcerile cauzate clienților. Emirates va continua să monitorizeze situația din Auckland și să își țină la curent pasagerii”.

Milioane de oameni fac o greșeală mare. Ce să nu faci niciodată imediat după sex
Articolul anterior
Rezultate foarte bune pentru Republica Moldova la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing.
Articolul următor