Epidemiolog din Danemarca: „Există o cale ușoară de a ieși din pandemie”

Danemarca a anunțat, pe 11 septembrie, că a ridicat toate restricțiile anti-Covid, după ce aproximativ 80% din întreaga populație a fost vaccinată.

Într-un interviu amplu acordat ziarului elvețian Blick, epidemiologul Lone Sorensen, profesoară la Universitatea din Roskilde și membru al Academiei Regale Daneze de Științe, spune că doar ritmul susținut al vaccinării a făcut posibilă renunțarea la toate constrângerile cauzate de pandemia de coronavirus.

„Ridicarea tuturor măsurilor a fost posibilă deoarece 75% din populație este vaccinată. 96% dintre cei peste 50 de ani sunt vaccinați complet. Acest lucru este esențial: vor mai exista infecții, dar cu o astfel de protecție pentru cei vulnerabili, cu greu vor mai avea cazuri grave și spitalizări”, explică Soresen.

Epidemiologul insistă că secretul succesului e rata de vaccinare foarte mare: „Am avut un control bun asupra procesului de infecție, cu relativ puține decese și spitalizări”.

354.393 de cazuri de Covid s-au înregistrat în Danemarca, de la începutul pandemiei. Au fost raportate 2.625 de decese. 325 de cazuri noi erau anunțat sâmbătă, 18 septembrie și trei pacienți au decedat. 25 de persoane erau internate la ATI.

De la 1 septembrie, cluburile de noapte au fost redeschise, au fost înlăturate limitările privind adunările publice şi nu a mai fost obligatorie prezentarea certificatului pentru a sta în interiorul restaurantelor, pentru a participa la evenimente sportive, pentru a merge la sala de sport sau la coafor.

Ea susține că un element-cheie a fost și faptul că nu s-a pronunțat niciodată ideea vaccinării obligatorii. „A fost, întotdeauna, o dezbatere sănătoasă despre vaccinare și măsurile de igienă”.

Spre deosebire de situația din alte țări, „danezii au, un nivel ridicat de încredere în guvernul lor. Ne îngrijim unii pe alții, plătim impozitele, respectăm deciziile luate de autorități, care fac totul pentru a ne proteja și acționează în consecință. Acest lucru ajută foarte mult”.

Departamentul de sănătate danez speră că, până la sfârșitul anului, 90% din populația totală va fi vaccinată.

„Există o cale ușoară de a ieși din pandemie, fără decese suplimentare, fără spitale supraîncărcate. Cu cât sunt mai mulți sunt oameni vaccinați, cu atât mai bine”, conchide Lone Sorensen.

sursa: www.libertatea.ro

Doi pasageri de la cursa „Chişinău-Istanbul” au încercat să treacă cu valută nedeclarată

În bagajele de mână ale doi cetățeni străini, polițiștii de frontieră de comun cu funcționarii vamali au depistat valută, în numerar de mii de euro și dolari, care nu a fost declarată. Cazurile au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, la curse cu destinație spre Istanbul, Turcia.

În ambele situații s-a acționat în cadrul controlului de specialitate, efectuat în coordonare între cele două autorități.

Prima persoană documentată este cetățean chinez de 35 de ani, în bagajul căruia s-au depistat 10900 EUR și 5500 USD. În bagajul cetățenului Ucrainei de 41 de ani, echipa mixtă a descoperit 50000 USD, pe care pasagerul a evitat să le declare.

În continuare investigațiile se desfășoară în vederea elucidării circumstanțelor și luării măsurilor legale ce se impun. 

Percheziții într-un dosar de contrabandă cu obiecte din metale prețioase, în valoare de peste 1,5 milioane lei

În postul vamal Leușeni, funcționarii vamali în comun cu polițiștii de frontieră au deconspirat intenția unui conațional de a introduce ilegal în țară un lot de articole, presupus din metal prețios.

Astfel, urmare a controlului vamal, în geanta de mână au fost depistate bunurile nedeclarate: 103 monede, un lingou și două medalii.  

Cazul a avut loc astăzi, 5 decembrie 2023, în timpul verificării bagajelor pasagerilor de la ruta „Franța-Moldova”. Documentat este un conațional în vârstă de 36 de ani.

În cadrul audierilor, persoana a declarat că monedele au fost procurate contra sumei de 300 EUR, iar lingoul presupus a fi din aur – 800 EUR.

În continuare, bunurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar investigațiile pe caz continuă.

Fostul președinte Igor Dodon, alături de mezinul său pe muntele Athos: ”Ne vom ruga pentru țară”

Fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, a plecat într-un pelerinaj de câteva zile pe muntele Athos.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Igor Dodon a scris că a ajuns pe muntele Athos alături de fiul său mai mic, menționând că vor urma câteva zile de liniște și discuții cu călugării, transmite Știri.md.

„Am ajuns la muntele Athos, împreună cu feciorul cel mic. Vor urma câteva zile de liniște, discuții cu călugării și reflecții. Ne vom ruga pentru Moldova. Să fie pace și normalitate în țară”, a scris Igor Dodon.

De menționat că, în ultimii ani, fostul șef de stat a mers în mai multe pelerinaje pe muntele Athos, iar de fiecare dată, Igor Dodon a declarat că în timpul pelerinajului s-a rugat pentru poporul R. Moldova.

Doi foști deputați, un procuror șef și șeful interimar al IGP, vizați de ANI
Articolul anterior
Un avion militar s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din Texas
Articolul următor