Eroul în vârstă de 15 ani al Ucrainei. Cum a descoperit adolescentul, cu ajutorul dronei, un convoi militar rusesc care amenința Kievul

În timp ce armata rusă se îndrepta spre Kiev la sfârșitul lunii februarie, apărarea ucraineană a apelat la un tânăr de 15 ani de dronă pentru a localiza o coloană de vehicule militare care se apropiau de capitală dinspre vest.

Adolescentul și-a trimis drona pe un câmp din apropierea casei sale și a găsit convoiul rusesc. Artileria ucraineană l-a distrus, iar operatorul de dronă a fost salutat în liniște ca un erou.

Într-un interviu acordat Global News, Andrii Pokrasa a recunoscut că el este puștiul care a ajutat la oprirea invaziei rusești din Kiev. Incidentul a fost confirmat de părinții săi, de șeful federației ucrainene a proprietarilor de drone și de un comandant din cadrul secției de recunoaștere fără pilot a forțelor armate.

”Era singurul care avea experiență cu dronele în acea regiune. Este un adevărat erou, un erou al Ucrainei”, a explicat comandantul, Iurii Kasjanov.

convoi rusia

Convoiul rusesc, după ce a fost distrus de ucraineni

Tânărul a spus că experiența a fost ”foarte, foarte înfricoșătoare”, dar nu a vrut ca soldații ruși să îi invadeze orașul. El a spus că forțele de apărare civilă au apelat la el pentru că aveau nevoie de coordonatele GPS ale coloanei rusești pentru a putea fi țintite.

”Ne-au furnizat informații despre locul aproximativ unde ar putea fi coloana rusă. Scopul nostru era să găsim coordonatele exacte și să le furnizăm soldaților. Era una dintre cele mai mari coloane care se deplasa pe drumul Zhytomyr și am reușit să o găsim pentru că unul dintre camioane și-a aprins luminile pentru mult timp”, a completat adolescentul, potrivit sursei citate.

Tatăl său a transmis detaliile către o unitate de apărare teritorială folosind o aplicație de socializare, iar forța de invazie rusă a fost oprită în apropiere de Berezivka, la aproximativ 40 de kilometri vest de Kiev.

Folosind o dronă mai mare, cu o rază de acțiune mai mare, furnizată de forțele ucrainene, Pokrasa a continuat să ajute la depistarea mișcărilor militare rusești. Iryna, mama lui adolescentului, a declarat că a fost îngrijorată atunci când soțul ei a început să îl scoată pe fiul lor noaptea pentru a căuta soldați ruși.

În cele din urmă l-a dus în Polonia pentru a termina anul școlar de clasa a noua, deși el ar fi vrut să rămână în Ucraina și să continue să ajute.

sursa

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Trei seri de concerte la festivalul DescOPERĂ: ediția aniversară a celui mai important eveniment de muzică clasică în aer liber
Articolul anterior
Putin a mințit din nou. Un procuror militar rus a recunoscut că aproximativ 600 de recruți au fost trimiși la război în Ucraina
Articolul următor