Estonia – una dintre țările lumii în care atât președintele cât și premierul sunt femei

Noul guvern al Estoniei a depus jurământul marți, Kaja Kallas devenind prima femeie prim-ministru din istoria țării baltice, relatează The Guardian.

Guvernul cu 15 membri ai lui Kallas, o avocată în vârstă de 43 de ani și fostă parlamentară, a primit votul de învestitură al parlamentului cu 101 de membri de la Tallin.

Partidul Reformist de centru-dreapta, condus de Kallas, și Partidul de Centru social-liberal, cele mai mari formațiuni politice ale țării, au ajuns duminică la un acord pentru a forma un guvern după ce fostul premier Jüri Ratas și-a prezentat demisia mai devreme în cursul lunii ianuarie datorită unui scandal de corupție în care a fost implicat partidul său.

Guvernul se bucură de o majoritate confortabilă în parlament însă cabinetul lui Kallas are de gestionat mai multe probleme stringente până la următoarele alegeri parlamentare din 2023.

Două din prioritățile imediate ale noului executiv vor fi gestionarea pandemiei de COVID-19 care s-a înrăutățit în țara baltică în ultimele luni precum și a crizei economice pe care aceasta a provocat-o.

Kalla a subliniat echilibrul de gen în formarea noului cabinet, plasând mai multe femei în poziții cheie, printre acestea numărându-se și ministerul finanțelor și cel al externelor.

De asemenea, Estonia, o țară cu 1,3 milioane de locuitori, este acum una dintre puținele țări din lume în care atât președintele cât și premierul sunt femei.

sursa

15 persoane au pierdut lupta cu noul Coronavirus, în ultimele 24 de ore
Articolul anterior
Șocant! Copilă de 12 ani, violată de mai mulți indivizi la Comrat
Articolul următor
Alte articole interesante