Eugen Doga, despre problemele artiștilor din țara noastră: ,,Noi creăm, iar hoții mănâncă”

Compozitorul moldovean Eugen Doga a publicat o postare voluminoasă pe pagina lui de Facebook, în care a descris câteva probleme cu care se confruntă artiștii autohtoni.

separator

A abordat așa subiecte ca neachitarea plăților pentru dreptul de autor, lipsa comenzilor din partea autorităților și, evident, lipsa banilor pentru trai în perioada pandemiei cu COVID-19.

„Nu se achită plățile pentru drepturile de autor”

„Azi, când suntem izolați din cauza pandemiei, mă gândesc cum mă voi descurca mai departe, fiindcă banii se scurg repede și ar trebui să plec în România ori Rusia pentru ai scoate de acolo. Aici nu am avut posibilitatea de a face vreo rezervă pentru «zile negre». Bine e că mai vin îndemnizațiile din partea Ministerului Culturii și a Academiei de Științe. Eu sunt artist și, firește, că ar trebui să trăiesc din creațiile mele. Dar la noi de aproape opt ani este stopată plata de la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală! Acolo s-au creat ONG-uri, care se ceartă ele între ele, luptând pentru împărțirea a zecilor de milioane de lei, banii veniți pentru autori. Cred că e rezonabil să fie o singură Agenție obștească de autori sub patronajul statului cu activitatea transparentă, să scoatem hoții de la punga oamenilor de creație, dar și de a-i trage la răspundere. Noi creăm, iar hoții mănâncă. Cine și când va face ordine în agenție și cine și când ne va întoarce banii furați?”, spune maestrul Eugen Doga, conform diez.md..

„Statul nu mai procură creații de la artiști”

„Din anul 1983 statul aproape că nimic nu a procurat din creațiile mele. Muzica se cântă permanent, chiar și la manifestările oficiale. Mulți ani de când e terminată lucrarea mea de proporții «Dialogurile dragostei» pe versurile lui Mihai Eminescu și Veronica Micle (56 de arii și romanțe), pe care visez să o văd pe scena Teatrului Național de Operă și Balet. Baletele Venancia și Regina Margot sunt demult scrise, muzica cărora o cânt la concertele mele, dar nimeni nici nu se interesează de soarta lor. Chiar atât de bogați suntem în creații ale compozitorilor autohtoni? Am mai scris «Imnul lui Ștefan cel Mare» pe versurile lui Mihai Eminescu. Nu s-a cumpărat, dar nici nu se mai cântă, chiar la ceremoniile oficiale în fața monumentului marelui domnitor. Am mai scris «Imnul lui Mihai Viteazul» și «Imnul lui Alexandru Ioan Cuza», care de asemenea au fost străluciți domnitori ai Moldovei.

Omul de creație muncește de jur-împrejur fără nici un ban. Statul ar trebui să-l scutească de aceste griji prozaice și să-i remunereze munca, ca să nu umble acesta cu mâna întinsă. E umilitor. Ar mai trebui să se facă comenzi pentru crearea noilor lucrări, reieșind din Programul Național pentru Dezvoltare. Dacă acolo mai este loc și pentru muzică.”, relatează compozitorul.

„Nu avem simboluri muzicale”

„Până în prezent noi nu avem simboluri muzicale. Avem doar Imnul de Stat al Republicii Moldova, care este un minunat simbol al limbii noastre. S-a început frumos cu «Imnul Chișinăului». Dar până și azi nimeni nu-l cunoaște în original, în limba română, pe versurile lui Gheorghe Vodă. Este cunoscut ca «Мой белый город» în tot spațiul post sovietic. Eu am înțeles, că noul primar al municipiului Chișinău s-a interesat de această problemă, care, sper, după ce trece carantina, se va rezolva. Vom avea mai multe variante ale acestei muzici: cu cor, variantă orchestrală, pentru fanfară, în formă electronică. Ar putea fi și un frumos suvenir muzical pentru oaspeții capitalei, editat cu imagini frumoase și cu un text atractiv.

Eu aș propune ca ceremoniile de înregistrare a căsătoriilor să se desfășoare sub muzica autohtonă. La aceste ceremonii se dansează «Valsul» – tot creația mea. Ce suvenir frumos ar putea fi pentru însurăței – un plic care să conțină CD-ul cu primul lor dans, înmânat împreună cu certificatul oficial de căsătorie. Eu am creat macheta unui asemenea plic cu trei piese: «Intrarea la ceremonie», «Primul dans» și «Marșul lui Mendelson»”, a sugerat Eugen Doga.

Muzica mea a răsunat la Olimpiadele de la Moscova în 1980 și la cea de la Soci în 2014. Ce a ajuns pe la noi? Cine măcar la telefon să-mi fi spus câteva cuvinte? Suntem indiferenți. O, ce era să facă un evreu în asemenea situație! Ei au demnitate. Își iubesc neamul. Sunt uniți”, a conchis maestrul.

„Centrul Muzical de pe strada Eugen Doga”

„Visul meu suprem este crearea Centrului Muzical pe strada care-mi poartă numele. Am identificat chiar și locul. Pe această stradă funcționează Centrul Evreiesc, dar lipsește o clădire special construită pentru Centrul Muzical cu o cafenea, vânzări de cărți, CD-uri, suvenire etc. Acolo ar putea să se adune boema orașului, ori chiar și trecători iubitori de muzică, de ce nu, întâlniri cu artiști, oameni de cultură, politicieni, oaspeți veniți din străinătate. Ar fi și o bibliotecă muzicală dotată cu utilaje moderne pentru ascultarea muzicii. Da ce frumoase serate de creație s-ar putea organiza acolo! Mai jos după intersecție se extinde bulevardul Grigore Vieru, marele poet și marele meu prieten de creație. Pe o scenă improvizată în orele de odihnă ar putea fi organizate petreceri cu artiști profesioniști și amatori. Ca pe vremurile cele de cândva.

Îi doresc și acestei persoane oficiale, care și-a amintit de mine, multă sănătate, succese și să ne țină umăr aspirațiilor noastre sănătoase pentru viitorul acestui pământ, a părinților și copiilor noștri, a neamului întreg”, a explicat Eugen Doga.

Cazul tinerei gravide ucise cu sânge rece: Oamenii legii examinează posibile legături cu alte crime neelucidate

În cadrul urmăririi penale în cazul Anei-Maria, tânăra de 19 ani de la Orhei, găsită moartă lângă Chițcanii Vechi, după ce a urcat într-o mașină de ocazie, oamenii legii examinează și posibile conexiuni cu alte cazuri de crimă, rămase încă neelucidate. Invitat în cadrul unei emisiuni, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu nu a spus cu ce cazuri se investighează posibile paralele, dar că „se examinează absolut tot”, scrie TV8.

„În orice situație de acest gen, suntem obligați ca în cazul unei crime fără rezultat să fie suprapuse anumite probe ridicate în precedentele infracțiuni raportate la ce avem astăzi. Absolut toate situațiile trebuie verificate sub aspect de probă, se fac o serie de măsuri necesare. Suntem obligați să examinăm absolut tot, în cazul în care avem victimă, dar nu avem suspect. 

Primordial acum este să acumulăm probe fierbinți pe cazul Anei-Maria și să finalizăm cât mai rapid procesul de urmărire penală, dar în paralel deja se acumulează și examinează și alte versiuni, pe alte cazuri care ar putea fi tangențiale la subiect”, a menționat Viorel Cernăuțeanu.

Cernăuțeanu a mai spus că imediat după îndemnul public ca persoanele care au avut de situații cu bărbatul suspectat de uciderea Anei-Maria, să sune la Poliție, au fost primite numeroase sesizări. Potrivit șefului IGP, presupusele victime au spus că au avut tangențe cu suspectul. Viorel Cernăuțeanu nu a oferit detalii.

Șansele de vindecare pentru pacienții cu cancer! Institutul Oncologic a fost dotat cu un aparat de brahiterapie 3D, unic în Republica Moldova

Șansele de vindecare a pacientelor care suferă de maladii oncoginecologice vor crește datorită noului aparat performant de brahiterapie 3D, instalat la Institutul Oncologic.

Evenimentul de inaugurare a avut loc astăzi, cu participarea ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, reprezentanta Europei de Est a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Carmina Jimenez Velasco, administrația și personalul medical al instituției.

Echipamentul este dotat cu cele mai moderne tehnologii, care permit specialiștilor plasarea cu înaltă precizie a unei doze mari de radiații direct în apropierea tumorii și distrugerea celulelor canceroase, protejând în același timp țesuturile sănătoase din organism. 

Tratamentul prin brahiterapie are efecte secundare minime și îmbunătățește semnificativ calitatea vieții pacientelor. Procedura este minim-invazivă, sigură, eficientă, nedureroasă, nu presupune internare, iar recuperarea este rapidă.

Aparatul de brahiterapie, în sumă totală de 319,5 mii de euro, a fost donat de Agenția Internațională de Energie Atomică (AIEA). Lucrările de reparație a spațiului destinat Serviciului de brahiterapie au constituit cca 1 milion de lei, surse alocate din bugetul de stat.  

Această inaugurare reprezintă un pas important în lupta împotriva cancerului, care permite extinderea accesului la tratament oncologic și modernizarea acestuia în conformitate cu cele mai înalte standarde europene.

Ministerul Sănătății, atât din surse proprii, cât și cu suportul partenerilor, a investit în ultimii doi ani în Institutul Oncologic suma de circa 100 milioane lei.

Continuăm să modernizăm sistemul de sănătate. Ne asigurăm astfel că fiecare pacient primește cel mai eficient tratament, iar personalul medical dispune de toate condițiile pentru a oferi îngrijire de înaltă calitate.

11 companii private din țară s-au alăturat Ministerului Educației și vor susține financiar crearea rețelei școlilor model. Vor fi investite 17 milioane de lei

11 companii private din Republica Moldova s-au alăturat Ministerului Educației și vor susține financiar crearea rețelei școlilor model. Declarația a fost făcută de ministrul Educației și Cercetării, potrivit căruia business-ul a acceptat să investească în instituțiile de învățământ din Republica Moldova 17 milioane de lei, bani ce vor fi utilizați pentru îmbunătățirea infrastructurii școlare. Ministrul Perciun spune că banii oferiți reprezintă o investiție a sectorului privat în capitalul uman al Republicii Moldova, notează IPN.

Ministrul Dan Perciun spune că în cele 35 de școli model urmează să investească statul, partenerii de dezvoltare ai țării, dar și mai multe companii private. Potrivit ministrului, mai multe bănci comerciale, companii de telecomunicații și din domeniul farmaceutic au acceptat să ofere donații pentru reabilitarea infrastructurii școlare.

„Deja 11 companii mari s-au angajat să investească 17 milioane de lei în aceste instituții de învățământ alături de Ministerul Educației. Sunt companii cu care am discutat în ultimele 6 luni, sunt companii care înțeleg valoarea investiției în capitalul uman. Noi când am mers la discuții cu ei le-am prezentat rezultatele de la PISA, le-am spus că avem jumătate din elevii din clasa a 9-a care nu ating un nivel minim de lectură și matematică. Avem 15 mii de copii în fiecare an care nu-și ating potențialul, asta înseamnă 15 mii de potențiali angajați sau antreprenori, oameni care ar putea să contribuie la bunăstarea Republicii Moldova. Aceste companii văd aceste donații ca o investiție în capitalul uman și în viitorii angajați, pentru că ceea ce invocă de fiecare dată companiile este lipsa de capital uman calificat, iar noi avem 15 mii de copii în fiecare an care nu ating acest nivel minim de competență, și decât să-i căutăm în afara, facem un efort comun ca să-i capacităm pe ai noștri”, a spus Dan Perciun în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Dan Perciun dă asigurări că Ministerul Educației va raporta partenerilor săi modul în care sunt cheltuiți banii și speră că rețeaua de companii private, dornice să investească în instituțiile de învățământ, se va extinde.

„17 milioane de lei nu este puțin. Vorbim și cu alte companii să încercăm să le convingem să contribuie și să ni se alăture. Ne propunem să avem această comunitate de business care susține educația. Noi le vom raporta pe marginea donațiilor pe care le fac. Vrem să creștem această comunitate. Acesta trebuie să devină un efort național”, a mai spus ministrul Educației și Cercetării.

Ministerul Educației și Cercetării și-a propus ca până în 2025 să fie creată o rețea de 35 de școli model. Părinții care vor accepta să-și înscrie copiii la aceste instituții vor primi câte o indemnizație lunară de 1000 de lei pentru o perioadă de doi ani.

Dieta bogată în flavonoide protejează împotriva cancerului și bolilor de inimă
Articolul anterior
Studiu: măștile de față împiedică dezvoltarea cazurilor grave de Covid-19 prin reducerea cantității de virus din organism
Articolul următor