Europa a crescut producția de electricitate din surse regenerabile. Eoliană şi hidroelectrică, peste două treimi din total

Producţia de electricitate din surse de energie regenerabilă în Uniunea Europeană a crescut, în termeni absoluţi, cu aproape 5% din 2020 în 2021, dar consumul brut de electricitate s-a majorat de asemenea, în principal în urma redresării economiei după ridicarea restricţiilor.

parc eolian_n

Ca rezultat, în UE ponderea surselor de energie regenerabilă în consumul brut de electricitate a crescut cu doar 0,1 puncte procentuale (pp), de la 37,4% în 2020 la 37,5% în 2021.

Energia eoliană şi energia hidroelectrică au reprezentat peste două treimi din totalul electricităţii generate din surse regenerabile (37% şi, respectiv, 32%), restul de o treime provenind de la energia solară (15%), biocombustibili solizi (7%) şi alte surse de energie regenerabilă (8%). Sursa cu cea mai rapidă creştere a fost energia solară, care în 2008 reprezenta doar 1% din electricitatea consumată în UE.

Trei sferturi din energia electrică în Austria și Suedia provine din surse regenerabile, arată datele publicate ieri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În 2021, mai mult de trei sferturi din consumul brut de electricitate din Austria (76,2%) şi Suedia (75,7%) era generat din surse regenerabile. Aceste state membre UE sunt urmate de Danemarca (62,6%), Portugalia (58,4%), Croaţia (53,5%), Letonia (51,3%), Spania (45,9%), Germania (43,7%) şi România (42,4%).

La polul opus, cea mai scăzută pondere a electricităţii din surse de energie regenerabilă a fost în Malta (9,7%), Ungaria (13,7%), Luxemburg (14,2%), Cehia (14,5%) şi Cipru (14,8%).

sursa

Bărbat din Anenii Noi, condamnat pentru că și-a violat fiica, iar peste 10 ani și nepoțica de nici 2 ani. Detalii șocante din anchetă

La 24 martie 2023, a fost pronunțată sentința Judecătoriei Anenii Noi, pe o cauza penală remisă în judecată de către Procuratura raionului Anenii Noi. Potrivit sentinței, un bărbat în vârstă de 44 de ani, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, pentru săvârșirea infracțiunilor de viol și acțiuni violente cu caracter sexual, anunță Procuratura Generală.

Procurorii au înaintat învinuirea pe faptul că inculpatul, în anii 2011-2012, în timp ce se afla la domiciliul său, împreună cu fiica minoră, care nu a atins vârsta de 14 ani, urmărind scopul satisfacerii poftei sexuale, contrar voinței acesteia, a întreținut cu ea un raport sexual.

Același inculpat, la 30 iulie 2022, a venit în ospeție la domiciliul aceleiași fiici, pe care o violase cu 10 ani în urmă, care devenise deja adultă, se căsătorise și devenise mamă, și din motiv că era în stare de ebrietate alcoolică și s-a certat cu actuala soție, a rămas să doarmă la fiică.

În timpul nopții, urmărind scopul satisfacerii poftei sexuale în formă perversă cu nepoțica sa de o vârstă fragedă, a scos-o din pătuț, și-a satisfăcut pofta sexuală în forma perversă cu aceasta și a lăsat-o însângerată pe podea. După ce s-a trezit de la plânsetele micuței, mama copilei a alertata vecinii, ambulanța și poliția.

Inculpatul a refuzat să facă declarații pe caz.

Precizăm că, în privința inculpatului, instanța de judecată a menținut măsura preventivă de arest preventiv, până la intrarea sentinței de condamnare în vigoare.

La pronunțarea sentinței, instanța a dispus încasarea din contul inculpatului în contul bugetului de stat a sumei de 22 400 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău.

În capitală s-a încheiat sezonul de termoficare

În capitală s-a încheiat astăzi sezonul de termoficare. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a semnat o dispoziție în acest sens, transmite moldpres.md.

La ședința săptămânală a serviciilor primăriei capitalei, edilul a subliniat că decizia a fost luată întrucât vremea s-a încălzit.

„Astăzi a fost semnată dispoziția privind deconectarea agentului termic în municipiul Chișinău, începând cu data de 27 martie. Rog „Termoelectrica” să desfășoare acțiunile necesare în acest sens”, a spus Ion Ceban.

Sezonul termic în capitală a demarat la 7 noiembrie 2022.

În zilele de 30 și 31 martie, nu vor fi recepționate cereri pentru perfectarea pașaportului în regim de urgență

În legătură cu trecerea la noul sistem de personalizare a documentelor, în zilele de 30 și 31 martie nu vor fi recepționate cererile pentru perfectarea pașaportului cetățeanului Republicii Moldova în regim de urgență: în ziua adresării; o zi lucrătoare, scrie observatorul.md.

Despre aceasta anunță Agenția Servicii Publice. Vă reamintim că, începând cu luna aprilie a acestui an, în Republica Moldova va fi pus în circulație un nou model de pașaport. Noul pașaport conține 34 de pagini, se distinge prin 45 de elemente performante de securitate și vine cu o serie de noutăți ce țin, în speță, de materialele de confecționare, de tehnologia de personalizare și tipologia elementelor de securitate.

Durerea unei femei din Călărași, după ce singurul fiu i-a fost spulberat de o mașină
Articolul anterior
Opere de artă la Festivalul de gheață din munții Tatra
Articolul următor