Europa ar putea atinge imunitatea colectivă la jumătatea verii

Europa ar putea să atingă “imunitatea de turmă” la jumătatea acestei veri, spune directorul companiei Biontech.

Asta, datorită campaniilor de vaccinare aflate în plină desfăşurare în toată Uniunea Europeană. Până atunci, însă, unele state au început să relaxeze restricţiile care durau de luni de zile.

Olanda, de exemplu, a permis restaurantelor şi cafenelelor să deschidă terasele. Belgia, pe de altă parte, mai aşteaptă până în mai.

Unul dintre cele mai afectate state europene, Olanda a urmat exemplul Italiei, Greciei, Franţei şi al altor ţări din Uniune, şi a început să ridice restricţiile, pentru a permite economiei să-şi revină, după luni întregi de carantină dură.

După şase luni de stat acasă, angajaţii restaurantelor şi barurilor sunt cei mai fericiţi că s-au întors la lucru.

Unii proprietari de restaurante şi baruri nu sunt însă prea mulţumiţi de condiţiile în care pot deschide localurile. Oamenii spun că le va fi aproape imposibil să obţină profit.

Pe de altă parte, Europa ar putea atinge imunitatea de turmă în faţa coronavirusului în următoarele 4 luni, spune directorul companiei germane Biontech, care a dezvoltat primul vaccin anti-COVID împreună cu Pfizer. E un semn bun și pentru restul lumii, spun specialiștii.

Ugur Sahin, BioNTech’s chief executive: „Cred că e un lucru bun că vom exporta vaccinuri din Europa, pentru că Europa va atinge imunitatea de turmă în iulie, august cel mai târziu. Alte ţări au mult mai puţine vaccinuri şi trebuie să ţinem cont că sunt oameni care au nevoie de ele, iar asta e o misiune pentru întreaga omenire.”

Experţii nu au căzut încă de acord care e pragul concret de la care se consideră că întreaga populaţie e imunizată – fie prin vaccinare, fie prin infectare şi vindecare. Experţii spun însă că un nivel de imunizare de peste 70% ar reduce semnificativ gradul de infectare cu SARS-CoV-2.

sursa

Prizonierii ucraineni susțin că au fost torturați de ruși: electroșocuri, pastile necunoscute, bătăi și amenințări cu moartea

Avocatul poporului, Liudmila Denisova, spune că prizonierii de război ucraineni au relatat că au fost torturați de forțele armate ruse, relatează The Kyiv Independent.

Potrivit lui Denisova, prizonierii ucraineni au fost ținuți în subsoluri și anexe și apoi au fost transferați într-un centru de detenție preventivă din Donețk, apoi au fost transferați la centrele de arest preventiv Taganrog și Voronej din Rusia.

„În timpul transferului, soldații ucraineni erau legați la ochi, purtau un sac deasupra capului, iar mâinile erau legate cu frânghii. Au fost torturați, amenințați cu moartea, bătuți și umiliți în captivitate”, a spus Denisova.

Torturați cu electroșocuri și pastile necunoscute

Denisova descrie într-o postare pe Facebook că în timpul interogatoriilor, prizonierii de război ucraineni au fost puși în genunchi, bătuți peste degete și rănile deschise cu patul unei mitraliere, iar rușii au folosit clești și au fost sugrumați cu bandaje.

„În plus, aceștia au fost torturați cu șocuri electrice, bătuți cu bastonul și loviti cu piciorul”

Militarii ucraineni au raportat că rușii le-au administrat medicamente necunoscute cu litera „M”, după care au leșinat și și-au pierdut memoria.

Ocupanții i-au forțat pe soldații ucraineni să învețe poezia „Iertați-ne, ruși nativi”, imnul federației ruse, istoria creării emblemei și drapelului federației ruse, în caz contrar – erau torturați.

Femeile prizoniere de război, forțate să aibă relații sexuale

Femeile ucrainene prizoniere de război deținute în centrul de arest preventiv din Donețk au spus că erau cel puțin 17-20 dintre ele în celulele pentru 2-3 persoane. În loc de wc, era o găleată. Femeile au fost lipsite de produse de igienă și de posibilitatea de a se spăla. Au fost supuse presiunii psihologice – bărbați captivi ucraineni au fost bătuți cu brutalitate în fața lor. Femeile captive au fost, de asemenea, forțate să aibă relații sexuale.

Militarii ucraineni nu au primit îngrijiri medicale vitale și nu li s-a dat apă. „Era doar 1,5 litri pentru 30-40 de persoane, hrană limitată – dieta zilnică consta dintr-o bucată de pâine și untură ”, a mai scris Denisova.

sursa

Rusia planifică „o victorie pe scară largă în Ucraina până în toamnă”

Kremlinul ia în considerare un al doilea asalt asupra Kievului, în ciuda faptului că nu a reuşit să captureze capitala ucraineană la începutul războiului, potrivit mediafax.ro.

Surse apropiate Kremlinului şi din interiorul administraţiei Putin au declarat că încrederea s-a răspândit la conducerea Rusiei Unite, partidul politic aflat la putere în ţară, că o victorie pe scară largă în Ucraina este posibilă înainte de sfârşitul anului.

O sursă a declarat: „Îi vom zdrobi (pe ucraineni) în cele din urmă. Totul se va termina probabil până la toamnă”.
Conducerea Rusiei are praguri „minime” şi „maxime” pentru a declara o „operaţiune militară specială” de succes şi finalizată în Ucraina, au declarat sursele.

Minimul necesar pentru a declara victoria este capturarea completă a regiunii Donbas, potrivit surselor, în timp ce obiectivul maxim ar fi capturarea Kievului.

Editorul ediţiei în limba engleză a publicaţiei Meduza, Kevin Rothrock, a declarat că raportul sugerează că Ucraina pierde „războiul informaţional” pentru prima dată de la invazie.

Oficialii de la Kremlin sunt, de asemenea, sceptici că ţările occidentale pot susţine sprijinul financiar şi militar masiv acordat Ucrainei dacă războiul se prelungeşte, relatează site-ul.

O altă sursă a declarat: „Mai devreme sau mai târziu, Europa va obosi să ajute. Este vorba atât de bani, cât şi de producţia de arme de care au nevoie pentru ei înşişi. Mai aproape de toamnă, vor trebui să negocieze (cu Rusia) pe gaz şi petrol, înainte de sosirea sezonului rece”.

Nu a fost posibilă verificarea independentă a acestor informaţii.

După ce s-a văzut ieșit din izolator, Igor Dodon a spus „patru falsuri în două minute”

Fostul președinte și ex-liderul socialiștilor Igor Dodon a adus mai multe acuzații guvernării în prima sa declarație pentru presă după ce instanța de judecată a eliberat mandat de arest la domiciliu pe numele său. Printre acestea, în mai puțin de două minute, Dodon a făcut mai multe afirmații false și speculative, inoculând ideea că Republica Moldova este guvernată din exterior.

Joi, 26 mai 2022, magistratul Roman Mazureț de la Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana) a decis plasarea lui Igor Dodon în arest la domiciliu pe 30 de zile, după ce acesta a petrecut două nopți în izolator. Susținut de un grup de membri și adepți ai PSRM și huiduit de alți cetățeni, Dodon a făcut primele declarații pentru presă la ieșirea din sala de judecată, a lansat critici la adresa guvernării, dar a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor. Între altele, Dodon a afirmat că dosarul său este făcut la comanda președintei Maia Sandu, că actuala guvernare ar fi adus consilieri străini care controlează statul, că polițiști străini patrulează pe drumurile din Moldova și că autoritățile „ar chema” NATO în Moldova, transmite Stopfals.md. Vezi video aici.

Bărbat de 36 de ani, din Chișinău, răpus de Covid-19
Articolul anterior
Doctoriță din Glodeni, răpusă de Covid-19
Articolul următor