Europa ar putea atinge imunitatea colectivă la jumătatea verii

Europa ar putea să atingă “imunitatea de turmă” la jumătatea acestei veri, spune directorul companiei Biontech.

Asta, datorită campaniilor de vaccinare aflate în plină desfăşurare în toată Uniunea Europeană. Până atunci, însă, unele state au început să relaxeze restricţiile care durau de luni de zile.

Olanda, de exemplu, a permis restaurantelor şi cafenelelor să deschidă terasele. Belgia, pe de altă parte, mai aşteaptă până în mai.

Unul dintre cele mai afectate state europene, Olanda a urmat exemplul Italiei, Greciei, Franţei şi al altor ţări din Uniune, şi a început să ridice restricţiile, pentru a permite economiei să-şi revină, după luni întregi de carantină dură.

După şase luni de stat acasă, angajaţii restaurantelor şi barurilor sunt cei mai fericiţi că s-au întors la lucru.

Unii proprietari de restaurante şi baruri nu sunt însă prea mulţumiţi de condiţiile în care pot deschide localurile. Oamenii spun că le va fi aproape imposibil să obţină profit.

Pe de altă parte, Europa ar putea atinge imunitatea de turmă în faţa coronavirusului în următoarele 4 luni, spune directorul companiei germane Biontech, care a dezvoltat primul vaccin anti-COVID împreună cu Pfizer. E un semn bun și pentru restul lumii, spun specialiștii.

Ugur Sahin, BioNTech’s chief executive: „Cred că e un lucru bun că vom exporta vaccinuri din Europa, pentru că Europa va atinge imunitatea de turmă în iulie, august cel mai târziu. Alte ţări au mult mai puţine vaccinuri şi trebuie să ţinem cont că sunt oameni care au nevoie de ele, iar asta e o misiune pentru întreaga omenire.”

Experţii nu au căzut încă de acord care e pragul concret de la care se consideră că întreaga populaţie e imunizată – fie prin vaccinare, fie prin infectare şi vindecare. Experţii spun însă că un nivel de imunizare de peste 70% ar reduce semnificativ gradul de infectare cu SARS-CoV-2.

sursa

Bărbat de 36 de ani, din Chișinău, răpus de Covid-19
Articolul anterior
Doctoriță din Glodeni, răpusă de Covid-19
Articolul următor
Alte articole interesante