Europa este alarmată! Cresc tensiunile la Zaporojie, înaintea vizitei ONU. Explozii la Enerhodar, un reactor s-a oprit. Rusia bombardează ruta convenită cu misiunea AIEA

Experții internaționali au plecat, în această dimineață, spre centrala nucleară de la Zaporojie. Ucraina acuză însă Rusia că bombardează ruta convenită cu inspectorii AIEA, iar aceștia sunt în pericol. Șeful delegației, care spune că el și colegii săi vor să evite un accident nuclear, a declarat că vor avea nevoie de noroc și că știe că merg într-o zonă de război, scrie digi24.ro.

Rușii spun că ucrainenii ar fi încercat să recucerească centrala Zaporojie

ACTUALIZARE 10:30 Forțele ucrainene ar fi încercat să recucerească centrala nucleară Zaporojie, controlată de ruși, din sudul Ucrainei, au declarat joi ministerul rus al apărării și un oficial local susținut de Moscova. Într-un comunicat, ministerul a spus că până la 60 de militari ucraineni au traversat râul Nipru, care împarte teritoriul deținut de cele două părți, cu bărci la ora locală 6:00 dimineața (0300 GMT). Acesta a numit operațiunea o „provocare” menită să întrerupă o vizită planificată a inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la centrala nucleară.

Ministerul a spus că „au fost luate măsuri” pentru distrugerea trupelor adverse, inclusiv utilizarea aviației militare. Ministerul rus a acuzat Ucraina că a bombardat atât punctul de întâlnire al delegației AIEA, cât și centrala nucleară Zaporojie. Un oficial local, instalat de Rusia, Vladimir Rogov, a declarat pentru postul de stat RT că forțele ucrainene au lansat un atac din „disperare”. Acesta a precizat că trupele de asalt ucrainene au fost lovite de forțele aeriene ruse. Reuters precizează că nu a putut verifica afirmațiile. Un reactor de la centrala nucleară Zaporojie s-a oprit, după bombardamentele din zonă

ACTUALIZARE 10:20 Unul dintre cele două reactoare funcționale de la centrala Zaporojie a fost oprit, joi, din cauza bombardamentelor rusești, a anunțat operatorul ucrainean Energoatom. „Ca urmare a unui alt bombardament al forțelor ruse…, protecția de urgență a fost activată și a cincea unitate de putere operațională a fost oprită”, a scris Energoatom pe aplicația de mesagerie Telegram.

Energoatom a adăugat că „unitatea electrică nr. 6 continuă să funcționeze în sistemul energetic al Ucrainei” și furnizează energie electrică.

Rusia bombardează ruta convenită cu misiunea AIEA

ACTUALIZARE 08.58 Misiunea de supraveghere nucleară a ONU la centrala de la Zaporojie ar putea fi în pericol, deoarece Rusia bombardează ruta convenită în prealabil, spun oficialii ucraineni citați de The Guardian. În această dimineață, orașul Enerhodar, aflat sub control rusesc, care găzduiește cea mai mare centrală nucleară din Europa, a fost din nou bombardat, potrivit oficialilor ucraineni din regiune. Șeful administrativ al regiunii Zaporojie spune că forțele ruse bombardează și rutele convenite în prealabil cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), care a trimis o echipă de inspectori la centrala nucleară. „Ucraina continuă să depună eforturi pentru a organiza accesul în siguranță al misiunii internaționale AIEA la Zaporojie. Cerem Federației Ruse să oprească provocările și să acorde AIEA acces nestingherit la instalația nucleară ucraineană”, a scris Oleksandr Staruh pe Telegram.

Bombardamente la Enerhodar

ACTUALIZARE 08.55 Ucraina acuză Rusia că a bombardat din nou, în această dimineață, Enerhodar, orașul în care se află cea mai mare centrală nucleară din Europa. De dimineața devreme, rușii folosesc mortiere, arme automate și rachete, a spus primarul localității, Dmitro Orlov. El a postat pe internet fotografii cu clădiri avariate și coloane de fum negru. Orlov a mai spus că, din primele informații, au fost lovite și blocuri de locuințe și că ar putea exista victime civile.

Chișinău, pe lista finaliștilor la titlul de Capitală Europeană a Tineretului 2027

Orașul Chișinău, Republica Moldova, este pe lista finaliștilor la titlul de Capitală Europeană a Tineretului 2027. Chișinăul concurează cu Fuenlabrada și Malaga (Spania), Parma (Italia) și Skopje (Macedonia de Nord), transmite IPN, cu referință la UE Neighebour East.

Juriul este format din mai multe organizații, printre care Comitetul European al Regiunilor, Comitetul Economic și Social European, Parlamentul European (Comisia CULT), Forumul European al Tineretului, Inițiativa pentru o Societate Deschisă pentru Europa, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și Consiliul Consultativ pentru Tineret al Consiliului Europei.

Orașele finaliste urmează să prezinte până pe 11 iunie 2024 o viziune mai detaliată asupra unui program amplu de evenimente și activități culturale, sociale și politice dedicate tineretului pentru întregul an 2027.

Finaliștii vor primi apoi recomandări suplimentare privind cererile lor detaliate din partea juriului independent și a unui grup de lucru specializat. În cele din urmă, aceștia vor depune cererile lor finale și actualizate până la data de 1 octombrie 2024.

Ulterior, orașele finaliste vor avea oportunitatea să convingă juriul de selecție al Capitalei Europene a Tineretului 2027 de ce ar trebui să fie alese, în cadrul reuniunii juriului care va avea loc înainte de ceremonia oficială de decernare a premiului din noiembrie 2024.

IPN notează că Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Tineret implementează un program național „Capitala Tineretului”, care urmează la nivel de țară experiența europeană și presupune selectarea unei localități în cadrul căreia, pe parcursul unui an, sunt concentrate activități și proiecte cu și pentru tineret.

Orice localitate din Republica Moldova (cu excepția mun. Chișinău și localitățile deținătoarele ale titlului ,,Capitala Tineretului” în ultimii 3 ani de la ediția pentru care se aplică) ce se distinge într-un mod pozitiv și prezintă un program ambițios pentru implicarea și dezvoltarea tinerilor, poate deveni Capitala Tineretului, devenind ulterior un model de dezvoltare pentru alte localități din țară.

La prima ediție națională din 2011 capitala tineretului din Moldova a fost în mun. Ungheni, succesul repetându-se în 2023, iar în 2024 capitala tineretului din Moldova este or. Cahul.

În Republica Moldova va fi creat sistemul informațional de constatare medicală a nașterii și decesului

 În Republica Moldova va fi creat sistemul informațional „Constatarea medicală a nașterii și decesului” (SI eCMND). O hotărâre în acest sens, a fost aprobată de Executiv.

Dezvoltarea sistemului informațional va contribui la automatizarea procesului de înregistrare centralizată a constatărilor medicale a nașterilor și deceselor produse în Republica Moldova. 

Astfel, va fi posibilă crearea unei baze de date legate de nașteri și decese care se produc în instituțiile medico-sanitare publice și private, la domiciliu și în alte locuri, precum și generarea datelor statistice în baza informațiilor medicale.

Construcția liniei Electrice Aeriene Bălți-Suceava: Guvernul va contracta un împrumut de 30,8 milioane de euro

Guvernul a aprobat ratificarea Acordului de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) privind construcția Liniei Electrice Aeriene Bălți-Suceava, realizată în cadrul proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza II”. 

Proiectul investițional va contribui la integrarea rețelei din Republica Moldova în piața Uniunii Europene, prin conexiuni cu rețeaua europeană ENTSO-E. Prin urmare, va crește eficiența sectorului energetic național și vor fi create noi oportunități pentru dezvoltarea altor surse de energie, inclusiv a surselor de energie regenerabilă.

Pe lângă noua linie electrică aeriană dintre Republica Moldova și România, cu tensiunea de 400 kV, care va interconecta municipiile Bălți și Suceava, va fi construită și o stație electrică cu o capacitate de 400 kV.

În acest sens, Acordul cu BERD prevede contractarea unui împrumut în valoare de 30,8 milioane de euro, ceea ce reprezintă 40% din suma totală, necesară pentru realizarea proiectului. 

Alte 30,8 milioane de euro vor oferite de Banca Europeană de Investiții (BEI). De asemenea, proiectul include  un grant în valoare de 15,4 milioane de euro, acordat de UE, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate. Valoarea totală a proiectului este estimată la 77 de milioane de euro.

În tinereţe a fost un comunist sărac, dar la bătrâneţe a ajuns milionar. Surprinzătoarea avere lăsată în urmă de Mihail Gorbaciov
Articolul anterior
O pneumonie ”de origine necunoscută” pune pe jar lumea medicală! Doi pacienţi au murit în Argentina
Articolul următor