Europa este alarmată! Cresc tensiunile la Zaporojie, înaintea vizitei ONU. Explozii la Enerhodar, un reactor s-a oprit. Rusia bombardează ruta convenită cu misiunea AIEA

Experții internaționali au plecat, în această dimineață, spre centrala nucleară de la Zaporojie. Ucraina acuză însă Rusia că bombardează ruta convenită cu inspectorii AIEA, iar aceștia sunt în pericol. Șeful delegației, care spune că el și colegii săi vor să evite un accident nuclear, a declarat că vor avea nevoie de noroc și că știe că merg într-o zonă de război, scrie digi24.ro.

Rușii spun că ucrainenii ar fi încercat să recucerească centrala Zaporojie

ACTUALIZARE 10:30 Forțele ucrainene ar fi încercat să recucerească centrala nucleară Zaporojie, controlată de ruși, din sudul Ucrainei, au declarat joi ministerul rus al apărării și un oficial local susținut de Moscova. Într-un comunicat, ministerul a spus că până la 60 de militari ucraineni au traversat râul Nipru, care împarte teritoriul deținut de cele două părți, cu bărci la ora locală 6:00 dimineața (0300 GMT). Acesta a numit operațiunea o „provocare” menită să întrerupă o vizită planificată a inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la centrala nucleară.

Ministerul a spus că „au fost luate măsuri” pentru distrugerea trupelor adverse, inclusiv utilizarea aviației militare. Ministerul rus a acuzat Ucraina că a bombardat atât punctul de întâlnire al delegației AIEA, cât și centrala nucleară Zaporojie. Un oficial local, instalat de Rusia, Vladimir Rogov, a declarat pentru postul de stat RT că forțele ucrainene au lansat un atac din „disperare”. Acesta a precizat că trupele de asalt ucrainene au fost lovite de forțele aeriene ruse. Reuters precizează că nu a putut verifica afirmațiile. Un reactor de la centrala nucleară Zaporojie s-a oprit, după bombardamentele din zonă

ACTUALIZARE 10:20 Unul dintre cele două reactoare funcționale de la centrala Zaporojie a fost oprit, joi, din cauza bombardamentelor rusești, a anunțat operatorul ucrainean Energoatom. „Ca urmare a unui alt bombardament al forțelor ruse…, protecția de urgență a fost activată și a cincea unitate de putere operațională a fost oprită”, a scris Energoatom pe aplicația de mesagerie Telegram.

Energoatom a adăugat că „unitatea electrică nr. 6 continuă să funcționeze în sistemul energetic al Ucrainei” și furnizează energie electrică.

Rusia bombardează ruta convenită cu misiunea AIEA

ACTUALIZARE 08.58 Misiunea de supraveghere nucleară a ONU la centrala de la Zaporojie ar putea fi în pericol, deoarece Rusia bombardează ruta convenită în prealabil, spun oficialii ucraineni citați de The Guardian. În această dimineață, orașul Enerhodar, aflat sub control rusesc, care găzduiește cea mai mare centrală nucleară din Europa, a fost din nou bombardat, potrivit oficialilor ucraineni din regiune. Șeful administrativ al regiunii Zaporojie spune că forțele ruse bombardează și rutele convenite în prealabil cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), care a trimis o echipă de inspectori la centrala nucleară. „Ucraina continuă să depună eforturi pentru a organiza accesul în siguranță al misiunii internaționale AIEA la Zaporojie. Cerem Federației Ruse să oprească provocările și să acorde AIEA acces nestingherit la instalația nucleară ucraineană”, a scris Oleksandr Staruh pe Telegram.

Bombardamente la Enerhodar

ACTUALIZARE 08.55 Ucraina acuză Rusia că a bombardat din nou, în această dimineață, Enerhodar, orașul în care se află cea mai mare centrală nucleară din Europa. De dimineața devreme, rușii folosesc mortiere, arme automate și rachete, a spus primarul localității, Dmitro Orlov. El a postat pe internet fotografii cu clădiri avariate și coloane de fum negru. Orlov a mai spus că, din primele informații, au fost lovite și blocuri de locuințe și că ar putea exista victime civile.

Au fugit de mobilizare: Doi ruși au ajuns cu barca în Alaska

Paza de Coastă a SUA a reținut doi bărbați pe insula St. Lawrence, statul american Alaska. Ei plecaseră cu barca din Egvekinot, regiunea autonomă Ciukotka, și le-au spus celor care i-au găsit că „au fugit de armată”, scrie Alaska News Source.

Bărbații au fost găsiți de localnicii din satul Gambell, marți, 4 octombrie. Ei au informat polițiștii de frontieră despre descoperirea bărcii cu cei doi cetățeni străini.

Cazul a fost tratat foarte atent, având în vedere tensiunile dintre SUA și Rusia pe fondul războiului din Ucraina.

Un purtător de cuvânt al biroului senatorului Dan Sullivan a declarat că acesta a fost informat despre situație după ce a fost contactat de un lider comunal înalt din regiunea Strâmtorii Bering.

Bărbații au parcurs în jur de 300 de mile marine, peste 500 de kilometri pe mare.

Doi ruși care au fugit cu barca de mobilizare au ajuns în Alaska și au fost recuperați de Garda de Coastă a SUA

„Acești doi oameni care au venit din Rusia cu barca au fost reținuți la Gambell și sunt acum la Anchorage și tratați de autoritățile federale”, a spus guvernatorul Mike Dunleavy.

„Nu anticipăm un flux continuu de indivizi străini. Nu avem nicio indicație că se va întâmpla așa ceva”, a mai spus Dunleavy.

sursa

O mașină a explodat în centrul Moscovei. Două automobile sunt în flăcări

O mașină a explodat în apropierea Turnului Federației din Moscova. Joi seară, două mașini erau în flăcări în centrul Moscovei.

Martorii oculari spun că au auzit o explozie, după care au observat un bărbat care a fugit cu o canistră.

Turnul Federației este un complex de zgârie-nori din Moscova. Turnul a fost proiectat să fie atât cea mai înalta clădire din Europa cât și prima clădire europeană care să depășească 374 de metri.

Patriarhul Kirill a cerut clericilor din toată țara două zile de rugăciuni pentru sănătatea lui Putin

Patriarhul Kiril al Moscovei și al Rusiei i-a binecuvântat pe episcopi, clerici și credincioși să se roage pentru sănătatea președintelui rus Vladimir Putin.

Putin's Altar Boy'—Russian Orthodox Church Leader—Dropped From EU Sanctions

Într-un mesaj publicat pe site-ul Patriarhiei Moscovei, se spune că pe 7 octombrie, ziua în care Putin împlinește 70 de ani, Kirill face apel „să facă acasă rugăciune fierbinte pentru sănătatea șefului statului al Rusiei”.

Pe 8 octombrie, ziua sărbătorii Sfântului Serghie de Radonezh, cu binecuvântarea Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii, bisericile vor asculta și o „petiție specială pentru sănătatea Președintelui Rusiei” și „proclamă mulți ani ” lui Vladimir Putin.

sursa

În tinereţe a fost un comunist sărac, dar la bătrâneţe a ajuns milionar. Surprinzătoarea avere lăsată în urmă de Mihail Gorbaciov
Articolul anterior
O pneumonie ”de origine necunoscută” pune pe jar lumea medicală! Doi pacienţi au murit în Argentina
Articolul următor