Eurovision 2020, rezultatele audițiilor live: Vezi cele 20 de piese calificate în marea finală!

20 de piese vor concura în cea de a doua etapă a concursului naţional Eurovision – 2020. Reprezentantul Moldovei la Eurovision va fi ales din 20 de interpreţi care au trecut de etapa de preselecţie.

separator
În această seară, comitetul organizatoric a anunţat rezultatele audiţiilor live desfăşurate pe 1 februarie în studioul postului public de televiziune al IP Compania „Teleradio – Moldova”. La competiţie au participat 33 de interpreţi cu 34 de piese.

Cele 20 de piese au fost selectate de un juriu din componenţa căruia au făcut parte: compozitorul Anatol Chiriac, dirijorul Capelei Corale „Moldova” Gabriela Tocari, dirijorul Andriano Marian, preşedintele Uniunii Compozitorilor din Moldova Paul şi dirijorul Mihai Agafiţă.

Prin urmare, la cea de a doua etapă a concursului naţional vor concura:

Burlacu Geta, Răspunde

Cibotaru Alexandru, Cine te-a facut să plângi

Ciolac Maria, Our home

Donciu Petronela şi Portărescu Andreea, We will be legend

Gordienco Natalia, Prison

Ilienko Julia ft. Mishel Dar – Tears, Tears

Kit Irina, Chain reaction

Jelezoglo Dima, Do it slow

Lanjeron, Hi five

Letty Sasha, Summer of love

Live Beat, Love me now

Midone Denis, Like a champion

Moraru Viorela, Remedy

Parfeni Pasha, My wine

Paşa Valeria, It’s time

Rotaru Dianna, Dale dale

Rusu Lavinia, Touch

Sandu Catarina, Die for you

Uzun Valentin şi Kovalsky Irina, Moldoviţa

Zavidia Maxim, Take control

Astfel a fost luată decizia de organizare a unei Finale Naţionale, găzduită de postul public TV Moldova 1, cu implicarea televotului ca parte componentă a jurizării. Aceasta este planificată pentru 29 februarie.

Audiţiile live au fost transmise în direct de postul public de televiziune Moldova 2. Doi participanţi au fost excluşi din concurs.

„Interpreta Liusea Znamenski a depus cerere de excludere, iar interpreta Diana Brescan nu s-a prezentat la audieri. Conform art. 4.3.1 al Regulamentului de Organizare, acestea au fost excluse din concurs”, se arată în comunicatul Comitetului de Organizare.

Cea de-a 65-a ediţie a concursului va avea loc în Rotterdam şi va fi constituită din două semifinale, organizate pe 12 şi 14 mai, şi finala care va avea loc în data de 16 mai 2020. Competiţia muzicală, tradiţional, va fi difuzată în direct de Moldova 1 şi on-line pe www.trm.md.

Vezi, AICI, tranmisiunea audițiilor live!

Sursa: www.trm.md

Ciclistul moldovean Ilia Novicov a ocupat locul doi printre juniori în cadrul Cupei Burgas

Ciclistul Ilia Novicov a ocupat locul doi la Cupa Burgas printre juniori, anunță Comitetul Național Olimpic și Sportiv.

El se află într-un stagiu de pregătire în Bulgaria. Recent, el a câștigat prima etapă a Cupei Moldovei.

Anul trecut, Ilia Novicov s-a clasat pe locul 35 din 92 de participanți la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Maribor.

Gala laureaţilor Premiilor Naţionale GALEX, ediția a XIII-a

Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Biblioteca Națională a Republicii Moldova în colaborare  cu Liga Bibliotecarilor din Republica  Moldova „ALEXE RĂU”, organizează tradiţional, de Ziua Mondială a Cărţii şi a Drepturilor de Autor şi Ziua Bibliotecarului, Gala laureaţilor Premiilor Naţionale GALEX,  activitate importantă în lumea bibliotecară de nivel naţional, având drept obiectiv promovarea şi stimularea activităţii bibliotecarilor şi a persoanelor fizice sau juridice, care prin acțiunile  sale susțin dezvoltarea bibliotecii ca structură infodocumentară de importanţă strategică, fiind cel mai important serviciu civil de stocare şi difuzare a informaţiei dintr-o comunitate și în numele comunității.

Gala Laureaților Premiilor Naționale GALEX a devenit deja o tradiție și, ca orice tradiție, e ceva care se consolidează în fiecare an cu unele transformări, rămânând fidelă valorilor eterne. Și asta pentru că lucru­rile pe care le facem bine, frumos și eficient, merită a fi apreciate, scoase la lumină, astfel încât să avem micile noastre bucurii care să ne susțină în fața dificultăților de care este atât de plină lumea contemporană.

Astfel, Gala Premiilor Premiilor Naționale GALEX vine să încununeze o activitate în care ne investim, an de an, talentul, vocația, sufletul, reușind să producem servicii ce se află în slujba comunității, având ca și sarcină oferirea de servicii moderne și profesioniste utilizatorilor.

În acelaşi timp, Premiul Naţional GALEX se acordă  celor mai buni bibliotecari din bibliotecile naţionale şi din bibliotecile publice.

Anul acesta Premiile Naționale GALEX sunt decernate la următoarele nominalizări:

  • Cel mai bun om politic susţinător al bibliotecilor;
  • Cel mai bun fondator de biblioteci;
  • Cel mai bun scriitor promotor al cărţii şi lecturii;
  • Cel mai bun editor susţinător al bibliotecilor;
  • Cel mai bun promotor şi susţinător al bibliotecilor, cărţii şi lecturii în mass-media;
  • Cel mai generos mecena al bibliotecilor;
  • Cel mai bun prieten – filantrop al Bibliotecii Naţionale;
  • Cel mai bun susținător al politicilor și programelor de valorificare a moștenirii culturale;
  • Cel mai bun manager al anului 2023 din Biblioteca Națională Republicii Moldova;
  • Cel mai bun bibliotecar al anului 2023 din Biblioteca Naţională a Republicii Moldova;
  • Cel mai bun bibliotecar al anului 2023 din Sistemul Național de Biblioteci;
  • Cel mai bun proiect biblioteconomic;
  • Cea mai bună bibliotecă – promotor al tehnologiilor informaționale, nominalizare nou

Evenimentul va avea loc marți, 23 aprilie 2024, ora 12:00, în incinta Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Chișinău, str. 31 august 1989 78 A (etajul 2, sala de lectură nr.1).

Premiul GALEX a fost instituit în 2010, denumirea acestuia fiind compusă din primele litere ale numelor lui Gavriil Bilevici și Alexe Rău, doi foști distinși directori ai Bibliotecii Naționale.

Biserica din lemn din satul Măcăreuca, veche de peste 230 de ani, riscă să se prăbușească

Biserica din lemn din satul Măcăreuca din raionul Drochia, veche peste 230 de ani, riscă se prăbușească. În timp ce oamenii și parohul bisericii din sat fac apel la autorități să salveze monumentul istoric, primarul comunei spune că primăria nu are mijloacele financiare necesare pentru a restaura biserica veche, scrie TVN.

„De vreo 15 ani nu se face nimic. S-a agravat și tragem nădejde la bunul Dumnezeu cumva și Maica Domnului să ne ajute, poate cumva să reușim să o restaurăm, asta este principalul. Te doare sufletul, e clar lucru. Este ca monument istoric, iaca care-i socoteala, îi dată la Ministerul de Cultură, cum se spune el, aceștia răspund”, a spus preotul satului Măcăreuca, raionul Drochia, Fiodor Zeru. Autoritățile spun biserica trebuie să fie restaurată de urgență, altfel riscă să se ruineze.

„Acest monument este foarte important pentru comuna noastră, deoarece este deja biserica aceasta din piatră construită alături, iar aceasta din lemn a rămas ca un monument istoric. Din păcate, noi nu avem finanțe să alocăm pentru construcția acestei clădiri, dar sperăm că Guvernul și alte organe vor contribui la dezvoltarea și reamenajarea acestei construcții”, a declarat primarul comunei Cotova, raionul Drochia, Dumitru Cuțchi, potrivit sursei citate.

„Raionul Drochia are 2 biserici din lemn. Este vorba de această biserică și biserica din satul Fîntînița, care este conservată mult mai bine. Din păcate, biserica din lemn de la Măcăreuca are peste 200 de ani, este din 1793, dar se presupune că este mult mai veche, ultima reparație sau restaurare a fost făcută cu ajutorul comunității de aici, în 1985.

În această biserică s-au păstrat niște elemente din ușile împărătești, au fost și icoane, dar cu timpul au dispărut și nu mai știm de urma acestor icoane vechi. Biserica merită a fi salvată”, a spus șefa Direcției cultură, tineret și sport Drochia, Cristina Țurcanu. Reconstrucția bisericii din lemn a fost estimată în 2014 la 3 milioane de lei. Ultima slujbă a fost ținută aici în anii 90.

Video! Natalia Gordienko a lansat videoclipul piesei ,,Prison”, cu care participă la Eurovision
Articolul anterior
Australia: Cum învie pădurile după marile incendii?
Articolul următor