Eveniment istoric: trupul şi capul domnitorului Mihai Viteazul au fost împreunate

Mihai Viteazul și-a găsit liniștea – împreunarea capului cu trupul domnitorului.

Zilele trecute a avut loc slujba de împreunare a capului cu trupul domnitorului Mihai Voievod Viteazul. Evenimentul istoric s-a desfășurat la Mânăstirea Plăviceni din România, marcând 420 de ani (9 august 1601 – 9 august 2021) de la uciderea mișelească a marelui domnitor, la Câmpia Turzii. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoți, la care au asistat aproape o sută de oameni. Organizator, prin Asociația de Vexilologie „Tricolorul” – generalul Mircia Chelaru, deputat de Argeș, fost șef al Marelui Stat Major al Armatei Române. După cum se poate observa, el poartă căciula de tarabostes, în semn de respect față de istoria națională și de originile dacice ale poporului român. Generalul este cunoscut drept unul dintre promotorii fervenți ai istoriei neamului, fiind cel care i-a dăruit tradiționala căciulă dacică și primarului Gentea, cu prilejul unui eveniment organiyat săptămâna trecută la Pitești, scrie argespres.ro.

Descoperire monumentală

Anul trecut, o veste făcea înconjurul internetului, și anume că după 419 ani, de la uciderea domnitorului, trupul lui Mihai Viteazul a fost descoperit de starețul Teoctist de la Mânăstirea Plăviceni, în județul Teleorman, pe malul Oltului.
Istoria oficială ne spunea că Mihai Viteazul a fost decapitat în anul 1601. Apoi capul i-a fost dus la Mânăstirea Dealu de la Târgoviște, iar despre trup se credea că a dispărut.

De fapt, au fost găsite niște oseminte de către călugării de la Plăviceni, dar a durat ceva timp până ce importanța acestei descoperiri a fost confirmată științific. Starețul Mânăstirii Plăviceni, părintele Teoctist Moldovanu, a intuit că osemintele îi aparțin marelui voievod, pornind de la câteva date certe: mânăstirea a fost ctitorită de Doamna Stanca – văduva lui Mihai Viteazu iar hramul mânăstirii este al Arhanghelului Mihail. Dar cel mai direct indiciu era faptul că din trupul descoperit lipseau capul și mâinile – ceea ce corespunde mărturiilor istorice privind modul cum a fost ucis și mutilat Mihai Viteazu, în anul 1601.

Numele inițial al mânăstirii a fost Alunișul, pornind de la legenda că Doamna Stanca, soția lui Mihai Viteazu, a ajuns aici și s-a ascuns într-un alun, pentru a nu fi prinsă de turci. Iar biserica Mânăstirii Plăviceni este singura din România care a avut, chiar de la înființare, doar hramul Sfântului Arhanghel Mihail (nu Mihail și Gavril), tocmai pentru a insista asupra personalității lui Mihai Viteazu.

Starețul Teoctist a decis să ceară o expertiză asupra osemintelor găsite la Plăviceni, bazându-se pe material ADN provenit de la mama lui Mihai Viteazu. Teodora Cantacuzino este înmormântată la Mânăstirea Cozia.

Expertiza medico-legală a confirmat intuiția călugărilor de la Plăviceni. Mânăstirea lor, pierdută într-o pădure de pe malul Oltului, adăpostește osemintele primului domn al celor trei Țări Române.

Alimente care ne menţin tinereţea
Articolul anterior
Înfometarea este utilă în lupta contra infecţiilor
Articolul următor