Evreii care au tranzitat Moldova pentru a merge în Ucraina se întorc în țara lor. Măsuri speciale la Aeroport

Începând de astăzi, evreii hasidici care au marcat Anul Nou evreiesc în orașul ucrainean Uman, vor tranzita teritoriul Republicii Moldova pentru a-și continua deplasarea către țara de reședință. Instituțiile din domeniul securității naționale reiau aplicarea măsurilor speciale pentru gestionarea fluxului sporit de tranzit și oferirea unui grad optim de confort atât cetățenilor, cât și tuturor călătorilor, scrie realitatea.md.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, Aeroportul Internațional Chișinău s-a pregătit pentru a gestiona numărul crescut de aeronave și pasageri care tranzitează prin zonă. În apropierea aeroportului, a fost amenajat un platou de așteptare special destinat evreilor hasidici, unde se pot efectua verificări și pregătiri pentru continuarea călătoriei.

De asemenea, au fost instalate corturi destinate verificărilor. Fluxuri speciale de procesare a documentelor au fost create pentru a evita suprapunerea cu cursele aeriene regulate, iar turele de personal au fost suplimentate pentru a optimiza procesele.

Pasagerii sunt îndemnați să ajungă cu rezervă de timp la Aeroportul Internațional Chișinău. Accesul în aerogară va fi restricționat strict pentru personalul aeroportuar și pasagerii cu bilet pentru zboruri.

Pe drumurile naționale care duc către punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene, echipaje ale poliției vor asigura fluidizarea traficului, astfel încât să se evite crearea ambuteiajelor și disconfortul pentru toți participanții la trafic.

Olga Țapordei, acuzată că ar copia o influenseriță din Rusia

După ce a călătorit în diferite colțuri ale lumii și a cucerit Everestul, Olga Țapordei și-a găsit inspirația tocmai în Rusia. Experta în branding personal se pare că nu mereu apelează la propriile idei în ceea ce postează pe canalele sale de social media, scrie cancan.md.

Marina Cebotari, care este de profesie creatoare de content, a sesizat în ultima perioadă că ideile distribuite de Olga pe story-uri par foarte asemănătoare cu ale unei influensere din Rusia. Ea susține că textele publicate de Olga Țapordei sunt copiate unu la unu după story-urile Alexandrei Mitroshina, jurnalistă și influenseră din Rusia.

„Printr-o coincidență, aceleași gânduri sunt expuse la fel, imagini pe alocuri similare, aranjarea textului și chiar textul tradus din rusă în română”, susține Marina într-o serie de story-uri în care a inclus dovezi cu plagiarismul făcut de Olga Țapordei (imagini mai jos).

Olga Țapordei ar fi început să apeleze la alte surse pentru idei de story-uri aproximativ din luna decembrie 2022, potrivit Marinei Cebotari. Vedeți și voi mai jos dovezile distribuite de tânără.

Story-urile publicate de Alexandra Mitroshina. Sursa: marina.cebotari__ / Instagram

Story-urile publicate de Olga Țapordei. Sursa: marina.cebotari__ / Instagram

În acest caz Olga Țapordei a publicat story-ul ei în aproximativ aceeași perioadă de timp ca și Alexandra Mitroshina. Sursa: marina.cebotari__ / Instagram

FOTO! Cum arată o cameră într-un cămin VIP pentru studenții din Capitală în comparație cu alte categorii

Complexul studențesc al Universității de Stat din Moldova (USM) gestionează în total 12 cămine ce oferă locuri de cazare pentru studenți, masteranzi, doctoranzi și colaboratori ai USM, scrie realitatea.md 

Căminele studențești sunt clasificate în trei tipuri:

  • A – căminele construite recent, cu mobilier modern; 
  • B – căminele vechi, dar care au fost renovate; 
  • C – căminele vechi, unde s-au făcut doar reparații cosmetice.  

Cel mai luxos complex este considerat „Gheorghe Cașu”, care include căminele nr.10, 11, 12, 13 și 16. Aceste cămine sunt de tip nou, camerele fiind dotate cu mobilier modern. Blocurile dispun de două camere în care pot locui cel mult 3 persoane, acestea au baie și bucătărie proprie.

De menționat că beneficiază și de Wi-fi gratuit, dar și de un campus de recreere. Unii cursanți spun că este asemănător unui mic apartament. Prețul pentru o persoană este de aproximativ 4500 de lei per semestru. 

Din categoria B face parte căminul studențesc nr.5, care recent a fost renovat. Acesta este dotat cu mașini de spălat automate, magazin în incinta căminului și sală polivalentă pentru lectură. Prețul este de aproximativ 7500 de lei pentru un an de studii. Studenții susțin că este o sumă accesibilă, la cât de mult s-au scumpit chiriile în ultima perioadă.  

„Studenții se simt ca acasă aici, mereu e bună dispoziție, râsete, glume, ca tineretul din totdeauna. Condițiile sunt ca de cămin, baie, apă caldă, bucătarie, totul pe etaj. Camerele sunt spațioase, luminoase, iarna este cald. Noi când eram n-aveam atâtea comodități, într-o cameră stăteam 6, nu ca aici, doi sau trei. Anul acesta au fost mai multe cereri, gazdele s-au scumpit mult și e costisitor pentru părinții de studenți”, mărturisește un reprezentant al căminului.

Așa cum nu poate fi totul roz, complexul studențesc „Tighina” are în gestiunea sa căminele nr.1, 2, 3 și 4. Aici camerele încă nu au fost renovate, pardoseaua este din lemn, dar cu mobilierul necesar.

Căminul dispune de o singură baie pentru fete și alta pentru băieți, însă mașinile de spălat rufe sunt prezente pe fiecare etaj. Evident că prețul este corespunzător condițiilor oferite, respectiv suma pentru un an de studii este de 4500 de lei. 

„Anul acesta stau în căminul studențesc nr.2. Sincer mi se asociază cu perioada Uniunii Sovietice, mai ales că la primul etaj geamurile au gratii. Reparația este superficială. Sperăm la iarnă să nu înghețăm”, menționează un student.

„Personal, am o părere bună despre el, da, căminul nr.4 este sovietic și vechi. Are nevoie de reparație, dar dintre toate cele patru cămine de pe strada Tighina, el este cel mai îngrijit. De exemplu, nu are duș pe ore, spălarea hainelor este gratuită, nu se taxează. Curățenia se face regulat, iar odăile sunt îngrijite în măsura posibilităților. Studenții singuri își pot face reparație dacă doresc. Amplasarea geografică e comodă, totul este aproape, în primul rând universitatea”, a menționat alt student.

Complexul studențesc „Gheorghe Cașu”, dispune  de 750 locuri de cazare. Căminele studențești de pe strada Tighina, oferă 536 locuri de cazare. Căminul studențesc 5 oferă 345 locuri, iar căminul studențesc 19 dispune de 208 locuri de cazare. 

În total sunt aproximativ 1800 locuri de cazare, pentru studenții din cadrul Universității de Stat din Moldova. 

Fiica unui angajat MAI, fără permis de conducere, ar fi provocat un accident în stânga Nistrului

TânFiica unui angajat al Ministerului Afacerilor Interne, fără permis de conducere, a provocat un accident rutier cu mașina tatălui său. Accidentul a avut loc în noaptea de 17 Septembrie în localitatea Slobozia din stânga Nistrului, susțin sursele PulsMedia.md.

Este vorba despre o tânără de 18 ani, care nu deține permis de conducere, iar în timp ce se deplasa cu Mercedesul tatălui său, a intrat pe contrasens și s-a bușit violent într-un automobil de marca Opel.

Potrivit surselor noastre ar fi vorba despre fiica unui ofițer principal al Secției Protecție Socială a DMRU din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri al MAI.

Sursele noastre mai menționează că angajatul MAI ar fi fost cel care i-a încredințat automobilul fiicei sale, chiar dacă ultima nu deține un permis de conducere.

Așa-zisul minister al afacerilor de interne din stânga Nistrului, menționează că în Mercedes se aflau trei pasageri, iar în Opel un pasager. Atât șoferița de 18 ani, cât și pasagera din față au refuzat să fie transportate la spital.

Șoferul automobilului tamponat, în vârstă de 28 de ani, nu a avut traumatisme. Din nefericire, pasagerul acestuia, bărbat de 51 de ani, a fost transportat la spital, unde s-a stabilit că are comoție cerebrală și coaste rupte.

Totodată, aceeași sursă precizează că  tânăra și proprietarul mașinii urmează să fi atrași la răspundere și amendați.

Olga Țapordei, acuzată că ar copia o influenseriță din Rusia
Articolul anterior