Deschiderea școlilor și grădinițelor în condițiile actuale ar putea avea și avantaje: unul dintre acestea ar fi responsabilizarea mai înaltă din partea părinților, evitarea de către familie a contactelor colaterale care nu presupun o urgență și alte măsuri grijulii menite să împiedice răspândirea virusului în grupurile de copii. Ex-ministrul Sănătății, Ala Nemerenco a enumerat câteva motive pentru care ieșirea copiilor în comunități ar putea avea și un impact pozitiv asupra evoluției epidemiei Covid-19.
Medicul Ala Nemerenco a expus câteva idei pe pagina sa de socializare:
,,Copiii au mers la școală și la grădiniță.
Avem cea mai bună și poate unica șansă de a promova un comportament adecvat în comunitate și familii cu referire la infecția COVID19 cu ajutorul copiilor. Informând copii cum să se comporte corect, să îi rugăm, ba chiar mai mult, să-i implicăm în informarea părinților.
Ceea ce nu le-a reușit guvernanților și specialiștilor, ar putea să le reușească copiilor.
De ce? Fiindcă copiii:
– fiind bine informaţi vor fi în stare să se protejeze pe sine
– au o viziune şi înţelegere diferită de a adulţilor
– sunt un segment foarte larg al comunităţii
– sunt cei mai eficienţi comunicatori în familiile lor dar şi printre colegi
– cunosc cel mai bine comunitatea în care trăiesc
– au relaţii strânse între ei, au dezvoltată o reţea bună relaţională şi pot deveni cei mai buni parteneri în procesul de schimbare a comportamentului în comunitate
– transmit un suport emotiv în comunitate, iar participarea lor motivează adulţii şi îi esponsabilizează mult mai repede
– asigură mult mai uşor feedbackul
– au acces la informaţie mai rapid decât adulţii
– sunt încântaţi să participe, să ajute şi să-i mobilizeze pe alţii
– sunt mai puţin dependenţi de factori economici şi financiari ca adulţii şi mai puţin ataşaţi de lucrurile materiale.
Acum, prin intermediul copiilor, putem ajunge în fiecare familie, inclusiv în cele în care nu se crede că ar exista acest virus, și în cele care nu dețin suficientă informație cum se pot proteja. Specialiștii în comunicare cunosc mult mai bine la ce mă refer și ce campanie de informare s-ar putea dezvolta la subiectul cum putem evita întâlnirea cu coronavirusul și ne proteja de el. Niciodată nu e târziu.
Copiii sunt cei mai buni educatori. Rugați-i să vă ajute!”, a menționat Ala Nemerenco.