Ex-ministru: Copiii ne-ar putea salva de Coronavirus

Deschiderea școlilor și grădinițelor în condițiile actuale ar putea avea și avantaje: unul dintre acestea ar fi responsabilizarea mai înaltă din partea părinților, evitarea de către familie a contactelor colaterale care nu presupun o urgență și alte măsuri grijulii menite să împiedice răspândirea virusului în grupurile de copii. Ex-ministrul Sănătății, Ala Nemerenco a enumerat câteva motive pentru care ieșirea copiilor în comunități ar putea avea și un impact pozitiv asupra evoluției epidemiei Covid-19.

separator

Medicul Ala Nemerenco a expus câteva idei pe pagina sa de socializare:

,,Copiii au mers la școală și la grădiniță.

Avem cea mai bună și poate unica șansă de a promova un comportament adecvat în comunitate și familii cu referire la infecția COVID19 cu ajutorul copiilor. Informând copii cum să se comporte corect, să îi rugăm, ba chiar mai mult, să-i implicăm în informarea părinților.
Ceea ce nu le-a reușit guvernanților și specialiștilor, ar putea să le reușească copiilor.

De ce? Fiindcă copiii:

– fiind bine informaţi vor fi în stare să se protejeze pe sine
– au o viziune şi înţelegere diferită de a adulţilor
– sunt un segment foarte larg al comunităţii
– sunt cei mai eficienţi comunicatori în familiile lor dar şi printre colegi
– cunosc cel mai bine comunitatea în care trăiesc
– au relaţii strânse între ei, au dezvoltată o reţea bună relaţională şi pot deveni cei mai buni parteneri în procesul de schimbare a comportamentului în comunitate
– transmit un suport emotiv în comunitate, iar participarea lor motivează adulţii şi îi esponsabilizează mult mai repede
– asigură mult mai uşor feedbackul
– au acces la informaţie mai rapid decât adulţii
– sunt încântaţi să participe, să ajute şi să-i mobilizeze pe alţii
– sunt mai puţin dependenţi de factori economici şi financiari ca adulţii şi mai puţin ataşaţi de lucrurile materiale.

Acum, prin intermediul copiilor, putem ajunge în fiecare familie, inclusiv în cele în care nu se crede că ar exista acest virus, și în cele care nu dețin suficientă informație cum se pot proteja. Specialiștii în comunicare cunosc mult mai bine la ce mă refer și ce campanie de informare s-ar putea dezvolta la subiectul cum putem evita întâlnirea cu coronavirusul și ne proteja de el. Niciodată nu e târziu.
Copiii sunt cei mai buni educatori. Rugați-i să vă ajute!”, a menționat Ala Nemerenco.

Permis de conducere de 1.600 de euro. Un bărbat din nordul țării, reținut pentru trafic de influență

Ofițerii CNA și procurorii din cadrul Procuraturii mun. Bălți anunță reținerea unui bărbat din nordul țării, bănuit de trafic de influență. Acesta ar fi susținut că ar avea influență asupra unor funcționari ai Secției înmatriculare vehicule și documentare a conducătorilor auto Edineț și că îi poate determina să favorizeze un candidat la examenele practice și teoretice şi să-i elibereze permisul de conducere de categoria „B” în schimbul a 1600 de euro, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În baza informației denunțate, CNA a pornit o urmărire penală pentru trafic de influență, iar ulterior a reținut persoana bănuită de pretinderea și primirea sumei menționate. La domiciliul și în automobilul bănuitului au fost efectuate percheziții pentru consolidarea probatoriului, de la fața locului fiind ridicate mai multe informații relevante pentru cauza penală.

Toate acțiunile au avut loc sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Bălți. Totodată, instanța de judecată a decis plasarea în arest la domiciliu a învinuitului pe un termen de 30 zile.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

La Soroca au fost aduse fragmente din moaștele Fericitei Matrona

Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca și Drochia, însoțit de preoți și credincioși, au întâmpinat duminică, 17 noiembrie, chivotul cu fragmentele din moaștele Fericitei Matrona.

Potrivit Biroului de Presă al Eparhiei de Soroca și Drochia, sfințeniile au fost expuse spre închinare în catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Soroca și se vor afla aici până la data de 5 ianuarie 2025, transmite Știri.md.

Vine lapovița peste Republica Moldova. Zăpada care afectează Europa se apropie treptat și de noi

Zăpada care afectează Europa se apropie treptat și de Republica Moldova. Conform prognozei emisă de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS), la sfârșitul săptămânii sunt așteptate precipitații sub formă de lapoviță, scrie realitatea.md.

Astfel, începând de joi, 21 noiembrie, vremea se va răci și se va deteriora în toată Republica Moldova. Și vântul va sufla cu o intensitate de 27 km/h.

Temperatura în timpul zilei ar putea varia între -3 și 3 grade Celsius, în funcție de regiune.

Lapovița ar putea continua și sâmbătă în raioanele din nordul țării. De exemplu la Briceni, sâmbătă vor fi 0 grade ziua.

11 școli se află în carantină, 125 de profesori sunt infectați și 250 se află în autoizolare
Articolul anterior
Un gimnaziu din Anenii Noi s-a închis. O profesoară a fost testată pozitiv pentru Coronavirus
Articolul următor