Ex-ministru: Copiii ne-ar putea salva de Coronavirus

Deschiderea școlilor și grădinițelor în condițiile actuale ar putea avea și avantaje: unul dintre acestea ar fi responsabilizarea mai înaltă din partea părinților, evitarea de către familie a contactelor colaterale care nu presupun o urgență și alte măsuri grijulii menite să împiedice răspândirea virusului în grupurile de copii. Ex-ministrul Sănătății, Ala Nemerenco a enumerat câteva motive pentru care ieșirea copiilor în comunități ar putea avea și un impact pozitiv asupra evoluției epidemiei Covid-19.

separator

Medicul Ala Nemerenco a expus câteva idei pe pagina sa de socializare:

,,Copiii au mers la școală și la grădiniță.

Avem cea mai bună și poate unica șansă de a promova un comportament adecvat în comunitate și familii cu referire la infecția COVID19 cu ajutorul copiilor. Informând copii cum să se comporte corect, să îi rugăm, ba chiar mai mult, să-i implicăm în informarea părinților.
Ceea ce nu le-a reușit guvernanților și specialiștilor, ar putea să le reușească copiilor.

De ce? Fiindcă copiii:

– fiind bine informaţi vor fi în stare să se protejeze pe sine
– au o viziune şi înţelegere diferită de a adulţilor
– sunt un segment foarte larg al comunităţii
– sunt cei mai eficienţi comunicatori în familiile lor dar şi printre colegi
– cunosc cel mai bine comunitatea în care trăiesc
– au relaţii strânse între ei, au dezvoltată o reţea bună relaţională şi pot deveni cei mai buni parteneri în procesul de schimbare a comportamentului în comunitate
– transmit un suport emotiv în comunitate, iar participarea lor motivează adulţii şi îi esponsabilizează mult mai repede
– asigură mult mai uşor feedbackul
– au acces la informaţie mai rapid decât adulţii
– sunt încântaţi să participe, să ajute şi să-i mobilizeze pe alţii
– sunt mai puţin dependenţi de factori economici şi financiari ca adulţii şi mai puţin ataşaţi de lucrurile materiale.

Acum, prin intermediul copiilor, putem ajunge în fiecare familie, inclusiv în cele în care nu se crede că ar exista acest virus, și în cele care nu dețin suficientă informație cum se pot proteja. Specialiștii în comunicare cunosc mult mai bine la ce mă refer și ce campanie de informare s-ar putea dezvolta la subiectul cum putem evita întâlnirea cu coronavirusul și ne proteja de el. Niciodată nu e târziu.
Copiii sunt cei mai buni educatori. Rugați-i să vă ajute!”, a menționat Ala Nemerenco.

Adio, ”Kniga jalob”! R. Moldova renunță la Registrul de reclamații, o altă moștenire sovietică

Registrul de reclamații, cunoscut ca „Kniga jalob”, va fi exclus din activitatea companiilor din Republica Moldova. Despre aceasta a anunțat Dumitru Alaiba, ministrul Economiei, scrie deschide.md.

O să eliminăm registrul de reclamații în următorul pachet de legi pe care îl pregătim. „Kniga jalob” este o moștenire sovietică, de pe timpurile când nu era nici internet și nici petițiile nu erau încurajate”, a scris Alaiba într-o postare pe contul său de Facebook.

Potrivit ministrului Economiei, în prezent acest registru este o simplă formalitate.

Conform legii, precum explică ministrul Economiei, acest registru trebuie procurat de la „Editura Statistică” și autentificat prin aplicarea ștampilei și semnăturii reprezentantului autorității administrației publice locale. Potrivit lui Dumitru Alaiba, Europa a renunțat demult la o asemenea „practică învechită”. Totodată, acesta afirmă că nu este responsabilitatea antreprenorului să ducă evidența plângerilor consumatorilor.

Pentru asta există instituții ale statului să ducă evidența, dacă au nevoie de ea. Antreprenorii să se concentreze pe dezvoltarea afacerilor”, a menționat ministrul Economiei.

Pe parcursul anului precedent, au fost depuse 86 de petiții și sesizări referitoare la gestionarea registrului de reclamații, 65 din care de la primărie, privind lipsa registrului de reclamații.

Iar eu presupun că numărul cazurilor în care s-a dat mită fără să se ajungă la amenzi oficiale este de sute de ori mai mare”, a remarcat Dumitru Alaiba.

În Republica Moldova va fi înființată o unitate de medicină materno-fetală

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a semnat, împreună cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Elene, Nicolaos Dendias, și președintele Fundației de Medicină Fetală (FMF) din Marea Britanie, profesorul Kypros Nikolaides, un memorandum de înțelegere, anunță autoritatea în sănătate.

Memorandumul presupune implementarea unui program de medicină materno-fetală, în perioada 2022-2025. În cadrul acestuia, va fi înființată o unitate de medicină materno-fetală la Institutul Mamei și Copilului, unde femeile gravide din țară vor avea acces la metode noi de investigații medicale. Acestea vor permite depistarea precoce a anomaliilor de dezvoltare a fătului – cromozomiale, genetice, alte afecțiuni la bebeluși și gravide.

De asemenea, doi obstetricieni din Republica Moldova vor beneficia de burse pentru formare profesională, acordate de FMF. Medicii vor obține competențe în diagnosticul anomaliilor fetale, malformațiilor congenitale, afecțiunilor la gravide care determină nașterea prematură și decesul. Vor fi ghidați în acest sens de profesorul Kypros Nikolaides, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în medicina materno-fetală. Doctorii vor aplica cunoștințele însușite în cadrul unității de medicină materno-fetală din Republica Moldova, pentru activitatea căreia FMF va dona ecografe, computere, mobilier, etc.

La fel, va fi elaborat un program de formare profesională în medicina materno-fetală, în cadrul Departamentului Obstetrică și Ginecologie al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Turcia s-a deplasat cu trei metri mai aproape de Grecia, după cutremurele de luni

Turcia s-a apropiat cu trei metri de Grecia, după cutremurele devastatoare care au avut loc luni și în urma cărora și-au pierdut viața aproape 16.000 de persoane, în Turcia și Siria, scrie presa elenă. Seismologul grec Gerasimos Papadopoulos a dezvăluit că unda seismică a făcut ca Turcia să înainteze cu trei metri în Marea Egee, scrie digi24.ro.

„Placa arabă presează placa anatoliană, iar placa anatoliană este ocupată din punct geografic de Turcia. A avut loc o alunecare de-a lungul liniei de contact a celor două plăci, acolo unde se află falia, și anume o alunecare a plăcii anatoliene.

Cu alte cuvinte, Turcia a fost împinsă spre vest, spre Egee și s-a deplasat cu aproximativ 3 metri”, a explicat seismologul. Potrivit acestuia, nu este exclusă posibilitatea ca falia Anatoliei de Nord să se activeze după cutremurul de 7,7 grade.

„Mișcarea plăcilor tectonice este continuă. Din această mișcare a venit ruptura pe falie și cutremurul. Și tocmai pentru că avem această deplasare, nu este exclus ca presiunea, tendințele cum spunem, să se transmită și în falia nord-anatoliană. Există această posibilitate întrucât fenomenele sunt complexe, nu urmează reguli stricte”, a mai precizat seismologul Gerasimos Papadopoulos.

Bilanțul catastrofei cu care se confruntă Turcia și Siria crește de la o oră la alta. Aproape 16.000 de oameni au murit în cele două țări, după cutremurele devastatoare de luni. În Turcia, bilanțul a crescut la cel puțin 12.873, a anunțat joi Agenția pentru Gestionarea Dezastrelor și Urgențelor (AFAD). În Siria, numărul total al victimelor este de cel puțin 2.992.

Aproximativ 1.262 de decese au fost înregistrate în părți ale țării controlate de guvern, potrivit presei de stat siriene. A fost a treia noapte în care sute de mii de sinistrați s-au adăpostit în corturi, în mașini sau chiar printre ruine. Începe a patra zi de căutări disperate.

Misiunile de salvare se transformă, din păcate, în unele de recuperare a trupurilor celor care au rămas prinse sub miile de clădiri prăbușite. Sunt încă zone afectate de cutremurele în care echipele de intervenție nu au ajuns. Oamenii sunt disperați și i-au reproșat președintelui Recep Erdogan, care a vizitat zonele afectate, că nu face nimic pentru ei.

11 școli se află în carantină, 125 de profesori sunt infectați și 250 se află în autoizolare
Articolul anterior
Un gimnaziu din Anenii Noi s-a închis. O profesoară a fost testată pozitiv pentru Coronavirus
Articolul următor