Ex-ministrul Igor Șarov a devenit noul rector al Universității de Stat din Moldova

Ex-ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Igor Şarov, este noul rector al Universității de Stat din Moldova (USM), conform rezultatelor turului doi al alegerilor, desfășurat astăzi.

Turul doi al concursului s-a desfășurat între Igor Șarov şi Florentin Paladi, decanul Facultății de Fizică și Inginerie din cadrul USM.

Potrivit rezultatelor, Igor Şarov a devenit învingător, în urma unui scor strâns de 374 la 331 de voturi ale electorilor care au participat la alegeri.

Igor Şarov a fost lector la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie, lector superior, conferențiar universitar. 

În 2009 a fost decan al Facultății de Istorie şi Filozofie a Universității de Stat din Moldova. Ulterior, a deținut funcția de viceministru, secretar de stat general şi ministru al Educaţiei.

Acesta publicat peste o sută de articole ştiinţifice, studii, monografii (unele în colaborare), culegeri de documente, care au văzut lumina tiparului la Chişinău, Iași, București, Oradea, Cluj-Napoca, Moscova, Manchester şi în alte orașe.

Amintim că, pe 9 noiembrie, după ce Igor Șarov, alături de alți trei colegi, a fost revocat din funcție, acesta a declarat că intenționează să revină la cercetare și și-a propus să devină rectorul USM.

sursa: www.zugo.md

Moldova și România vor elabora scenarii comune în cazul agravării situației în regiune

Ministrul Afacerilor Interne a Republicii Moldova Ana Revenco este într-o o vizită de lucru la București. Oficialul moldovean a avut o întâlnire cu omologul ei român, ministrul Nicolae Lucian Bode. Potrivit reprezentanților MAI, cei doi au efectuat analiza situațională la zi a siguranței și securității în țările care au frontieră cu războiul din Ucraina, scrie newsmaker.md.

„Au pus în discuție pregătirea scenariilor de lucru comune, în eventualitatea agravării situației în zona de conflict și posibilitatea unui nou val de refugiați”, comunică serviciul de presă al MAI cu referire la discuția miniștrilor.

Totodată, cei doi oficiali au stabilit o foaie de parcurs pentru implementarea proiectelor comune, atât cu finanțarea din partea României, cât și din partea UE.

„La fel, a fost stabilit un plan comun de activități de conștientizare în rândul membrilor Cosiliului UE a riscurilor cu privire la permisivitatea frontierelor, dat fiind faptul că Republica Moldova este singura țară europeană care nu este membră a UE și care are granițe cu războiul”, mai declară sursa.

VIDEO! Misiune mai puțin obișnuită pentru salvatorii din Ungheni. Au salvat două vulpi de la înec

Salvatorii din raionul Ungheni au intervenit pentru a salva două vulpi de la înec. Cazul a fost înregistrat în după amiaza zilei de joi, 19 mai, la ora 13:30 – la 112 au sunat niște locuitori care au auzit urlete disperate a animalelor care au căzut în apa unui bazin acvatic artificial, din apropierea satului Grozasca, scrie replicamedia.md.

La fața locului pentru realizarea misiunii neobișnuite a intervenit un echipaj de salvatori. Ajunși, angajații IGSU au văzut animalele epuizate, care încercau de mai mult timp să iasă la mal, dar din cauza înălțimii a malurilor înalte și lunecoase, , acoperite cu peliculă specială, nu aveau nici o șansă.

Pentu salvarea acestora angajații IGSU au desfăcut o scăra culisabilă până la adîncimea potrivită unde se aflau animalele. O vulpe, observând scara s-a urcat la mal de una singură, iar puiul micuț a fost prins de salvatori și adus în siguranța la mal, după care a fugit în pădure.

Potrivit IGSU vulpele au rămas nevătămate.

Conform datelor statistice, de la începutul anului 2022 angajații IGSU au efectuat 145 de misiuni la salvarea animalelor.

Curajul inedit al unui artist rus în fața a mii de oameni la un concert din Ufa: ,,Patria, prieteni, nu înseamnă fundul președintelui, care trebuie sărutat permanent”

„Patria, prieteni, nu înseamnă fundul președintelui”, cu această frază și-a începutul concertul din orașul rusesc Ufa Iurii Shevchuk. Cântărețul a fost amendat imediat după concert. 

Liderul formației rock DDT s-a expus și anterior contra puterii. Acesta a mai primit amenzi pentru discreditarea utilizării armatei ruse în Ucraina, scrie realitatea.md.

„Patria nu este fundul președintelui, care trebuie sărutat permanent. Patria este o bunicuță săracă, care vinde cartofi la gară. Asta este Patria”, a spus Shevchuk, fiind aplaudat de sala arhiplină. Video:

Declarația artistului a apărut pe rețelele de socializare miercuri seara și a devenit virală. Joi dimineața în presa rusă au apărut informații că aceasta era așteptat în culise de către Poliție, care a discutat cu Shevchuk timp de o oră și i-a aplicat amendă, conform producătorului trupei.

Expoziție de covoare și măști tradiționale de iarnă la cea de-a VII-a ediție a târgului național ,,Covorul Dorului”
Articolul anterior
Moldovenii cheltuiesc aproape jumătate din salariu pentru alimentație, spre deosebire de rezidenții altor țări europene
Articolul următor