Ex-procuror: Putin trebuie judecat anul acesta pentru crimele din Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin ar trebui să fie judecat în acest an pentru crimele de război din Ucraina, susține Geoffrey Nice, fost procuror la Tribunalul Penal Internațional pentru Fosta Iugoslavie, cel care a condus ancheta penală împotriva fostului lider sârb Slobodan Milosevic, scrie BBC.

Ex-procuror: Putin trebuie judecat anul acesta pentru crimele din Ucraina

Geoffrey Nice a susținut că Putin este „vinovat” pentru atacurile asupra țintelor civile comise în timpul războiului, transmite digi24.ro.

El și-a exprimat surprinderea că procurorii și politicienii nu „vorbesc mult mai liber și mai deschis despre acest lucru”.

Rusia neagă că a săvârșit crime de război. Geoffrey Nice a descris însă acțiunile Moscovei din timpul invaziei drept „crime împotriva umanității” – deoarece au fost atacate ținte civile.

Crimele împotriva umanității sunt considerate a fi printre cele mai grave infracțiuni conform „regulilor” de război, care interzic atacurile asupra civililor – sau asupra infrastructurii vitale pentru supraviețuirea acestora – și sunt prevăzute în tratate internaționale precum Convențiile de la Geneva.

Atacurile repetate ale Rusiei asupra rețelei energetice ucrainene în timpul iernii au fost descrise drept crime de război din cauza prejudiciului adus civililor.

Pe de altă parte, Rusia insistă că lovește doar ținte militare.

Trupele Moscovei au fost acuzate de comunitatea internațională de mii de abuzuri de la începutul invaziei.

Procurorul general de la Kiev spune că până acum au fost înregistrate peste 62.000 de crime de război, victime fiind inclusiv 450 de copii.

Aceste cifre nu au putut fi verificate în mod independent de BBC.

Sir Geoffrey a lucrat la Tribunalul Penal Internațional pentru Fosta Iugoslavie între 1998 și 2006.

El a condus ancheta împotriva fostului lider sârb Slobodan Milosevic, care a fost judecat la Haga în 2002 pentru crime de război comise în Croaţia, Bosnia şi Kosovo.

Numit la vremea respectiv „măcelarul din Balcani”, Milosevic a murit în închisoare înainte de încheierea procesului.

Vorbind despre războiul din Ucraina, Geoffrey Nice a spus că acest caz este mult mai clar cu privire la Putin și că nu există „nicio îndoială” că el este cel care conduce lanțul de comandă de la Kremlin.

Potrivit fostului procuror, aceasta înseamnă că „cel mai important lucru” este ca cel judecat să fie președintele rus însuși, mai degrabă decât soldați de rang inferior.

Un proces „ar putea avea loc chiar și mâine dimineață, în ceea ce mă privește”, a spus el, adăugând că ar trebui să fie ținut de ucraineni în limba ucraineană. Putin nici nu ar trebui să fie prezent, a spus Geoffrey Nice.

Pe de altă parte, fostul procuror a speculat că este posibil ca liderul rus să nu fie confruntat cu acuzații mai dure și a sugerat că ar putea exista o strategie a el să nu fie urmărit penal ca parte a unui acord de pace. 

Potrivit acestuia, Curtea Penală Internațională (CPI) „nu a făcut încă o declarație cu privire la responsabilitatea lui Putin pentru crimele din Ucraina”, iar reticența ridică întrebarea dacă ar exista un „avantaj politic” în a nu-l acuza pe președintele rus.

În opinia fostului procuror, ipoteza unui acord de pace care să împiedice un proces al lui Putin este o „perspectivă îngrozitoare”, care ar fi „o negare completă a dreptului poporului ucrainean de a i se face dreptate”.

În replică, CPI a respins orice afirmație legată de „presiune sau influență” asupra procurorului Karim Khan, pentru a amâna investigațiile.

Karim Khan a lucrat pe teren în Ucraina pentru a aduna dovezi ale crimelor de război, iar mandatele de arestare vor fi emise atunci când se vor aduna suficiente dovezi, a subliniat CPI.

Moldova va beneficia de un împrumut de 25 milioane de euro din partea BERD pentru gestionarea deșeurilor solide

Republica Moldova va beneficia de un împrumut din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în valoare de 25 milioane de euro pentru realizarea proiectului ,,Deșeuri solide în Republica Moldova”. Parlamentul a votat, în ambele lecturi, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre Guvern și BERD.

Un mediu sănătos începe de acasă. Precolectează selectiv deșeurile, ai  grijă de planetă!

Beneficiarii proiectului vor fi autoritățile publice locale și populația din raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași, Edineț, Dondușeni, Ocnița, Briceni, Cahul, Cantemir, Taraclia, precum și cele din Găgăuzia. Populația din localitățile respective va beneficia de colectarea selectivă a deșeurilor solide, iar accentul va fi pus pe tranziția către economia circulară.

Proiectul va fi implementat pe parcursul anilor 2023-2027.

Ursula von der Leyen anunță că va fi înființat la Haga un centru internațional pentru urmărirea penală a crimelor din Ucraina

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că la Haga va fi înființat un centru internațional pentru urmărirea penală a crimelor din Ucraina, relatează The Guardian, scrie G4Media.ro.

Von der Leyen Says Ukraine's EU Bid Advancing During Kyiv Visit - Bloomberg

Von der Leyen se află la Kiev, unde, împreună cu alți oficiali UE, se află în vizită pentru a-și arăta sprijinul și a promite ajutor militar, financiar și politic pentru Ucraina înainte de aniversarea unui an de la începerea războiului.

„Ea va coordona colectarea de probe, va fi integrată în echipa comună de anchetă, care este sprijinită de agenția noastră Eurojust”, a afirmat ea.

Cel mai lung tunel feroviar și rutier subacvatic din lume va lega Germania și Danemarca: Proiectul, gata până în 2029

Danemarca și Germania vor fi legate în curând printr-un tunel subacvatic lung de 18 kilometri. Tunelul Fehmarnbelt va fi cel mai lung tunel feroviar și rutier combinat din lume când va fi finalizat în 2029, scrie Euronews.ro.

Acest proiect de 10 miliarde de euro – care traversează o porțiune a Mării Baltice cunoscută sub numele de „Centura Fehmarn” – va conecta Rødbyhavn din insula daneză Lolland și Puttgarden din nordul Germaniei.

Tunelul va reduce timpul de călătorie din Germania către Danemarca

Tunelul, denumit oficial Fehmarnbelt Fixed Link, va avea două autostrăzi cu două benzi și două șine electrificate.

Călătoria prin ea va dura șapte minute cu trenul și 10 minute cu mașina, evitând o ocolire de 160 de kilometri pe continentul danez. Timpul de călătorie cu trenul de la Hamburg în Germania la Copenhaga în Demarca va fi redus de la aproximativ cinci ore la mai puțin de trei.

O legătură rutieră va înlocui un serviciu de feribot incredibil de aglomerat care transportă milioane de pasageri pe an, reducând timpul de călătorie cu aproape o oră.

Danemarca intenționează, de asemenea, să construiască linii electrice de mare viteză către și din tunel. Și serviciile de tren vor continua pe lângă granița daneză către Suedia, Norvegia și Finlanda.

Cum va fi construit tunelul Fehmarnbelt?

Ideea de a lega Germania de Danemarca printr-un tunel nu este nouă. După 10 ani de planificare, construcția a început în 2020 pe partea daneză și apoi în 2021 pe partea germană.

Tunelul va costa în total 10 miliarde de euro, Uniunea Europeană contribuind cu 1,1 miliarde de euro la proiect.

Acesta va fi asamblat la 40 de metri sub Marea Baltică folosind 89 de secțiuni masive de beton. Acestea vor fi pre-construite pe uscat și apoi coborâte în apă cu ajutorul unei macarale. Femern A/S, compania daneză de stat responsabilă de proiect, speră că va fi gata să cufunde prima dintre aceste secțiuni până în 2024.

Odată ce acestea sunt la locul lor, secțiunile de beton vor fi montate împreună și vor fi instalate alte elemente precum șinele de cale ferată, ventilația și camerele de luat vederi.

Unele grupuri de mediu au pus sub semnul întrebării impactul tunelului asupra vieții sălbatice din Centura Fehmarn – o zonă protejată a UE.

25 de ani de închisoare pentru că și-a bătut câinele. Un bărbat a primit cea mai dură sentință într-un caz de cruzime față de animale
Articolul anterior
Secretul lui Pelé. Fotbalistul a ascuns un obiect misterios într-un dulap din Vila Belmiro
Articolul următor