Examenele de clasa a IX-a, aproape ca la Bacalaureat. Ce reguli noi vor fi impuse

Examenele de absolvire a ciclului gimnazial se vor desfășura de anul viitor în centre de examinare speciale, asemănătoare celor de bacalaureat, după ce, la sesiunea din acest an, Ministerul Educației și Cercetării a descoperit mai multe nereguli și cazuri de fraudă, scrie moldova.europaliberă.org.

Elevii care absolvă clasa a noua vor merge să susțină examenele gimnaziale în centre regionale de evaluare, iar la toate examenele vor fi prezenți observatori externi, spune ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, în podcastul video „Pe Agendă”.

Fără practici care „maschează realitatea”

Testele finale ale absolvenților de clasa a IX-a vor fi verificate „centralizat” și nu de către membri ai direcțiilor regionale de învățământ, pentru ca ministerul Educației să poată monitoriza procesul și să evite „anumite practici locale care maschează realitatea”.

Măsurile pentru examenele de absolvire a ciclului gimnazial se vor înăspri după ce la sesiunea din acest an au fost mai multe nereguli: în unele școli testele au ajuns pe internet în timpul examenelor, iar în unele cazuri notele la teste au fost majorate în mod nejustificat.

Ministrul Perciun afirmă că gimnaziile din R. Moldova „n-au trecut niciodată printr-o evaluare reală a rezultatelor învățării, obiectivă și 100% corectă” și vorbește despre discrepanța majoră dintre rezultatele examenelor pentru clasa a IX-a și rezultatele testelor PISA.

„Toți ar trebui să poată promova examenele de clasa a IX-a”

„Nu poți să ai o probabilitate de 100% la examenul de clasa a noua și, în același timp, aceiași copii, în proporție de 50%, să nu atingă o competență minimă la matematică, atunci când e vorba de PISA”. Așteptările autorităților sunt ca toți elevii de clasa a IX-a să poată susține examenele gimnaziale „pe bune și pe merit”. „Noi vorbim de clasa nouă, nu de bac, noi vorbim de un nivel minim de competență pe care ar trebui să-l aibă oricare cetățean al acestei țări”, susține Perciun.

În acest an, peste 3000 de elevi susțin repetat examenele de clasa a IX-a, mai mult de jumătate au picat la matematică, de aceea autoritățile centrale vor plăti cursuri adiționale de matematică pentru 6000 de copii ca să-i poată pregăti mai bine de examen.

Tânăr român înfiat de o familie din Italia își caută mama biologică: „Sper că o să citească aceste rânduri”

Un tânăr născut în România și abandonat ca bebeluș pe o stradă din Iași, în urmă cu 27 de ani, își caută familia biologică, după ce a fost adoptat în Italia și crescut de o familie iubitoare. Povestea sa a fost împărtășită recent pe o pagină de Facebook, scrie rotalianul.com.

Într-o postare emoționantă, Miron Cătălin, a relatat circumstanțele dramatice ale începutului său de viață.

La data de 7 august 1997, la puțin timp după ce s-a născut, a fost găsit abandonat pe strada Galata din municipiul Iași. În ciuda investigațiilor desfășurate de autorități, mama lui nu a fost niciodată identificată.

Primăria Iași i-a atribuit numele de Miron Cătălin și data nașterii de 7 august 1997.

După ce a fost găsit, Cătălin a fost internat la maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, iar ulterior, pe 29 septembrie 1997, a fost transferat la Centrul de Plasament Nr. 1.

Acum, la 27 de ani distanță de acel moment, Cătălin face un apel disperat pentru a-și găsi familia biologică:

„Deși am atât de puține informații eu tot sper că mama mea sau vreo rudā a mamei mele o să citească aceste rânduri și o să trimită aici un mesaj. Nu vreau să o judec absolut deloc, cu siguranță se afla în mare dificultate, de aceea cred că a decis să mă lase în acel loc”, a scris el.

Tânărul a subliniat că nu își dorește să judece pe nimeni, fiind convins că mama sa a fost în mare dificultate când a luat decizia de a-l lăsa în acel loc.

„Singura mea speranță sunteți voi, toți cei care sunteți mereu aici pentru a ajuta, de aceea vă rog din suflet să distribuiți cât mai mult posibil. Poate cineva își amintește de mine sau de măicuța mea când mă purta în pântec”, a adăugat Cătălin în mesajul său.

Această poveste impresionantă a fost împărtășită pe rețelele de socializare, în speranța că cineva din comunitatea online va putea oferi informații care să îl ajute pe Cătălin să își regăsească familia.

De asemenea, postarea a strâns numeroase mesaje de susținere și încurajare de la persoane care doresc să îl ajute în demersul său.

Cătălin își exprimă recunoștința față de toți cei care îl sprijină: „Este cea mai mare dorință a mea pe care o am în viață! Vă mulțumesc tuturor!”

Un angajat al IGSU a trecut în rezervă după o activitate de peste 20 de ani. Colegii i-au mulțumit pentru toate misiunile de salvare a vieților omenești

Un angajat IGSU a trecut în rezervă după o activitate de peste 20 de ani în cadrul serviciului, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului Generale pentru Situații de Urgență.

Recent, șeful de gardă al echipei de stingere la incendii a Direcției regionale căutare-salvare nr.2 municipiul Bălți, plutonierul-adjutant al serviciului intern Cușnir Vitalie, a trecut în rezervă după o dedicație în carieră de 20 de ani și 10 luni în cadrul serviciului de salvatori și pompieri.

Domnul Cușnir Vitalie și-a început activitatea în funcția de pompier în anul 2003 și pe parcursul anilor a avansat în diverse funcții, demonstrând profesionalism și dedicație în misiunile de serviciu.

Conducerea Direcției și colegii l-au felicitat cu acest prilej de mândrie și i-au adus sincere mulțumiri pentru îndeplinirea ireproșabilă a datoriei de serviciu în cadrul misiunilor de lichidare a consecințelor situațiilor de risc, dar și în misiuni de salvare a vieților omenești.

Pe parcursul activității, Domnul Cușnir Vitalie a fost menționat cu diverse medalii și distincții, printre care: Distincția MAI, Serviciu Impecabil gradul II și I, Distincțiile IGSU, Crucea pentru merit clasa II, Medalia pentru serviciu impecabil clasa II și Medalia comemorativă 30 de ani IGSU.

Deputații interziși la cinci ședințe ale Parlamentului s-au plâns la Procuratură

Cei șapte deputați afiliați lui Ilan Șor, cărora le-a fost interzisă participarea la cinci ședințe ale Legislativului, au depus astăzi o plângere la Procuratura Generală (PG). Aceștia solicită ca președintele Parlamentului, Igor Grosu și angajații Serviciului Protecție și Pază de Stat (SPPS) să fie trași la răspundere penală pentru că le-au „îngrădit” accesul în sala plenului, scrie ziar.md.

Amintim că șapte deputați afiliați lui Ilan Șor au primit interdicția de a participa la cinci ședințe ale Parlamentului, după ce au împiedicat desfășurarea ședinței din 13 iunie. Mai exact, este vorba despre Vasile Bolea, Denis Ulanov, Marina Tauber, Irina Lozovan, Alexandr Nesterovschi, Reghina Apostolova și Vadim Fotescu. Atunci, aceștia au scandat „Rușine!”, „Jos, Maia Sandu!” și „Jos, PAS!” și au lovit cu pumnii în tribuna pe care au blocat-o în semn de protest pentru că lui Denis Ulanov, de mai multe ori, nu i s-a oferit posibilitatea să vorbească.

Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările privind votul prin corespondență
Articolul anterior
ATENȚIE! Ne așteaptă zile și mai sufocante! Cod Portocaliu și Roșu de caniculă în Moldova
Articolul următor