Exod de proporţii în Afganistan unde mii de oameni au lăsat totul în urmă și au luat calea deșertului

Exod de proporții biblice în Afganistan. Mii de afgani, între care femei gravide, copii și bătrâni, încearcă să scape de talibani.

O înregistrare video publicată de tabloidul Daily Mail arată amploarea exodului din Afganistan, după ce talibanii au preluat controlul asupra țării, iar americanii s-ar retras cu toate forțele armate. Mii de oameni au lăsat totul în urmă și au luat calea deșertului, în speranța că vor reuși să treacă frontiera și să ajungă în Iran, iar de acolo în Turcia. Printre ei, copii, bătrâni și femei însărcinate, scrie observatornews.ro.

Imaginile, ce duc cu gândul la scene biblice, arată cum mii de persoane încearcă să traverseze deșertul din provincia Nimruz și să scape de regimul taliban. Este posibil ca printre aceștia să fie colaboratori ai fostului guvern sau ai Armatei SUA ce se tem de represalii în perioada următoare, dat fiind faptul că americanii nu mai au capacitatea militară de a proteja populația civilă. Oamenii încearcă să ajungă în cele din urmă în Turcia, cu toate că au de parcurs peste 1.600 de kilometri. Unii ar putea ajunge până în Europa.

„Sunt în general oameni săraci, pentru că există alte modalități care nu implică atât de mult mers pe jos, dar acele rute costă mai mult”, a explicat un refugiat afgan, care a reușit să scape în felul acesta. Migranții parcug inițial o porțiune de deșert din Pakistan, de unde sunt preluați de călăuze din Iran. „După patru ore de mers, am ajuns într-o vale și am așteptat căderea întunericului. Pe la 10 seara au venit iranienii și ne-au întrebat dacă știm parola. După ce fiecare și-a aflat călăuza am fost împărțiți în grupuri. Apoi am mers în direcția Iranului, grup după grup. […] Am mai fost de câteva ori pe ruta asta. Înainte erau cam 200 de oameni, dar de data aceasta a fost haos. Erau mii acolo. Am văzut femei gravide, bebeluși, bătrâni. Îmi amintesc de sunetul copiilor plângând ce se reverbera între munți”, a povestit el.

Nelly Ciobanu, îndurerată după pierderea tatălui său
Articolul anterior
Meciul dintre Moldova şi Austria, amânat din cauza jocului unui copil
Articolul următor