Exod din Londra către suburbii și zonele rurale. Va fi un oraş fantomă

Pandemia de coronavirus schimbă viața oamenilor în toate sensurile posibile. Ce i-a atras în trecut spre orașele mari, care freamătă de viață și de oportunități, este exact ce îi alungă acum către zonele mai puțin aglomerate.

separator

Londra ilustrează grăitor noul fenomen al exodului din metropole către suburbubii ori chiar zone rurale.

Înaintea pandemiei, mulţimi de oameni „migrau” spre centrul Londrei în fiecare zi de lucru. Acum nu mai este aşa.

Clădirile de birouri sunt aproape pustii. E linişte şi pe străzile faimoase pentru aglomeraţie, trafic, larmă, în general pentru atmosferă vibrantă.

Pandemia de COVID-19, munca de acasă, incertitudinea care nu se mai sfârşeşte. Toate au pus surdină unuia dintre cele mai animate oraşe ale lumii.

Când corporatiştii, cei care lucrau în birourile din centru, rămân acasă, au de suferit micii comercianţi care depind de ei.

Comerciant: „Vom zbura cu toţii de aici. Va fi ca un oraş fantomă”.

Nu doar că oamenii evită centrul Londrei, mulţi vor acum chiar să se mute din Londra. Au început să pună preţ pe ceea ce metropola nu le poate oferi uşor şi ieftin – spaţiu, case familiale, curţi şi grădini.

Agata Olszewska: „Ne gândeam să mai stăm vreo doi ani în capitală. Dar această pandemie ne-a făcut să ne hotărâm: ne mutăm chiar acum”.

După luni de muncă de acasă, Michael şi Agata s-au decis să plece din Londra.

Michael: „De ce ar trebui să mai locuim în oraş? Munca de acasă înseamnă că acasă poate fi oriunde. De ce să nu te muţi într-un loc unde intri într-o comunitate frumoasă, unde ai locuri în jur pentru relaxare?”

Felul în care londonezii răspund la criza sanitară ar putea remodela ţesătura socială şi economică a Londrei.

Dar nu ar fi pentru prima dată în istorie. Ciuma de la 1600, ultima mare criză pandemică de la Londra, a ucis, conform estimărilor, 100.000 de oameni, cam un sfert din populaţia de atunci a oraşului.

Marea ciumă, marile incendii, bombardamentele naziste, criminalitatea extremă şi sărăcia.

Lunga istorie a Londrei este marcată de violenţe la extrem, boli şi suferinţă. Iar cercetarea istoriei ne arată că, atunci când londonezii au avut ocazia să fugă de pericol şi greutăţi, adesea au făcut-o.

Dar s-au întors. Mărturie stau, în acest sens, bogăţia şi măreţia actuală a Londrei, statutul la care a ajuns metropola britanică.

sursa: www.stirileprotv.ro

Noi cerințe pentru prestarea și achitarea serviciilor comunale și necomunale

Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, la inițiativa Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Regulamentul cu privire la prestarea și achitarea serviciilor comunale și necomunale, scrie TVR Moldova.

Proiectul va reglementa în termeni mai clari prestarea și achitarea serviciilor comunale (încălzirea, alimentarea cu apă, canalizarea, salubrizarea) și necomunale (furnizarea de energie electrică, servicii de securitate) în  blocurile locative și casele individuale conectate la sisteme centralizate de alimentare cu energie termică. 

Noul regulament descrie instrumentele și metodele  de măsurare și calcul al consumului, inclusiv cum se procedează în  situațiile în care contoarele sunt defecte sau nu sunt deloc. Astfel, ne asigurăm că toți consumatorii sunt facturați echitabil, pe baza unor criterii obiective și verificabile.

De asemenea documentul definește clar obligațiile locatarilor, proprietarilor și administratorilor pentru transmiterea datelor și pentru accesul la servicii și explică procesul de stabilire a tarifelor, rolul autorităților de reglementare și importanța transparenței în acest proces.

Regulamentul mai prevede și mecanisme prin care consumatorii pot depune plângeri legate de calitatea sau facturarea serviciilor. Acest lucru le oferă cetățenilor posibilitatea de a solicita revizuirea oricăror probleme legate de serviciile primite.

De exemplu, dacă serviciile comunale și necomunale nu respectă termenele sau sunt de o calitate necorespunzătoare, atunci se efectuează un recalcul al  plăţilor pentru luna în care au fost prestate aceste servicii. Un alt mecanism pentru a proteja consumatorii este repartizarea corectă a costurilor în situații în care sunt pierderi (de apă, energie termică etc). Acest lucru, la fel, evită suprataxarea unor consumatori și asigură echitate. 

„Aprobarea proiectului va avea un impact pozitiv asupra administrării și întreținerii corespunzătoare a întregului fond locativ din țară, dar cel mai important va proteja consumatorii prin definirea clară a metodelor de plată și asigurarea unor servicii de calitate”, susține ministrul Andrei Spînu.

Lansare! Lia Taburcean și Lora au lansat piesa:”Seara Asta”

Interpreta autohtonă Lia Taburcean a lansat piesa:”Seara Asta” alături de interpreta de peste PRUT, LORA. ”Ne-am propus să încingem atmosfera la fiecare sărbătoare cu noul hit pe stil moldovenesc”, ne-a spus Lia Tăburcean.

Piesa este scrisă de: Cezar Ciucium.

Guvernul a decis! R. Moldova și Israelul vor recunoaște reciproc permisele de conducere

Permisele de conducere eliberate în Republica Moldova și Israel vor fi recunoscute reciproc. Guvernul a aprobat astăzi, 17 aprilie, un Acord în acest sens.

Documentul facilitează traficul rutier între cele două state și deplasarea cetățenilor pe teritoriul ambelor țări, transmite Știri.md.

Acordul este încheiat pe un termen de cinci ani, cu o posibilă extindere pentru încă cinci ani.

Potrivit Executivului, țara noastră are încheiate trei Acorduri similare cu Turcia, Lituania și Italia.

Lipsă de profesori în școlile din Republica Moldova
Articolul anterior
Se schimbă cărțile de identitate în România. Iată cele mai importante modificări
Articolul următor