Expert: În Moldova va crește numărul infectaților și pacienților internați în stare gravă cu Covid-19

Ala Tocarciuc, expertă în probleme de sănătate publică, susține că datele existente cu privire la situația epidemiologică indică asupra faptului că în următoarea perioadă va crește numărul de infectări cu COVID-19 și a pacienților în stare gravă.

separator

În aceste condiții și în condițiile în care și așa persistă problema resurselor umane, spune experta, trebuie gândite mecanisme pentru a scoate presiunea de pe lucrătorii medicali, care vor trebui să facă față pandemiei și în perioada ce urmează, transmite IPN.

Opiniile au fost exprimate la dezbaterile publice: „Eficiența gestionării crizei COVID-19 în Republica Moldova”, organizate de Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT.

Ala Tocarciuc a menționat că forța motrice în sistemul de sănătate au fost oamenii – lucrătorii medicali. „Datorită medicilor, noi am reușit să avem, în unele domenii, niște scoruri bune. Dacă e să ne uităm, rata deceselor față de numărul total de oameni îmbolnăviți, ea este joasă. Și dacă e să ne uităm la calitatea tratamentului, ea este bună astăzi. Este datorită medicilor”, susține experta.

Potrivit ei, sistemul de sănătate a lucrat pe trei dimensiuni. Agenția Națională pentru Sănătate Publică trebuia să lucreze pe partea de prevenire, depistarea pacienților, urmărirea contacților. În momentul în care pacientul avea primele simptome, el intra în competența sistemului de medicină primară. Odată cu confirmarea diagnosticului, pacientul intra în xomprtimentul de tratament. „Aceste trei segmente au avut de suferit primul șoc atunci când au fost primii pacienți, iar lucrătorii medicali nu aveau echipamente de protecție. Totuși, foarte repede au fost re-grupate forțele și societatea s-a mobilizat, inclusiv prin colectare de fonduri, coasere de măști etc. Respectiv, la sfârșit de aprilie, lucrătorii medicali, având deja echipamente, se simțeau un pic mai sigur”, a notat Ala Tocarciuc.

În opinia sa, pe partea de urgență și medicină primară, șocul mai continuă. Și aceasta pentru că, dacă în martie și pe timp de vară se adresau doar pacienții cu COVID-19 și urgențe grave, acum pacienții cronici, care au luat o pauză, au revenit. Și aceasta pentru că au început acutizările de toamnă. În aceste condiții medicina de urgență și medicina primară continuă să lucreze sub presiune foarte mare și în prezent.

În altă ordine de idei, experta a declarat că, odată cu pandemia, în societate s-a creat un conflict de interese, constituindu-se mai multe grupuri. Cineva a pledat pentru salvarea economiei și a pus pe primul plan interesele economice. Un alt grup, susținut de comunitățile religioase, a negat existența virusului și continuă să o nege. A fost și comunitatea medicală care a atenționat că oamenii mor, că personalul medical se sufocă în echipamentele de protecție și le-a cerut oamenilor responsabilitate. Totodată, a mai fost o parte din societate, conștientă, care a fost cumva neutră și care nu se implica în discuții și în luarea deciziilor.

„Această confruntare, în special, între economic și partea medicală continuă și acum. Și chiar și în alte state – unde se instituie carantină, oamenii protestează masiv. Ceea ce ne așteaptă și pe noi în următoarele săptămâni. Numărul de bolnavi va crește. Autoritățile vor dori să introducă noi măsuri restrictive, carantină. Dar forțele motrice economice, religioase și poate o parte din cei neutri vor ieși în stradă să spună că nu mai vor să stea în carantină”, a mai punctat Ala Tocarciuc.

Dezbaterea este realizată în cadrul proiectului Asociației ADEPT „Cu ochii pe autorități: gestionarea stării de urgență și a crizei provocate de Coronavirus”, implementat cu sprijinul Departamentului Buna Guvernare al Fundației Soros Moldova.

Bărbatul în mașina căruia a urcat tânăra din Orhei, dispărută fără urmă, a fost reținut. Poliția solicită în continuare ajutorul cetățenilor

De 5 zile, polițiștii sunt în alertă și caută neîncetat tânăra dispărută de pe o stradă din Orhei, după ce a urcat într-o mașină de ocazie.

Aseară mașina în care a urcat fata a fost localizată, iar șoferul acesteia identificat și găsit, după ce polițiștii au stopat și verificat fiecare automobil de aceeași marcă, în contextul în care numărul de înmatriculare la foarte multe camere de supraveghere video nu era vizibil.

Bărbatul de 45 de ani a fost reținut pentru 72 de ore, iar fata încă nu a fost găsită. Acesta nu colaborează cu ancheta. La moment, polițiștii stabilesc mai multe circumstanțe și repere, care ne-ar ajuta să localizăm tânăra.

Fata este în continuare căutată în toate fâșiile forestiere, bazine acvatice, clădiri părăsite și locuri nepopulate, stațiile de vulcanizare, spălătorii auto, stâni și alte locații.

Oamenii legii au ridicat zeci de imagini video de pe diferite camere de supraveghere care au fost deja analizate, dar încă nu a fost fixat momentul în care ne-ar fi clare circumstanțele.

În căutări sunt implicați sute de polițiști din inspectoratele teritoriale, de patrulare, ofițerii INI, colegii din subdiviziunile specializate, laboratorul Centrului Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare al IGP, bărci, drone, voluntari care au implicat și ATV-urile, localnici, colegi, profesori și apropiați ai tinerei.

Solicităm în continuare suportul cetățenilor.

Semnalmentele fetei: înălțimea 1.65 m, păr castaniu, ochi căprui.
În momentul plecării, aceasta purta pantaloni negri, maiou alb și o bluză neagră.

ersoanele care dețin orice fel de informații sunt rugate să ne contacteze imediat la 112 sau la numărul 078325001.

Cine sunt deputații care au primit anul trecut cadouri de sute de mii de lei

După ce deputații Parlamentului R. Moldova și-au depus declarațiile de avere pentru anul 2023, Asociația Promo-LEX prezintă numele deputaților cu bunuri personale sau familiale a căror valoare depășește zece salarii medii lunare pe economie, adică 137.000 de lei, dar și lista deputaților care au cumpărat anul trecut un autovehicul personal sau familial în anul de fabricație al acestuia.

Potrivit Promo-LEX, în anul 2023, deputatul BCS Adrian Albu și-a cumpărat în leasing un Volvo fabricat în același an, cu o valoare de aproape 80.000 de euro, prima rată fiind de puțin peste 50.000 de lei, transmite Știri.md.

Și pentru Vladimir Odnostalco, deputat BCS, anul 2023 a fost unul în care a început să folosească o mașină asupra căreia nu deține acte de proprietate. Este vorba despre o Dacia Duster fabricată în 2023, prețul căreia se ridică la 20.000 de euro.

Deputații care au dobândit în 2023 bunuri personale sau familiale a căror valoare depășește zece salarii medii lunare pe economie este Marina Tauber, deputat independent și Vladimir Voronin, membru al BCS.

Anul trecut, Marina Tauber a primit cadou un ceas Rolex, cercei Van Cleef și un set de cercei și inel Boucheron, valoarea cărora nu a fost indicată în Declarația de avere și interese personale.

Vladimir Voronin a primit în 2023, un ceas de mână Breitling Transocean Chronograph Unitime ca donație, în valoare de 117.600 de lei.

Sute de bătrâni singuratici, copii și familii necăjite așteaptă să fie ajutate înaintea sărbătorilor Pascale

Cata fericire poate aduce o ciocolata la un copilas? Un cozonac la un batran ramas singur? Un pachet de paste la o familie nevoiasa? Ani la rand ne plimbam sufletele prin sate, in bunatatea cea calda care ne intalneste un batran flamand sau copil necajit si  o mai mare pomana NU EXISTA.

Draga donator, ne-am dori prin aceste poze sa le priviti sufletele, sa ii simtiti asa cum noi ii simtim cand le pasim pragul, sa le cuprindem grijile, sa le lasam o speranta ca OAMENI BUNI EXISTA. 

Se apropie cea mai religioasa sarbatoare, unde inimile noastre pleaca spre cei mai necajiti ca noi. 

Si anul acesta va rugam, impreuna sa construim BINELE CEL MARE pentru batrani, copii, invalizi, o masa calda la sarbatorile Pascale. Indiferent unde va aflati acum si in tara in care locuiti , aplecati-va pret de cateva minute asupra acestor imagini… pentru ca mai chinuiti si necajiti decat ai nostri batrani, in lume nu gasim… 

Va rugam din inima, sa daruim impreuna bunatate in ajunul sarbatorilor pasale, din orice tara, din orice colt al lumii, aici:

Paypal@caritate.md

786 cazuri noi de Covid-19, confirmate în ultimele 24 de ore
Articolul anterior
Încă 14 moldoveni, răpuși de Covid-19. Cine sunt noile victime?
Articolul următor