Expert ucrainean: Hersonul ar putea fi eliberat fără lupte

Forţele armate ruse au căzut într-o capcană în Herson, iar oraşul ar putea fi eliberat fără lupte, consideră expertul militar ucrainean Oleksandr Musienko.

AGORA - Autoritățile de ocupație din Herson promit organizarea unui  „referendum”, în ciuda intențiilor Kievului de a organiza o contraofensivă

Într-o intervenţie în cadrul unei emisiuni televizate, Musienko a declarat că nu prevede o luptă urbană în Herson, oraş situat în sudul Ucrainei, transmite adevarul.ro.

În opinia sa, trupele ruse sunt prinse deja într-o capcană, iar prioritatea armatei ucrainene este acum să le facă viaţa cât mai grea, până la punctul în care nu ar mai putea rezista.

Odată cu „însângerarea” rutelor de aprovizionare, „poate că inamicul va începe pur şi simplu să se predea sau să se retragă din Herson”, a apreciat Musienko.

Aceste comentarii survin după ce armata ucraineană a anunţat că a scos din uz toate podurile din Herson care asigură legăturile peste Nipru.

„Singurele mijloace de traversare a fluviului pentru ocupant sunt pontoanele din apropierea podului Antonivski, dar nu vor putea să răspundă total nevoilor lor”, a declarat deputatul regional Serghii Hlan.

„Ruşii nu mai pot să transfere material, muniţii şi chiar hrană pentru trupele lor”, a insistat el.   

Confruntându-se cu aceste dificultăţi, Rusia a început să transfere centrele de comandament de pe malul drept al fluviului pe cel stâng. 

În acelaşi timp, circa 20.000 de soldaţi ruşi au rămas izolaţi în Herson, apreciază Serhii Klan.

Într-o evaluare asupra situaţiei din Herson, Ministerul britanic al Apărării estimează că liniile de reaprovizionare a soldaţilor ruşi prezenţi în Herson sunt aproape blocate, iar capacitatea lor de a rezista unei contraofensive va depinde de rezervele de provizii pe care şi le-au făcut până acum.

Armata rusă foloseşte acum două pontoane provizorii pentru a-şi aproviziona trupele care au trecut de cealaltă parte a râului spre nord-vest, dar transporturile decurg greu, ceea ce afectează semnificativ potenţialul de luptă, apreciază Londra.

Serhii Klan crede că următoarele două săptămâni vor fi decisive pentru acest oraş ocupat de ruşi încă de la începutul lui martie.

Herson este singura capitală regională cucerită de armata rusă în aproape şase luni de război la scară largă în Ucraina.

În tot acest interval de timp, Rusia încă nu a reuşit să organizeze un referendum de alipire a regiunii şi nici să spargă liniile de aici spre oraşul Nikolaev, situat mai la vest.

200 de apeluri pe zi. Tot mai mulți soldați ruși sună la Forțele Armate ale Ucrainei pentru a afla cum să se predea

După anunțul mobilizării în Federația Rusă, numărul apelurilor la Forțele Armate ale Ucrainei este în continuă creștere, transmite presa ucraineană. Soldații ruși care se predau vor primi trei mese pe zi, îngrijiri medicale și contact cu familiile lor.

Russian troops in Belarus 'direct threat' to Lithuania – minister - LRT

Vitaly Matviyenko, coordonatorul proiectului ,,Vreau să trăiesc”, a declarat într-un briefing că din 18 septembrie au primit peste 2.000 de apeluri de la ruși pe tema predării.

,,Din 18 septembrie, proiectul „Vreau să trăiesc” a procesat peste 2.000 de apeluri din partea membrilor armatei ruse, care nu vor să urmeze ordinele criminale ale lui Putin și să lupte împotriva Ucrainei. Au învățat cum să se predea. Desigur, odată cu mobilizarea din Federația Rusă, numărul de apeluri este doar în creștere”, a spus Matvienko.

După cum spune funcționarul, algoritmul de predare a fost deja elaborat în detaliu – există un canal de telegramă și numere de linie fierbinte ce pot fi contactate.

În timpul dialogului, partea ucraineană explică cum și în ce circumstanțe este posibil să se predea.

Se subliniază că Ucraina garantează tuturor prizonierilor de război respectarea Convențiilor de la Geneva: trei mese pe zi, îngrijiri medicale și posibilitatea de a contacta rudele.

„Putin va părăsi puterea peste câteva luni”. Declarațiile fostului premier al Rusiei, Mihail Casianov

Mihail Casianov, fost prim-ministru al Rusiei, consideră că Vladimir Putin ar putea renunța la funcția sa și va „evada” în câteva luni, informează Sky News.

„În trei sau patru luni cred că va avea loc o schimbare crucială”, a declarat Casianov pentru Sky News.

„Nu cred că există cineva în cercul lui Putin care să îl poată face să plece”, a adăugat fostul premier rus.

„Domnul Putin însuși ar trebui să ajungă la această înțelegere. Cred că trei factori care cresc simultan l-ar putea conduce pe domnul Putin la o astfel de decizie de a evada cumva”, a precizat Casianov.

Factorii anunțați de Casianov sunt:

1. Armata ucraineană este în creștere și are sprijinul SUA și al Marii Britanii

2.  Ordinul de mobilizare al domnului Putin determina creșterea tulburărilor sociale în interiorul Rusiei, astfel că președintele pierde sprijinul în rândul rușilor obișnuiți

3. Efectul sancțiunilor occidentale este în creștere.

Mihail Kasianov, destituit de către Putin în 2004, a trecut în opoziţie şi a devenit unui dintre cei mai feroci critici ai Kremlinului.

Mihail Kasianov spune că a plecat din Rusia din cauza opoziţiei sale faţă de invazia rusă a Ucrainei, dar a refuzat să spună AFP în ce ţară se află, invocând motive de securitate.

Boris Nemţov, un critic al lui Vladimir Putin şi căruia Mihai Kasianov îi era apropiat, a fost asasinat prin împuşcare în apropiere de Kremlin în 2015.

Partizanii au aruncat în aer mașina unei trădătoare din Melitopol. Aceasta „răspândește propaganda rusă printre copiii ucraineni”

În Melitopol, oraș din Ucraina ocupat de Rusia, o mașină aparțînând „șefei” departamentului de educație din cadrul administrației de ocupație a explodat joi dimineață, anunță un Centrul de Rezistență al Ucrainei din Ucraina.

Russian occupation regime in Melitopol prepares a ''vote from home'' option  for upcoming ''referendum'' to conceal low turnout – Ukrainian Resistance |  Ukrainska Pravda

Explozia a avut loc în apropierea colegiului industrial și economic, fiind distrusă mașina unei colaboratoare locale, Olena Sapurova, care este implicată în implementarea „programului educațional rusesc”, care de fapt răspândește propagandă rusă printre copiii ucraineni.

În urmă exploziei, ea nu a fost rănită, dar a primit motive pentru a-și regândi comportamentul, precizează site-ul.

sursa

Crimeea: Un DJ a fost arestat după ce a difuzat un cântec despre Regimentul Azov și moartea rușilor
Articolul anterior
Șase din 10 tineri din Moldova sunt șomeri
Articolul următor