Experți: Republica Moldova a semnat cu Gazprom un contract păgubos şi şi-a asumat, timp de un an, plata pentru gazul consumat de regiunea transnistreană

Nu există transparenţă în privinţa livrării gazelor naturale în stânga Nistrului. Sunt îngrijorările Comitetului pentru Unitate şi Bunăstare, care precizează că Republica Moldova a semnat cu Gazprom un contract păgubos şi şi-a asumat, timp de un an, plata pentru gazul consumat de regiunea transnistreană. În opinia lor, acest lucru a dus la slăbirea economiei naţionale şi la o inechitate faţă de consumatorii de pe malul drept al Nistrului.

Gazprom amenință să oprească livrările de gaze naturale către R. Moldova

Membrii Comitetului pentru Unitate şi Bunăstare precizează că în contractul vechi cu Gazprom nu se stipula clar cine plăteşte pentru gazul livrat în regiunea transnistreană. În schimb, în noul document semnat cu gigantul rus este specificat expres că Republica Moldova decide dacă livrează sau nu gaz în stânga Nistrului. În cazul în care răspunsul este pozitiv, MoldovaGaz este responsabilă şi de achitarea datoriilor.

De la semnarea contractului cu Gazprom, regiunea transnistreană a acumulat datorii pentru gazul consumat de peste 1,1 miliarde de dolari.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic, membru CUB: „Guvernul Republicii Moldova este minoritar în alte subiecte de gestionare a întreprinderii MoldovaGaz dar în ceea ce ţine de finanţarea regimului din stânga Nistrului Gazprom şi Federaţia Rusă a spus nu dragi moldoveni, vă dăm vouă dreptul exclusiv voi decideti, voi vă asumati, a voastră e datoria şi voi o achitati.  Deci, noi ne-am asumat expres, se aduce o claritate că noi vom achita, din momentul în care s-a semnat acest acord adiţional.”

Experţii spun că argumentele despre catastrofa umanitară ce ar putea avea loc în regiunea separatistă transnistrieană, odată cu sistatarea livrărilor de gaze, nu sunt justificate. Mai ales că evaluările arată că sectorul economic din stânga Nistrului este apt să plătească acest consum. Iar scutirea de plată nu face altceva decât să finanţeze autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol.

În opinia Comitetului pentru Unitate şi Bunăstare, nici argumentul că Republica Moldova beneficiază de energie electrică mai ieftină din regiunea transnistreană nu este valid. Or, posibilul avantaj este de doar 20-30 de milioane de dolari, în comparaţie cu scutirea de peste un miliard de dolari pentru gaz.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic, membru CUB: „Cât este de etic ca noi să ne luăm angajamentul de a ne asuma o datorie, să dăm gaz şi acolo e 1,3 lei da la noi e 29, 5 lei.”

GALINA BOSTAN, director, Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, membru CUB: „În această anexă sunt prevăzute şi cheltuielile privind transportul gazului. Întrebarea e cum de s-a ajuns să fie prevăzute cheltuieli suplimentar pentru transport. În contract este reglementat foarte clar furnizarea gazului pentru malul drept al Nistrului, cu consecinţele neachitării utilizării gazului.  Întrebarea mea este de ce MoldovaGAZ nu întrerupe gazul dacă în partea stângă nu se achită gazul. Organele de drept au teren de lucru pentru anchetarea acestei situaţii atât din perspectiva actelor de corupţie, care cu certitudine au avut loc.”

Membrii Comitetului se întreabă dacă în contractul cu Gazprom există o prevedere privind achitarea de către aşa-numitele autorităţi de la Tiraspol a gazului consumat în stânga Nistrului, în ce condiţii şi care este interesul Republicii Moldova. În replică, autorităţile de la Chişinău spun că acuzaţiile sunt nefondate.

PRIN TELEFON: ALINA MERLICI, consilierul vicepremierului Andrei Spânu: „Regretăm aceste declaratii  care nu au nimic cu realitatea. Îndemnăm actorii politici să nu speculeze pe criza energetică în care se află întreaga Europă.”

Iar reprezentanţii Moldovagaz spun că, de fapt, compania TirasapolTransGaz este cea care are datorii.

VADIM CEBAN, preşedinte, Moldovagaz: „Furnizarea de gaze naturale către regiunea transnistreană nu se realizează direct de către Moldovagaz, ci este condiţionată de încheierea unui acord între TirasapolTransGaz şi Moldovagaz. Iar diferenţa dintre preţul livrărilor de gaze către regiunea Transnistreană şi tarifele stabilite de autorităţile din regiune pentru consumatori este datoria TiraspolTransGaz faţă de Moldovagaz.”

IGOR MUNTEANU, fondator, Comitetului pentru Unitate și Bunăstare: „Cerem modificarea componenţei reprezentanţilor statului în Consiliul de Administratie a Moldova GAZ şi instituirea unui control public prealabil asupra tuturor indicatiilor sau politicilor care le sunt transmise şi pe care trebuie să le adopte în cadrul şedinţelor.”

În următoarele zile, Republica Moldova va plăti concernului Gazprom un avans de peste 33 de milioane de dolari pentru gazul furnizat în septembrie. Deocamdată, concernul rus nu a confirmat daca va asigura Republica Moldova cu gaze şi după întâi octombrie. Oficialii de la Chişinău spun că dacă ruşii vor refuza, vor fi folosite rezervele de 35 de milioane de metri cubi de care dispune Chişinăul.

A refuzat cu orice preț să-și deconecteze soția de la aparate și a avut parte de o minune. Femeia s-a trezit la viață după două luni

O femeie din Indiana, SUA, a supraviețuit ca prin minune, după ce problemele de sănătate au băgat-o într-o comă profundă pentru mai multe luni. Cum e posibil? Nimeni nu are explicație pentru această minune, mai ales că medicii nu îi mai dădeau nicio șansă la viață.

Autumn și Zack Carver în ziua nunții lor, îmbrăcați în mireasă și mire.

Autumn și Zack Carver sunt împreună din adolescență și au trăit fericiți împreună aproximativ 19 ani, timp în care și-au extins familia. În 2021, când urma să vină pe lume cel de-al treilea copil al lor, ceva neașteptat s-a întâmplat, scrie www.divahair.ro.

Cuplul s-a îmbolnăvit de COVID-19, iar Autumn, însărcinată în luna a opta, a ajuns de urgență la spital. Medicii s-au văzut nevoiți să îi facă operație cezariană pentru a salva copilul, iar femeia a intrat în comă. A născut un băiețel perfect sănătos, pe care familia l-a numit Huxley. Deși venirea lui pe lume trebuia să fie cea mai frumoasă zi din viața lor, totul s-a transformat într-un adevărat coșmar.

După mai multe luni de chin, doctorii le-au dat apropiaților o veste îngrozitoare. Aveau de gând să o deconecteze pe soția lui Jack de la aparate, fiindcă erau convinși că nu se va mai trezi niciodată. Dar bărbatul știa că Dumnezeu nu îl va lăsa la greu și nu a fost de acord cu această decizie a personalului medical. I-a implorat să o mai lase puțin, păstrându-și vie speranța. Cel mai rău îi părea de faptul că Autumn nici măcar nu apucase să își țină copilul nou născut în brațe. În plus, acasă o așteptau încă două fetițe care întrebau permanent de mama lor.

Tatăl credincios nu voia să își imagineze un viitor fără femeia care i-a dăruit trei copii.

„Nu știu cum arată viața fără ea.”, a mărturisit el.

Cum putea accepta Jack să pună capăt fericirii de care au avut parte în aproape două decenii? Iubirea imensă pentru soție și pentru copii l-a făcut să se roage în fiecare seară, până când…un miracol a avut loc. După două luni, femeia a ieșit din comă, luând pe toată lumea prin surprindere.

Soțul ei a simțit că vede luminița de la capătul tunelului, așa că a făcut o cerere specială, rugând personalul medical să îi dea voie femeii să își țină bebelușul în brațe. Această primă întâlnire a fost un moment extrem de emoționant, iar la întreaga scenă au asistat mai multe persoane.

„Părinții ei, unul dintre cei mai buni prieteni ai ei și multe asistente și medici au fost martori la momentul special. Nu știu dacă a existat un ochi uscat în zonă. Ce zi uimitoare.”, și-a amintit mândrul tată.

Dar acest moment nu a marcat și vindecarea lui Autmn. Doctorii i-au spus că va trebui să facă un transplant de plămâni. Din nou, soțul a fost încrezător și s-a gândit că nu este cazul ca partenera lui să treacă prin așa ceva. Din acest motiv, a cerut și o a doua părere. Apoi, chirurgul toracic i-a asigurat că femeia e pe cale să își revină și că problemele ei nu sunt atât de grave.

„[Doctorul] a intrat și a spus: „Nu aveți nevoie de un transplant pulmonar. O să fiți bine”. A fost o veste super bună. Ne-am îmbrățișat și i-am mulțumit lui Dumnezeu și doctorului.”, a mai spus bărbatul.

Progresul mamei a fost lent, dar iubitul ei soț a știut întotdeauna că, în cele din urmă, își va reveni. A luptat pentru copiii săi, iar acum, la un an de la externare, este foarte bine. În decembrie 2021 a ieșit din spital și s-a întors acasă la fetițe și la bebeluș.

„O zi atât de fericită, emoționantă, copleșitoare. A trebuit să dau înapoi de multe ori și să privesc toată măreția. Ne-am surprins fiicele. Cred că au fost în stare de șoc. Niciuna dintre ele nu a putut vorbi sau reacționa.”, a scris tatăl în mediul online pe 2 decembrie 2021.

Alături de această familie minunată a fost foarte multă lume, printre care și necunoscuți. Toți care au aflat de acest caz și-au unit forțele și s-au rugat împreună pentru vindecarea lui Autumn.

Cei doi prteneri le-au mulțumit permanent oamenilor pentru gândurile bune și pentru susținere. Acum, Jack și fetițele lui se roagă în fiecare seară și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru minunea înfăptuită. Bărbatul a recunoscut că înainte nu avea acest obicei.

„Fiecare zi este un cadou. Spune-le oamenilor că îi iubești și îmbrățișează-i. Se poate schimba totul atât de repede și nu vrei să lași nimic nespus.”, a subliniat Autumn.

Pe 16 septembrie 2022, cuplul a sărbătorit 20 de ani petrecuți împreună. Se pare că le-a fost scris să pășească în continuare pe același drum, iar problemele de sănătate nu i-au putut despărți mai devreme. Sunt extrem de recunoscători că povestea lor merge mai departe și păstrează legătura în mediul online cu toți oamenii care i-au susținut în ultima perioadă. Atât Autumn, cât și Jack încarcă imagini de familie pe Facebook, unde primesc sute și chiar mii de aprecieri.

Povestea lor este un exemplu de putere și iubire infinită. Acum te-ai convins că minunile există? Și nu durează doar trei zile, căci femeia și-a revenit acum un an, iar starea sa este din ce în ce mai bună.

Luptătoarea moldoveancă Mariana Draguțan a cucerit medalia de argint la turneul internațional din Zagreb

Luptătoarea Mariana Draguțan a cucerit medalia de argint la turneul internațional Zagreb Open. Sportiva de 22 de ani a obținut 3 victorii în categoria de greutate 55 kg, cu Erika Bognar (Ungaria), Laura Stanelyte (Lituania) și Lauren Mason (SUA), fiind învinsă doar de japoneza Moe Kiyooka.

Mariana Draguțan s-a clasat pe locul 5 la Campionatul Mondial de lupte | IPN

La Zagreb la feminin vor mai evolua Iulia Leorda (53 kg), Anastasia Nichita (59 kg) și Irina Rîngaci (68 kg), conform olympic.md.

O femeie livrator de pizza, în lacrimi după ce a salvat viața unui client. „Am simțit că e ceva suspect în casă”

O tânără femeie care livrează mâncare la domiciliu a salvat viața unui client după ce a decis să se bazeze pe instinctul ei și să iasă din zona de confort. Femeia s-a emoționat foarte tare când a aflat care au fost consecințele gestului ei curajos.

Într-un TikTok viral, care a strâns milioane de vizualizări, Jessica Higgs, o mamă din Georgia, a vorbit despre modul în care și-a ascultat intuiția în timpul unei livrări de mâncare.

„Am simțit că e ceva suspect în casă”

Clienta care plasase comanda pentru tatăl ei a rugat-o pe Jessica Higgs să lase pungile pe verandă și să își continue drumul, relatează Today.com.

„Am ajuns acolo și ceva îmi spunea: Trebuie să-l ajuți pe acest om”, își amintește femeia în videoclip.

„Nu ar trebui să intri în casa cuiva, dar mi-am folosit intuiția și curajul și am dus cumpărăturile înăuntru.”

În clipa în care a pătruns în locuință, Higgs a observat că bărbatul în vârstă nu era bine.

Jessica Higgs i-a trimis un mesaj fiicei clientului pentru a-i anunța că tatăl ei „arăta bolnav”. Ea a mai menționat în discuția cu fiica bătrânului că în casă era un miros puternic de propan.

Higgs, care se simțea amețită, i-a sugerat clientei că ar putea să existe o scurgere de gaz.

„Plâng din cauza a ceea ce femeia mi-a spus azi dimineață”

Femeia a răspuns că îl va pune pe fiul ei să meargă de urgență la bunicul lui să vadă despre ce e vorba- și a schimbat bacșișul lui Higgs de la comanda online de la 14 dolari la 100 de dolari.

În videoclip, Higgs începe să plângă în timp ce povestește ce s-a întâmplat în continuare. „Plâng din cauza a ceea ce femeia mi-a spus azi dimineață”, spune ea.

„Când fiul meu a mers să-l verifice pe tatăl meu, s-a dovedit că exista o scurgere de gaz. Cu siguranță i-ai salvat viața tatălui meu și a fiului meu mai mic care se afla în aceeași casă”, i-a mărturisit femeia.

„Sunt doar un simplu curier livrator, continuă Higgs printre lacrimi. „Dar dacă vezi ceva acolo unde duci cumpărăturile, nu poți să nu te implici și să pleci indiferent. Sunt atât de fericită că am văzut că exista o problemă și că nu am decis să îmi văd de treabă”, spune ea.

Cuvinte de apreciere pentru gestul femeii

Sute de mii de oameni au comentat videoclipul lui Higgs, inclusiv modelul Bella Hadid și starul Disney Dove Cameron.

„Nu am cuvinte pentru cât de mult m-a mișcat asta. Sunt atât de recunoscător că exiști”, a scris Cameron.

„Suntem inspirați în mod constant de oameni incredibili care aleg să fie curieri livratori și au în mod intenționat un impact pozitiv în viața altora”, a declarat un reprezentant al lanțului de distribuție pentru Today Food.

Gazul propan este foarte inflamabil și buteliile sau rezervoarele nu trebuie depozitate niciodată în interior. Potrivit Propane.com, simptomele inhalării de propan includ greață, amețeli, dureri de cap și bătăi neregulate ale inimii. Expunerea semnificativă la propan poate duce la moarte.

Site-ul notează că, în timp ce propanul în stare naturală este inodor, companiile adaugă o substanță chimică pentru a-i da un miros de ou putred sau de sconcs, astfel încât scurgerile să poată fi detectate.

Acest miros suspect i-a dat lui Jessica senzația că este ceva în neregulă în acea casă și a sunat-o de urgență pe clienta sa.

sursa

Alain Delon, conversație cu președintele ucrainean. Actorul se arată uimit de ,,curajul și profesionalismul” lui Vladimir Zelenski
Articolul anterior
Un raport ONU arată că forțele rusești au agresat sexual și torturat copiii ucraineni
Articolul următor