Experți: Republica Moldova se află pe hărțile de război ale Federației Ruse

Incidentul, de acum câteva zile, când fragmente ale unei noi rachete au căzut pe teritoriul Republicii Moldova ar trebui să reprezinte un nou semnal de alarmă, iar autoritățile de la Chișinău trebuie să demareze acțiuni de pregătire a populației pentru situații excepționale, inclusiv o eventuală escaladare a războiului.

Experți: R. Moldova se află pe hărțile de război ale Federației Ruse

Asta pentru că Republica Moldova se află pe hărțile de război ale Federației Ruse, iar riscurile pentru țara noastră sunt mari atât timp cât războiul continuă în Ucraina, susțin analiștii de la Chișinău, transmite Radio Chișinău.

Căderea rachetelor pe teritoriul Republicii Moldova nu mai reprezintă un incident singular, ci un pericol constant consideră fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuța. El susține că autoritățile de la Chișinău ar trebuie să demareze acțiuni atât pentru pregătirea economiei, a militarilor și rezervei militare, cât și a civililor, în cazul escaladării războiului:

”Suntem, practic, de un an de zile în stare de alertă. Personal însă nu prea văd multe să se fi făcut în ceea ce privește mobilizarea și antrenarea populației, în pregătirea populației de a activa în situație excepțională. Deci, această rachetă (descoperită sâmbătă, 14 ianuarie, în apropierea localității Larga, nordul Republicii Moldova) a fost încă un clopoțel care, după sărbători, ne solicită să ne deșteptăm și să facem ceva pentru a ne pregăti, în caz de necesitate să puteam riposta unei urgii, așa cum o face Ucraina. Să nu uităm că în caz de escaladare a situației Republicii Moldova se află pe hărțile de război a Federației Ruse”, a spus Marinuța.

Pe fundalul intensificării atacurilor rusești asupra localităților ucrainene, Republica Moldova continuă să fie în pericol de a fi ținta unor rachete cu consecințe și mai grave, subliniază Vitalie Marinuța.

De aceeași părere este și expertul în securitate Ion Leahu. Făcând referire la  experții internaționali, spune că Rusia are încă o capacitate mare de război:

”Rusia, având o economie imensă, până recent având venituri colosale din vânzarea țițeiului și a gazelor, încă mult timp își va putea permite o economie de război, o economie care o să producă rachete, proiectile și tancuri. În situația dată, evident că dacă îi reușește Ucrainei să reziste, atunci rezistăm și noi. Dar dacă Rusia învinge Ucraina, perspectivele noastre sunt destul de sumbre”, a declarat Leahu.

Expertul Ion Leahu s-a referit și la declarațiile recente ale lui Andrei Ilarionov, fost consilier, în primul mandat, al lui Vladimir Putin, care a vorbit despre un posibil scenariu în care armata rusă ar putea ataca Bugeacul ucrainean și crea un coridor cu Găgăuzia, puternic pro-rusă, și cu regiunea transnistreană. Deși nu pare ușor de pus în practică acest scenariu, se poate observa o pregătire cel puțin din punct de vedere ideologic în regiunea găgăuză, a comentat Ion Leahu:

”N-aș acorda prea mare atenție unor asemenea perspective, dar în același timp uitați-vă la declarațiile din ultima perioada a doamnei Vlah. Câtă ură și disprețuire în adresa președintei și a conducerii Republicii Moldova, semn absolut evident că cineva încălzește situația. Cel puțin la nivel ideologic, se fac asemenea pregătiri și este posibil că în planul în care este vizată soarta Republicii Moldova au un rol și găgăuzii și transnistrenii”, a spus Leahu.

Amintim că sâmbătă, 14 ianuarie, în apropierea localității de frontieră Larga, raionul Briceni, autoritățile au descoperit fragmente cu circa 80 de kilograme de explozibil, ale unei rachete provenită din atacurile aeriene ale Rusiei asupra Ucrainei.  Explozibilul a fost detonat ulterior de către geniștii Armatei Naționale.

În octombrie și noiembrie anul trecut, rachete rusești au survolat teritoriul Republicii Moldova, iar fragmente ale acestora au căzut și pe teritoriul statului nostru, fiind distruse acoperișurile și geamurile mai multor case din localitatea Naslavcea, din zona de Nord. Bombardamentele rusești asupra Ucrainei au lăsat fără electricitate și majoritatea localităților din Republica Moldova.

Colete din Republica Moldova, trimise către conaționalii de peste hotare, reținute de polițiștii de frontieră

Colete din Republica Moldova, cu bunuri în valoare de peste 25.000 lei românești, echivalentul a peste 100.000 de lei moldovenești, care urmau să ajungă la moldovenii de peste hotare, au fost reținute pe 25 ianuarie de către poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Potrivit Poliției de Frontieră din România au fost supuse controlului patru autoutilitare încărcate cu bagaje şi colete. Astfel, au fost depistate 1248 litri de vin, 230 litri cu alcool şi 218 kilograme de produse alimentare de origine animală (carne, lapte, ouă, brânză), de provenienţă Republica Moldova, pentru care persoanele nu deţineau documente legale.

Alcoolul a fost confiscat, iar bunurile de origine animală au fost predate autorităţii sanitar veterinare pentru a fi distruse.

Persoanele care transportau coletele au fost sancţionate cu amenzi în valoare de 30.000 lei românești, echivalentul a peste 125.000 de lei moldovenești.

Camioane cu lemne din România, în drum spre Chișinău

Primele cinci camioane cu lemne de foc din România urmează sa ajungă astăzi în Republica Moldova. E o primă tranșă din cei 130 mii de metri cubi de lemn cumpărați din România cu sprijinul Înaltului Comisariat a Organizației Națiunilor Unite pentru Refugiați.

Doar 24 de camioane cu 307 metri cubi de lemn confiscate în 2021 în urma  apelurilor privind transporturi suspecte de lemn

Reprezentanţii Ministerului Mediului de la Chișinău au declarat că lemnele vor fi distribuite solicitanților din raioanele Glodeni și Cantemir, deoarece în aceste regiuni este mai puţin teren împădurit. Lemnele vor ajunge la primării și apoi vor fi distribuite pensionarilor, veteranilor de război şi persoanelor vulnerabile.

Lemnul de foc a fost cumpărat din România la un preţ preferenţial. Deşi iarna şi-a intrat de mult în drepturi, mulţi dintre cetăţenii care au vrut să cumpere lemne de la stat și sunt inscriși pe listele de aşteptare, nu au primit nimic.

Moscova recunoaște că a trimis din greșeală la moarte mii de ruși. Bilanțul procurorului general privind ”mobilizările ilegale” pentru Ucraina

Procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, a anunțat marți, 31 ianuarie, că peste 9.000 de cetăţeni ruşi care au fost ”mobilizaţi ilegal” pentru a fi trimişi să lupte în Ucraina au revenit la casele lor, relatează EFE.

Anunțul a fost făcut în timpul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Krasnov a precizat că unii dintre aceștia, ”din motive de sănătate, nu ar fi trebuit să fie mobilizaţi în niciun caz.”

Pentru susţinerea trupelor ruse angajate în campania militară declanşată împotriva Ucrainei anul trecut în februarie, Putin a ordonat în septembrie mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti. Au fost mobilizaţi în total circa 318.000 de soldaţi, dintre care aproximativ 150.000 s-au alăturat contingentului desfăşurat în Ucraina, ceilalţi fiind în instrucţie.

Anunţul mobilizării a generat plecări masive ale bărbaţilor ruşi cu vârsta de încorporare către ţări precum Kazahstan, Georgia, Mongolia, Finlanda sau Armenia. Au survenit, de asemenea, protestele, mai ales în regiunile îndepărtate de Moscova şi Sankt Petersburg, după ce au fost mobilizaţi rezervişti cu probleme de sănătate sau taţi cu familii numeroase.

Mai mult, unii dintre cei mobilizaţi sau familiilor lor s-au plâns de insuficienţa echipamentelor şi de condiţiile precare din cazărmi, neajunsuri recunoscute în cele din urmă de oficialii ruşi, care au promis măsuri de îndreptare a lor.

”Mobilizarea s-a desfăşurat într-o perioadă scurtă de timp şi a relevat numeroase probleme importante, care au devenit o lecţie pentru mulţi”, a semnalat procurorul general. Acesta a subliniat necesitatea reorganizării evidenţelor militare şi crearea unor baze de date adecvate.

sursa

Alegerile locale vor costa bugetul de stat 178 de milioane de lei
Articolul anterior
Șase membri ai unei familii, inclusiv un copil de șase luni, au fost împușcați în somn
Articolul următor