Explicație: de ce era nevoie să se aplice un tarif nou la gaze de la 1 ianuarie

Prețul de achiziție a gazelor pentru luna ianuarie a fost cunoscut după data de 20 decembrie. Vicepremierul Andrei Spînu explică de ce era nevoie să se aplice un tarif nou de la 1 ianuarie.

„Din păcate, în luna decembrie, pe piețele europene, am avut prețuri de până la 2.800 USD pentru mia de m3, ceea ce a făcut să crească prețul de achiziție și pentru Moldova – 647 USD mia de m3.

Vă rog să analizăm obiectiv care este procedura normală de stabilire a tarifelor, fără a avea stare de urgență și posibilitatea de a lua decizii în stare de urgență.

Să presupunem că deja pe 21 decembrie MoldovaGaz prezenta datele la ANRE pentru revizuirea tarifului.

Să presupunem că, la fel, pe data de 21 decembrie, ANRE, în regim de urgență, fără analiză, publica proiectul de decizie.Publicitate

Apoi, urmează, minim 15 zile lucrătoare de consultări publice. Această prevedere se găsește în art. 29 din Hotărârii Parlamentului nr. 334 referitor la modul de organizare și funcționare a ANRE.

Conform acestei prevederi, în cel mai bun caz, ANRE putea să decidă referitor la tarif nu mai devreme de data de 12 ianuarie 2022.

Dacă se decidea pe data de 12 ianuarie 2022, conform procedurii normale, tariful nou trebuia aplicat din data de 1 februarie și facturat de abia pe data de 10 martie anul 2022.

Această procedură risca să pună sub un semn mare de întrebare capacitatea de plată a gazului către Gazprom și riscuri de sistare pentru toată țara.

Repet, criza energetică nu este criza țării noastre, este o criză europeană care ne afectează direct. Moldova este pentru a doua oară în stare de urgență din cauza crizei. Deciziile pe care le luăm nu sunt populare, dar sunt corecte. Înțelegem că afectează foarte mule familii și tocmai din acest motiv am venit cu măsuri de compensare care să ușureze acestă criză. Pentru prima dată în istorie se alocă peste 3 mlrd de lei pentru ajutor, în factură, tuturor oamenilor.

Este trist să văd cum unii și-au găsit dușmanul politic în mine. E greșit colegi, e greșit și mincinos ceea ce faceți. Noi, ne-am adresat oamenilor în această perioadă complicată. Mă adresez și acum. Vom trece cu demnitate peste această criză. Va fi greu, dar vom fi mai puternici după. Știm ce avem de făcut ca să nu ne mai pomenim într-o astfel de situație niciodată și vom face”, a explicat Andrei Spînu, pe o rețea de socializare.

Încă un proiect frumos la Măgdăcești! În sat au fost instalate bănci de relaxare pentru oameni

Locuri de relaxare pentru locuitorii din Măgdăcești, raionul Criuleni! 30 de bănci noi au fost instalate de-a lungul principalelor alei din sat, anunță primarul localității Liuba Cojocaru.

”Această inițiativă este dedicată în special persoanelor în etate, persoanelor cu mobilitate redusă, dar și pentru toți locuitorii care simt necesitatea să se odihnească în drumul lor către casă, serviciu, biserică și alte instituții.

Pentru a menține curățenia și ordinea, ne pregătim să instalăm alături și urne de gunoi.

Stimați locuitori, vă invităm să vă bucurați de noile amenajări, de asemenea, să lucrăm împreună pentru a menține spațiul curat și primitor pentru toată lumea.”, mai spune primarul de Măgdăcești.

Măgdăcești este unul dintre cele mai moderne sate din țară.

Este un sat cu tradiții, oamenii frumoși, infrastructură dezvoltată și cu un viitor care inspiră încredere. Este una din puținele localități din Republica Moldova care a reușit să se ridice din ruinele anilor 90 și să se dezvolte uimitor.

Vă invităm să urmăriți un VIDEO inedit despre satul Măgdăcești de ieri și de astăzi. Astfel ar trebui să arate toate satele din țară!

Curtea Constituțională a DECIS: Referendumul privind aderarea Moldovei la UE este constituțional! Mesajul Maiei Sandu

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a avizat pozitiv legea deputaților PAS privind organizarea referendumului de aderare la Uniunea Europeană, care ar urma să aibă loc pe 20 octombrie 2024.

”Curtea Constituțională a decis – referendumul privind aderarea la UE este constituțional, poate avea loc pe 20 octombrie și va conține întrebarea: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?.

Avem nevoie de unitate, avem nevoie de implicarea fiecărui partid, organizație civică, cetățean, ca împreună sa garantăm pacea și bunăstarea pentru moldoveni. Uniți pentru Moldova Europeană vom reuși să îndeplinim obiectivul nostru comun – ca moldovenii să trăiască în pace, demn și liber într-o țară europeană puternică.”, a fost mesajul Maiei Sandu la scurt timp după pronunțarea deciziei CC.

Magistrații Curții Constituționale au iprecizat că nițiativa de revizuire a Constituției nu contravine prevederilor Legii Supreme și corespunde limitelor temporale de revizuire stabilite de legislație.

De asemenea,  inițiativa respectivă nu depășește limitele materiale de revizuire a Constituției și, respectiv, poate fi prezentată Parlamentului spre examinare.

PAS s-au adresat la Curtea Constituțională cu propunerea privind inițierea plebiscitului privind integrarea europeană a R.Moldova. Parlamentarii au propus ca referendumul să aibă loc la data de 20 octombrie.

Circa 40 de copii care vagabondau sau cerșeau în stradă au ajuns, de la începutul anului, într-un centru din Capitală

Viceprimarul pe probleme sociale Angela Cutasevici, împreună cu șefa Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului, Tatiana Oboroc, au mers într-o vizită de lucru la Serviciul Asistență Stradală din Capitală, potrivit unui comunicat al DGPDC.

Angela Cutasevici s-a interesat despre activitatea acestui serviciu, s-a informat despre condiţiile de aici și, totodată, a avut o serie de discuții constructive cu personalul despre provocările întâmpinate în activitate, dar și situația copiilor.

Pe parcursul anului trecut, 135 de minorii au ajuns în cadrul Serviciului Asistență Stradală, iar de la începutul anului – circa 40.

Serviciul Asistență Stradală a fost lansat de Primăria Chișinău în anul 2019,  în subordinea DGPDC, pentru găzduirea copiilor depistați în situație de stradă,  care vagabondează sau cerșesc, și are drept scop consolidarea sistemului de protecţie a acestora. De la începutul activității, peste 400 de copii au trecut prin acest serviciu. Centrul oferă un mediu prietenos, unde fiecare copil beneficiază de asistența specialiștilor, încadrarea în activități socio-educative, cât și spații de recreere amenajate.

Situația minorilor aflați în asemenea dificultăți a fost mereu în vizorul viceprimarului Angela Cutasevici, care a dat asigurări că municipalitatea va sprijini și va monitoriza acest serviciu.

Prezentatorul TV Dan Negru, impresionat de piesa Moldovei la Eurovision 2022
Articolul anterior
Suedia amână vaccinarea copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani
Articolul următor