Explozibil în racheta căzută la Briceni. Detalii oferite de MAI

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunță că astăzi, 15 ianuarie, va avea loc o detonare controlată a resturilor de rachetă în care a fost depistat explozibil.

Explozibil în racheta căzută la Briceni: Când va avea loc detonarea

Astfel, pentru înlăturarea pericolului, echipe mixte de geniști ale Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării vor interveni pentru detonarea controlată a explozibilului depistat în alte resturi ale de rachetă, descoperite ulterior în urma extinderii investigațiilor efectuate la fața locului aseară, în zona localității Larga.

În timpul serii trecute, Grupul Operativ de Documentare IGPF și IGP au depistat în timpul cercetării la fața locului, focosul cu explozibil al rachetei prăbușite pe teritoriul național.

Urmare a depistării explozibilului a fost solicitată și echipa de geniști din cadrul Batalionului Independent Codru al Armatei Naționale pentru examinare extinsă și stabilire a modului comun de intervenție pentru înlăturarea pericolului.

Decizia comună a echipelor de geniști ai MAI și MA a fost pentru înlăturarea pericolului printr-o explozie controlată a focosului rachetei.

Din cauza riscurilor generate de existența explozibilului, încă de aseară, aria de protecție a fost mărită.Publicitate

Echipe ale poliției naționale și ale poliției de frontieră au întreprins măsuri speciale de asigurare a perimetrului de securitate, pentru a nu exista pericole asupra populației. 

În cursul acestei dimineți, patrule de poliție au informat locuitorii localităților Pavlovca și Larga să păstreze distanța și să nu se apropie de zona de securitate impusă de autorități pentru protecție.

De asemenea, a fost blocat accesul către zona în care va avea loc detonarea.

Totodată au fost informate și autoritățile ucrainene în legătură cu acțiunea de detonare controlată a explozibilului depistat în apropierea localității Larga.

Echipele de geniști ale MAI și MA sunt antrenate special și au experiență vastă pentru astfel de situații, în decursul timpului operând zeci de detonări controlate.

Din datele preliminare, focosul rachetei este alimentat cu aproximativ 80 de kilograme de material explozibil.

Amintim că, o patrulă a poliției de frontieră a descoperit ieri în zona sectorului de frontieră Larga (raionul Briceni), resturile unei rachete, provenită din atacurile aeriene ale Rusiei asupra Ucrainei.

Colete din Republica Moldova, trimise către conaționalii de peste hotare, reținute de polițiștii de frontieră

Colete din Republica Moldova, cu bunuri în valoare de peste 25.000 lei românești, echivalentul a peste 100.000 de lei moldovenești, care urmau să ajungă la moldovenii de peste hotare, au fost reținute pe 25 ianuarie de către poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Potrivit Poliției de Frontieră din România au fost supuse controlului patru autoutilitare încărcate cu bagaje şi colete. Astfel, au fost depistate 1248 litri de vin, 230 litri cu alcool şi 218 kilograme de produse alimentare de origine animală (carne, lapte, ouă, brânză), de provenienţă Republica Moldova, pentru care persoanele nu deţineau documente legale.

Alcoolul a fost confiscat, iar bunurile de origine animală au fost predate autorităţii sanitar veterinare pentru a fi distruse.

Persoanele care transportau coletele au fost sancţionate cu amenzi în valoare de 30.000 lei românești, echivalentul a peste 125.000 de lei moldovenești.

Camioane cu lemne din România, în drum spre Chișinău

Primele cinci camioane cu lemne de foc din România urmează sa ajungă astăzi în Republica Moldova. E o primă tranșă din cei 130 mii de metri cubi de lemn cumpărați din România cu sprijinul Înaltului Comisariat a Organizației Națiunilor Unite pentru Refugiați.

Doar 24 de camioane cu 307 metri cubi de lemn confiscate în 2021 în urma  apelurilor privind transporturi suspecte de lemn

Reprezentanţii Ministerului Mediului de la Chișinău au declarat că lemnele vor fi distribuite solicitanților din raioanele Glodeni și Cantemir, deoarece în aceste regiuni este mai puţin teren împădurit. Lemnele vor ajunge la primării și apoi vor fi distribuite pensionarilor, veteranilor de război şi persoanelor vulnerabile.

Lemnul de foc a fost cumpărat din România la un preţ preferenţial. Deşi iarna şi-a intrat de mult în drepturi, mulţi dintre cetăţenii care au vrut să cumpere lemne de la stat și sunt inscriși pe listele de aşteptare, nu au primit nimic.

Moscova recunoaște că a trimis din greșeală la moarte mii de ruși. Bilanțul procurorului general privind ”mobilizările ilegale” pentru Ucraina

Procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, a anunțat marți, 31 ianuarie, că peste 9.000 de cetăţeni ruşi care au fost ”mobilizaţi ilegal” pentru a fi trimişi să lupte în Ucraina au revenit la casele lor, relatează EFE.

Anunțul a fost făcut în timpul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Krasnov a precizat că unii dintre aceștia, ”din motive de sănătate, nu ar fi trebuit să fie mobilizaţi în niciun caz.”

Pentru susţinerea trupelor ruse angajate în campania militară declanşată împotriva Ucrainei anul trecut în februarie, Putin a ordonat în septembrie mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti. Au fost mobilizaţi în total circa 318.000 de soldaţi, dintre care aproximativ 150.000 s-au alăturat contingentului desfăşurat în Ucraina, ceilalţi fiind în instrucţie.

Anunţul mobilizării a generat plecări masive ale bărbaţilor ruşi cu vârsta de încorporare către ţări precum Kazahstan, Georgia, Mongolia, Finlanda sau Armenia. Au survenit, de asemenea, protestele, mai ales în regiunile îndepărtate de Moscova şi Sankt Petersburg, după ce au fost mobilizaţi rezervişti cu probleme de sănătate sau taţi cu familii numeroase.

Mai mult, unii dintre cei mobilizaţi sau familiilor lor s-au plâns de insuficienţa echipamentelor şi de condiţiile precare din cazărmi, neajunsuri recunoscute în cele din urmă de oficialii ruşi, care au promis măsuri de îndreptare a lor.

”Mobilizarea s-a desfăşurat într-o perioadă scurtă de timp şi a relevat numeroase probleme importante, care au devenit o lecţie pentru mulţi”, a semnalat procurorul general. Acesta a subliniat necesitatea reorganizării evidenţelor militare şi crearea unor baze de date adecvate.

sursa

Astăzi marcăm Ziua Națională a Culturii! Mesajul premierului Natalia Gavrilița
Articolul anterior
Primul monument din Spania dedicat lui Mihai Eminescu, inaugurat chiar de ziua poetului într-un oraș cu mii de români
Articolul următor