Expoziția „Fabricat în Moldova”, inaugurată la Chișinău

Cea de-a zecea ediție a expoziției „Fabricat în Moldova” a fost inaugurată astăzi la Chișinău. 

Expoziția „Fabricat în Moldova”, inaugurată la Chișinău

Astfel, produsele și serviciile a circa 350 de antreprenori din Republica Moldova vor fi prezentate în cadrul acestui eveniment, în perioada 1- 5 februarie 2023.

De asemenea, în cadrul expoziției sunt organizate conferințe internaționale tematice pentru dezvoltarea mai multor ramuri economice, precum vinicultura, industria textilă, artizanatul. La eveniment participă și delegații din România, Italia, Spania, Belgia, Polonia, etc.

Potrivit lui Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie de la Chișinău, expoziția „Fabricat în Moldova” este cea mai bună platformă de promovare a produselor autohtone, de cercetare a opiniei consumatorilor și a noilor produse și servicii, precum și de scoaterea în evidență a nivelului de competitivitate a companiilor din Republica Moldova.

Și Natalia Gavrilița, premierul de la Chișinău, a participat la ceremonia de deschidere a expoziției. Cu această ocazie, ea a mulțumit antreprenorilor din Republica Moldova pentru că, în ciuda multiplelor crize înregistrate anul trecut, au reușit „să mențină și să crească numărul de locuri de muncă, să găsească noi piețe de desfacere și să se ajusteze la noi condiții de activitate”.

Uniunea Europeană rămâne principalul partener comercial al Republicii Moldova, a amintit Janis Mazeiks, ambasadorul UE la Chișinău, în cadrul aceluiași eveniment.

„Suntem cea mai mare piață pentru producătorii din Republica Moldova. Două treimi din exporturile din R. Moldova sunt destinate piețelor Uniunii Europene, suntem pregătiți să continuăm acest lucru”, a menționat diplomatul european.

La rândul său, Aurelian Gogulescu, vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie a României, a afirmat că parteneriatul României cu Republica Moldova urmărește dimensiunea europeană, având la bază politicile de integrarea a acestui stat în UE.

„Ca și acțiuni concrete, pentru colaborarea noastră viitoare, vă propunem extinderea manifestărilor expoziționale „Fabricat în Moldova”, dar și organizarea de forumuri de afaceri și evenimente de business în cât mai multe județe din România, așa cum de altfel, s-a întâmplat în localități precum Baia Mare, Botoșani, Brașov, Iași și Ploiești”, a punctat el.

Menționăm că programul expoziției include și un Forum de Afaceri Republica Moldova-România, la care participa peste 170 de antreprenori din cele două state.

sursa

Copila ucisă de troleibuz va fi înmormântată mâine. Mama fetei: ,,Cui m-ai lăsat, nu o să pot trăi fără tine”

Copila de 12 ani, ucisă de un troleibuz, la Ciocana va fi înmormântată mâine, 26 martie. Mama fetei a lăsat un mesaj plin de durere pe o rețea de socializare.

 Fetița, ucisă de un troleibuz la Ciocana va fi înmormântată mâine. Mama copilei: Cui m-ai lăsat, nu o să pot trăi fără tine

„Cine are dorință să-și ia rămas bun de la Nastenika 26.03.23 la ora 13:30 fata noastră va fi în curte. Fetița mea cui m-ai lăsat, nu o să pot trăi fără tine….”, a scris mama copilei.

Ar putea fi o imagine cu 4 persoane, drum şi text care spune „кто имеет желание попрощаться снастенькой 26.03.23 13:30 наша девочка будет дворе. доченька на кого ты меня оставила не смогу жить без тебя..... BONJOU”

Nereguli la Institutul Oncologic: alimente alterate sau păstrate necorespunzător. Alimente bune, ascunse în încăperi încuiate pentru a fi sustrase

Nereguli în alimentaţia pacienţilor de la Institutul Oncologic din Chişinău. Ministrul Sănătăţii, Ala Nemerenco, spune că în urma unui control inopinat s-au depistat alimente alterate sau păstrate necorespunzător.

Șeful unei secții din cadrul Institutului Oncologic, reținut pentru  corupție, plasat în arest pentru 20 de zile. CNA: un nou denunț a fost  depus pe numele lui – Ziarul de Gardă

De asemenea, cantităţi importante de produse, precum pâine, pește, ficat de curcan, carne de vită, crupe, ulei, sare şi zahăr, erau ascunse în încăperi încuiate. Într-o debara au fost găsite 17 lăzi cu prune uscate, 12 saci de mere uscate, 8 pachete de detergent praf şi altele.

Ministrul Sănătăţii afirmă că, de fapt, produsele erau pregătite pentru a fi sustrase din spital, scrie TVR Moldova.

Poliţia a întocmit un proces verbal în acest caz iar şefa blocului alimentar şi-a dat demisia. Nemerenco mai notează că, a doua zi după control, meniul s-a îmbunătățit, pacienţii primind cu chifle, eclaire și croissante coapte in bucătăria spitalului.

Amintim că verificările în spitale au început după ce mai multe femei s-au plâns, pe reţelele sociale, de mâncarea proastă din maternităţi.

„Ora Pământului”. Guvernul îndeamnă cetățenii să deconecteze lumina în această seară timp de o oră

Astăzi, 25 martie, marcăm „Ora Pământului”. În acest context, Guvernul îndeamnă cetățenii să deconecteze lumina timp de o oră, în intervalul 20:30 – 21:30.

ASTĂZI: ORA PĂMÂNTULUI 2022. Oameni din toată lumea sting lumina în această  seară, timp de o oră - Alba24

„În această sâmbătă, împreună cu instituțiile guvernamentale ne alăturăm mișcării globale „Ora Pământului”. Acțiunea reprezintă un simbol al respectului pentru natură, un aport în diminuarea consecințelor schimbărilor climatice. Te îndemnăm să deconectezi lumina timp de o oră, în intervalul 20:30 – 21:30”, se arată într-un comunicat emis de Guvern.

Potrivit Ministerului Mediului, anul acesta, de Ora Pământului 2023, World Wildlife Fund (#WWF) lansează provocarea de a dărui o oră pentru Pământ în fiecare lună. „O oră, în care alături de familie sau prieteni, să facem ceva care să aibă legătură cu protecţia naturii: să gătim cu ingrediente locale, să facem schimburi de haine, să plantăm sau să igienizăm zone din natură”, precizează sursa citată.

Ministerul Mediului avertizează, în context, că biodiversitatea se pierde într-un ritm fără precedent, iar economia mondială este dependentă de natură.

Earth Hour a fost organizat prima oară pe 31 martie 2007 în Sydney, când 2 milioane de oameni şi peste 2.100 companii au stins lumina timp de o oră, demonstrând astfel preocuparea faţă de una dintre cele mai mari probleme actuale: schimbarea accelerată a climei.

Din 2008, Earth Hour a devenit o mişcare globală, incluzând 100 milioane de oameni din mai mult de 30 de state ale lumii.

Rusul Igor Ghirkin îi îndemnă pe soldații ruși din Ucraina să dezerteze. ”Mai bine stai 5 ani în închisoare”
Articolul anterior
Nu a lăsat pe drumuri niciun copil: ”Nu vreau să sufere nimeni pe acest pământ ceea ce am suferit eu. Am făcut și un păcat”
Articolul următor