Expoziție de covoare și măști tradiționale de iarnă la cea de-a VII-a ediție a târgului național ,,Covorul Dorului”

Târgului Național al Covorului vă invită la ,,Covorul Dorului”, ediția a VII-a. Expozițiile dedicate evenimentului – Expoziția de covoare „Scoarța de Camenca – Rai de pomi și flori” și ,,Expoziția de măști tradiționale de iarnă” vor fi inaugurate vineri, 18 decembrie 2020, ora 15, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.

Expoziția „Scoarța de Camenca – Rai de pomi și flori” aduce în obiectiv tezaurul de covoare din localitățile raionului Camenca, Republica Moldova, păstrat în patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală și în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Moldovei.

În expoziție sunt incluse mai multe țesături: scoarțe, kilimuri, păretare. Multe piese reprezintă tradiția țesutului din satele Podoima, Podoimița, Hrușca, Hrustovaia, Valea-Adâncă, de unde provin cele mai spectaculoase covoare, datând din a II-a jumătate a secolului al XIX-lea – începutul secolului XX.

Patrimoniul de covoare de Camenca este valoros prin faptul că a completat tezaurul plasticii decorative al Republicii Moldova cu o tradiție locală, expresivă din punct de vedere artistic. În prezent, oamenii locului păstrează acest tip de covoare caracteristice prin flori și pomi supradimensionați, deosebiți ca mesaj și culoare și de o naturalețe a realizării artistice aproape de frumusețea plaiului în culorile verii și toamnei bogate.

Expoziția va fi vernisată pe data de 18 decembrie și poate fi admirată de public până în data de 9 mai 2021.

Expoziția de măști tradiționale de iarnă realizată în parteneriat cu Centrul Național de Conservare și de Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial  prezintă cele mai îndrăgite măști populare ce participă an de an în alaiurile de mascați, fiind îmbrăcate de ceata de colindători care merge cu Mălanca, cu Ursul, cu Capra etc. și, prin gesturi ritualice, asigură unitatea întregii comunități în spiritul carnavalesc al sărbătorii.

În expoziție sunt etalate lucrările meșterilor populari de diferite genuri și din diferite localități: Alexandru Melnic (s. Cobani, r. Glodeni), Eugenia Moldovanu (mun. Bălţi), Popovschi Vasile (s. Cenac, r. Cimişlia), Grigore Stamati (s. Ciuteşti, r. Nisporeni), Natalia Cangea (s. Zolonceni, r. Criuleni), Marcel Ostrovschi (s. Hlinaia, r. Edineţ) și Victor Pelin (s. Bălţata, r. Criuleni) încununează alaiul măștilor cu obiecte de ritual îndrăgite de copii.

Expoziția va putea fi vizitată până la 31 ianuarie 2021.

Evenimentul se va desfășura cu respectarea Instrucțiunilor privind măsurile de prevenire și control a infecției COVID-19.

Adresa: or. Chișinău, str. M. Kogălniceanu nr. 82, tel. + 373 022 23 88 68, www.muzeu.md.

Povestea dureroasă a fetiței din Otaci, căutată întreaga noapte: tatăl se află după gratii, iar mama a fugit de acasă
Articolul anterior
Ex-ministrul Igor Șarov a devenit noul rector al Universității de Stat din Moldova
Articolul următor
Alte articole interesante