Expoziție de covoare și măști tradiționale de iarnă la cea de-a VII-a ediție a târgului național ,,Covorul Dorului”

Târgului Național al Covorului vă invită la ,,Covorul Dorului”, ediția a VII-a. Expozițiile dedicate evenimentului – Expoziția de covoare „Scoarța de Camenca – Rai de pomi și flori” și ,,Expoziția de măști tradiționale de iarnă” vor fi inaugurate vineri, 18 decembrie 2020, ora 15, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.

Expoziția „Scoarța de Camenca – Rai de pomi și flori” aduce în obiectiv tezaurul de covoare din localitățile raionului Camenca, Republica Moldova, păstrat în patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală și în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Moldovei.

În expoziție sunt incluse mai multe țesături: scoarțe, kilimuri, păretare. Multe piese reprezintă tradiția țesutului din satele Podoima, Podoimița, Hrușca, Hrustovaia, Valea-Adâncă, de unde provin cele mai spectaculoase covoare, datând din a II-a jumătate a secolului al XIX-lea – începutul secolului XX.

Patrimoniul de covoare de Camenca este valoros prin faptul că a completat tezaurul plasticii decorative al Republicii Moldova cu o tradiție locală, expresivă din punct de vedere artistic. În prezent, oamenii locului păstrează acest tip de covoare caracteristice prin flori și pomi supradimensionați, deosebiți ca mesaj și culoare și de o naturalețe a realizării artistice aproape de frumusețea plaiului în culorile verii și toamnei bogate.

Expoziția va fi vernisată pe data de 18 decembrie și poate fi admirată de public până în data de 9 mai 2021.

Expoziția de măști tradiționale de iarnă realizată în parteneriat cu Centrul Național de Conservare și de Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial  prezintă cele mai îndrăgite măști populare ce participă an de an în alaiurile de mascați, fiind îmbrăcate de ceata de colindători care merge cu Mălanca, cu Ursul, cu Capra etc. și, prin gesturi ritualice, asigură unitatea întregii comunități în spiritul carnavalesc al sărbătorii.

În expoziție sunt etalate lucrările meșterilor populari de diferite genuri și din diferite localități: Alexandru Melnic (s. Cobani, r. Glodeni), Eugenia Moldovanu (mun. Bălţi), Popovschi Vasile (s. Cenac, r. Cimişlia), Grigore Stamati (s. Ciuteşti, r. Nisporeni), Natalia Cangea (s. Zolonceni, r. Criuleni), Marcel Ostrovschi (s. Hlinaia, r. Edineţ) și Victor Pelin (s. Bălţata, r. Criuleni) încununează alaiul măștilor cu obiecte de ritual îndrăgite de copii.

Expoziția va putea fi vizitată până la 31 ianuarie 2021.

Evenimentul se va desfășura cu respectarea Instrucțiunilor privind măsurile de prevenire și control a infecției COVID-19.

Adresa: or. Chișinău, str. M. Kogălniceanu nr. 82, tel. + 373 022 23 88 68, www.muzeu.md.

Doi pasageri de la cursa „Chişinău-Istanbul” au încercat să treacă cu valută nedeclarată

În bagajele de mână ale doi cetățeni străini, polițiștii de frontieră de comun cu funcționarii vamali au depistat valută, în numerar de mii de euro și dolari, care nu a fost declarată. Cazurile au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, la curse cu destinație spre Istanbul, Turcia.

În ambele situații s-a acționat în cadrul controlului de specialitate, efectuat în coordonare între cele două autorități.

Prima persoană documentată este cetățean chinez de 35 de ani, în bagajul căruia s-au depistat 10900 EUR și 5500 USD. În bagajul cetățenului Ucrainei de 41 de ani, echipa mixtă a descoperit 50000 USD, pe care pasagerul a evitat să le declare.

În continuare investigațiile se desfășoară în vederea elucidării circumstanțelor și luării măsurilor legale ce se impun. 

Percheziții într-un dosar de contrabandă cu obiecte din metale prețioase, în valoare de peste 1,5 milioane lei

În postul vamal Leușeni, funcționarii vamali în comun cu polițiștii de frontieră au deconspirat intenția unui conațional de a introduce ilegal în țară un lot de articole, presupus din metal prețios.

Astfel, urmare a controlului vamal, în geanta de mână au fost depistate bunurile nedeclarate: 103 monede, un lingou și două medalii.  

Cazul a avut loc astăzi, 5 decembrie 2023, în timpul verificării bagajelor pasagerilor de la ruta „Franța-Moldova”. Documentat este un conațional în vârstă de 36 de ani.

În cadrul audierilor, persoana a declarat că monedele au fost procurate contra sumei de 300 EUR, iar lingoul presupus a fi din aur – 800 EUR.

În continuare, bunurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar investigațiile pe caz continuă.

Fostul președinte Igor Dodon, alături de mezinul său pe muntele Athos: ”Ne vom ruga pentru țară”

Fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, a plecat într-un pelerinaj de câteva zile pe muntele Athos.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Igor Dodon a scris că a ajuns pe muntele Athos alături de fiul său mai mic, menționând că vor urma câteva zile de liniște și discuții cu călugării, transmite Știri.md.

„Am ajuns la muntele Athos, împreună cu feciorul cel mic. Vor urma câteva zile de liniște, discuții cu călugării și reflecții. Ne vom ruga pentru Moldova. Să fie pace și normalitate în țară”, a scris Igor Dodon.

De menționat că, în ultimii ani, fostul șef de stat a mers în mai multe pelerinaje pe muntele Athos, iar de fiecare dată, Igor Dodon a declarat că în timpul pelerinajului s-a rugat pentru poporul R. Moldova.

Povestea dureroasă a fetiței din Otaci, căutată întreaga noapte: tatăl se află după gratii, iar mama a fugit de acasă
Articolul anterior
Ex-ministrul Igor Șarov a devenit noul rector al Universității de Stat din Moldova
Articolul următor