Expoziție de stampă japoneză, la Muzeul Națională de Artă

Ambasada Japoniei la Chișinău și Fundația Japoneză, a inaugurat expoziția “Maeştri Ukiyo-e, de la perioada Edo la perioada Meiji”, din colecţia Muzeului Naţional de Artă al Moldovei.

separator
În expoziţie este etalată, pentru prima dată, o selecţie importantă de 80 de lucrări, stampe japoneze color din colecţia Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, care cuprinde aproximativ 200 de lucrări. Acestea au fost studiate şi catalogate graţie colaboratorului ştiinţific Profesor Rossella Menegazzo de la Departamentul Patrimoniului Cultural şi Peisajistic al Universităţii din Milano, cu sprijinul Ambasadei Japoniei în Republica Moldova şi sub patronajul Japan Foundation.

Xilogravurile color reprezintă cel mai popular tip de artă Ukiyo-e , „imaginile lumii plutitoare” , care au evoluat în Japonia între secolele XVII- XIX și care exprimă obiceiurile şi cultura oraşului nou, şi ajung la maturitate în Edo (azi Tokyo), sub guvernul militar (bakufu) al familiei Tokugawa, care a garantat mai mult de 200 de ani de pace, pe parcursul cărora negustorii înstăriţi (chōnin) şi-au manifestat gusturile artisitce şi puterea economică.

Stampele expuse reprezintă temele principale ale perioadei Edo, a ukiyo-e, între 1830 şi 1860, dar cuprinde şi teme ale marilor schimbări politice, sociale şi artistice, care au avut loc în Japonia o dată cu începutul Restaurației Meiji în 1868, şi consecvent în perioada Meiji (1868-1912).

Anume atunci se produce o “deschidere” către Vest, valorile şi tehnologiile acestuia, eliminarea guvernului-samurai , aducerea la putere a Împăratului, şi reînvierea religiei șintoiste. Pentru a ţine cont de aceste imense transformări, expoziţia a fost divizată în trei secţiuni, fiecare prezentând lucrările într-o ordine cronologică : “Peisaje şi Locuri Faimoase (meisho-e)”; “Femei Frumoase (bijin-ga) şi actori ai teatrului Kabuki (yakusha-e)” și “Istorie, Eroi şi Legende”.

Expoziția va rămâne deschisă pentru public în perioada 16 ianuarie – 15 martie 2020

Peste 330 flacoane cu botox cosmetic de contrabandă, ridicate în urma a 18 percheziții în Capitală, dar și în afara ei

Peste 330 flacoane cu botox cosmetic de contrabandă – ridicate urmare a 18 percheziții în Chișinău și în afară. Substanța botulinică era adusă ilegal în Moldova din Ucraina – fără declarare organului vamal și fără acte permisive, dar și și în condiții necorespunzătoare.

Procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii Serviciului Vamal și cu sprijinul angajaților SFS și ANSP, au ridicat marți peste 330 flacoane cu botox cosmetic de contrabandă, în cadrul perchezițiilor în 18 locații din Chișinău și în afară.

Suplimentar, oamenii legii au ridicat cinci calculatoare, documente contabile, carnete cu înscrisuri și peste de 60.000 EUR, peste 4.000 USD și peste 360.000 MDL. Potrivit oamenilor legii, substanța botulinică era adusă ilegal în Moldova din Ucraina de către complicii persoanelor implicate – fără declarare organului vamal și fără acte permisive, dar și și în condiții necorespunzătoare. Ulterior aceasta era transmisă și utilizată în unele clinici de frumusețe din municipiul Chișinău, cât și în alte regiuni ale țării.

Investigația penală continuă, iar publicul urmează să fie informat despre rezultatele acesteia.

Accident cu implicarea unui troleibuz de pe ruta nr. 22

Accident rutier cu implicarea unui troleibuz a avut loc în sectorul Buiucani al Capitalei pe strada Ion Creangă, scrie stiri.md.

Potrivit ofițerului de presă Natalia Stati, a accidentul a avut loc la ora 12:20, când o mașină de model Volkswagen s-a tamponat cu un troleibuz de pe ruta numărul 22.

Ca urmare a impactului nimeni nu a avut de pătimit.

Alte circumstanțe pe acest caz se stabilesc.

Ceartă la cuțite între doi iubiți din Durlești. Cu ce s-a încheiat

Un bărbat a ajuns la spital după ce concubina acestuia i-a aplicat o lovitură cu un cuțit, stiri.md.

Incidentul s-a produs pe data de 24 aprilie, la Durlești, în locuința agresoarei.

Veniți la fața locului polițiștii au stabilit că o un bărbat de 42 de ani, aflându-se în ospeție la concubina sa, o femeie de 54 de ani, în urma consumului de alcool, s-au certat până la cuțite.

Astfel, în timpul conflictului, femeia a scos un cuțit și i l-a înfipt bărbatului răni în zona pieptului.

Ca urmare, bărbatul a fost preluat de un echipaj medical și transportat la spital pentru îngrijiri medicale. 

Pe caz a fost inițiat un proces penal în stabilirea tuturor circumstanțelor.

O fabrică din Ucraina produce hârtie din frunze căzute
Articolul anterior
5 surse excelente de vitamina D
Articolul următor