În fiecare an, la 2 martie, este marcată Ziua Memoriei și Recunoștinței, ziua în care sunt cinstiți toți cei care și-au sacrificat tinerețea, sănătatea și chiar viața pentru a apăra independența și integritatea Moldovei, într-un război nedrept și inegal cu armata rusă și cu trupele de mercenari, care au însoțit-o.
Foto: Biblioteca Națională
În acest context, Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează expoziția „Războiul de pe Nistru. Nu vrem să se repete în casa noastră!”, concepută ca un omagiu adus tuturor participanţilor la acţiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței Republicii Moldova, celor care și-au sacrificat viața pe altarul libertății Patriei, eroilor care și-au apărat nu numai țărâna, casele, mormintele părinților și buneilor, dar și Limba Română, istoria strămoșească, demnitatea națională, transmite Știri.md.
În cadrul expoziției sunt expuse circa 90 de documente din colecțiile bibliotecii, fiind sistematizate în două compartimente: Războiul de pe Nistru: cauzele, consecințele, problema transnistreană în opinia publică; Omagiu și recunoștință eroilor neamului.
Publicul interesat va avea ocazia să se familiarizeze cu publicațiile din colecțiile BNRM despre evenimentele istorice și politice a Războiului de pe Nistru din 1992: albumele „În memoria eroilor căzuți la Nistru”, „Eroii Ministerului Afacerilor Interne căzuți în luptele pentru integritatea teritorială și independența Republicii Moldova”, „Cartea memoriei”, „Album de război”, „Armata Republicii Moldova”; culegeri de documente și materiale cu referire la conflictul transnistrean, trupele ruse în Republica Moldova; cărți semnate de Petru Soltan, Anatol Țăranu, Anatol Munteanu, Ruslan Șevcenco, Tudor Iovu, Mihai Gribincea, Lidia Prisac, Simion Carp, cartea recent apărută „O viziune din focarul conflictului de la Dubăsari”, de Vlad Grecu, apreciată atât în Republica Moldova, cât și în România, menționată cu premiul TIMPUL pentru CURAJ ș.a.
Expoziția va fi deschisă de la 2 martie până la 2 aprilie 2024, spațiu expozițional, blocul central, etajul II (str. 31 august 1989, 78A).
Foto: Biblioteca Națională