Expoziție inedită la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, dedicată artistei basarabence Eleonora Romanescu

Muzeul Naţional de Artă al Moldovei deschide expoziția comemorativă „pictură, grafică”, cu ocazia a 95 de ani de la nașterea artistei Eleonora Romanescu.

Eleonora  Romanescu,  reprezentantă  a  generaţiei  de  aur  a  artelor  plastice  din  Republica Moldova,  se  naște  la  26  aprilie  1926,  în  Leușeni,  raionul  Telenești,  în  familia  lui  Dumitru Romanescu  și  a  Mariei  Crăciun. 

După  școala  primară  din  satul  natal,  își  continuă  studiile  la Gimnaziul de  Fete  de  la  Chișinău  (1937-1940), apoi urmează  o  perioadă  la  Liceul  Reuniunea femeilor române (1941-1944). În anul 1944 se refugiază cu familia la Craiova, dar în scurt timp se întoarce în Moldova. În perioada anilor 1945-1949  își face studiile la Școala de Arte Plastice Ilia Repin, (actualmente Colegiul Republican de Arte Plastice Al. Plămădeală).

Începând  cu  anul  1953,  timp  de  cinci  ani,  activează  ca  profesoară  de  desen  la  Școala Pedagogică din Orhei. Între anii 1955-1957 frecventează cursurile de restaurare (pictură) în cadrul Atelierelor Centrale de Stat „I. Grabari” de la Moscova. În anul 1957 începe activitatea la Muzeul de Artă din Chișinău, în calitate de custode principal, apoi ca pictor-restaurator, care se va încheia în 1972.

În 1960  debutează  ca pictor cu tabloul Șezătoarea. În perioada  1969 – 1982 activează  în calitate de profesor la Liceul Republican de Arte Plastice din Chișinău.

În  acea  vreme,  când  se  ducea  o  luptă  aprigă  împotriva  religiei,  Eleonora  Romanescu resteaurează  la  Mănăstirea  Răciula  mai  multe  icoane,  fiind  salvate  de  către  săteni  dintr-un incendiu.  În  anii  1991-1992  restaurează  iconostasul  Capelei  Seminarului  Teologic  din  cadrul Universității de Stat din Republica Moldova. A pictat și iconostasul de la Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin și Elena din Chișinău.

Compozițiile  tematice  și  peisajele  sunt  omniprezente  în  volumul  creativ  al  Eleonorei Romanescu, totuși, artista este captivată și de arta portretisticii. În varietatea portretelor semnate de pictorița Romanescu, întâlnim chipuri de oameni dragi, apropiați sufletului, chipuri de săteni, în fiecare dintre ele evidenţiind frumuseţea morală şi spirituală a ființei umane. Unul dintre cele mai reuşite este „Portretul mamei” – operă valoroasă, în care chipul drag al mamei este surprins şi zugrăvit în cea mai firească ipostază de trăire interioară. Pictoriţa a turnat în el tot focul sufletului, toată dragostea de fiică, de aceea, poate, chipul mamei pare că radiază  lumină. Nu vom afla în pictura artistei prea multe portrete. Dar cele executate pot concura cu operele ei de seamă.

Printre premiile și distincțiile artistei menționăm: Ordinul Insigna de Onoare (1970); Titlul onirific Maestru în Artă, conferit în 1976, Premiul de Stat pentru ciclul Meleag natal (1976), Titlul de Artist al Poporului din Republica Moldova (1986), Ordinul Republicii (1996), Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova (1996), Premiul Eminescu (1997); Premiul Iurie Matei (2005). În anul 2013, pentru realizări în cultură şi artă, pictoriței Eleonora Romanescu i-a fost acordat Premiul Național al Republicii Moldova, iar în anul 2018 i se decernează Ordinul Meritul Cultural al României în grad de Comandor, Categoria C Arte plastice.

Datorită meritelor aduse, Eleonora Romanescu este numită cetățean de onoare a raionului Telenești, iar gimnaziul din satul de baștină, Leușeni, îi poartă numele. În această școală, artista a organizat o expoziție permanentă, și a donat instituției 44 de lucrări.

În  istoria  mișcării artistice  basarabene  de  după  cel de-al II-lea  Război Mondial,  pictorița Eleonora Romanescu este una dintre personalitățile a cărei biografie se împletește în mod armonios cu  epoca  în  care  a  trăit  și  a  conntinuat  activitatea  artistică  ,  astfel  contribuind  ca  profesor  la formarea unor generații de artiști , care la rândul lor, astăzi sunt creatori și profesori , alcătuind baza mișcării plastice din Republica Moldova .

Eleonora Romanescu s-a stins din viață la 4 noiembrie 2019, la vârsta de 93 de ani, fiind înmormântată la Cimitirul Central Ortodox de pe strada   Armenească din Chișinău.

Expoziția va fi deschisă pentru public din 9 aprilie până la 8 mai 2021.

Renumitul balerin ucrainean Rostyslav Yanchyshen, mort pe front la doar 31 de ani

Un dansator de balet de top din Ucraina a murit pe front într-un atac cu mortiere, scrie presa română.

Rostyslav Yanchyshen a renunțat la cariera de balerin pentru a-și apăra țara și a murit pe front cu o lună înainte de a împlini 32 de ani.

A renunțat la scenă pentru a se înrola în lupta împotriva invaziei rusești. Balerinul în vârstă de 31 de ani a murit în timpul unei misiuni, a confimat compania de balet Odesa Opera.

Dansatorul s-a alăturat armatei ucrainene în primele zile ale războiului, renunțând astfel la cariera de balerin de top pe care o avea în spate.

Moartea sa a fost descrisă ca o „pierdere de nedescris” de către Ministerul Culturii din țară.

El s-a oferit voluntar pentru a „apăra Ucraina în mod eroic” la câteva zile după invazia pe scară declanșată de Rusia.

Dansatorul de balet, despre care se înțelege că „a iubit Ucraina mai mult decât orice”, a servit în armata ucraineană ca mitralior, potrivit presei locale.

„Pantofii de balet ai artistului au fost înlocuiți cu cizme de armată, iar muzica spectacolelor sale preferate a fost înlocuită de sunetele focurilor de mortier”, a precizat Opera Odesa.

Harry Sevoyan, șeful Odesa Opera, l-a descris pe dansatorul Yanchyshen ca fiind „un om strălucitor, talentat, decent și inteligent’.

„A fost unul dintre primii care au mers să-și apere patria, nu printr-o somație, nu printr-un ordin, ci prin propria decizie”, spune Harry Sevoyan.

Unul dintre rolurile marcante ale dansatorului de balet a fost cel al unui soldat care moare.

„Așa cum destinul a vrut, acest rol s-a dovedit a fi profetic pentru artist”, a spus șeful Odesa Opera.

„Încă de la începutul invaziei la scară largă, el a vrut să își apere țara de invadator, dar dansatorul nu a fost acceptat în Forțele Armate ale Ucrainei, așa că s-a oferit voluntar și s-a alăturat apărării teritoriale”, transmite ministerul Culturii din Ucraina.

„Pe front, el a servit ca mitralior. Rostyslav a murit în urma unui atac cu mortiere, cu o lună înainte de a împlini 32 de ani. Este o pierdere de nedescris”, se mai arată în mesajul instituției.

„O veste teribilă. Războiul l-a ucis pe Rostyslav Yanchyshen, un solist al baletului Odesa Opera. Un zâmbet etern, o privire luminoasă – așa își vor aminti colegii tăi…”, a spus directorul teatrului, Evhen Lavrenchuk, conform Daily Mail. 

Un tânăr și-a pierdut viața ca un erou, după ce s-a aventurat în valuri pentru a salva doi copii

A murit ca un erou, încercând să salveze doi copii. Vito Bugliarello, în vârstă de 35 de ani, s-a înecat pentru a salva doi băieți, la Siracuza, Italia. Acesta a intrat în apă fără să stea pe gânduri, chiar dacă nu ştia să înoate. Prietenii şi familia îşi revin cu greu după pierderea teribilă.

mamaplus

Când a văzut doi copii în apă făcând semne pentru ajutor, nu s-a gândit nicio secundă. Chiar dacă Vito Bugliarello, tânărul de 35 de ani care s-a înecat la Siracuza, nu știa să înoate. A legat două cearșafuri, le-a aruncat în apă, apoi le-a folosit pe post de frânghie. Planul său nu a mers, însă, prea bine. Prietenul care era alături de el l-a văzut dispărând în valuri. Ajutorul a sosit la scurt timp după aceea, însă trupul neînsufleţit a fost găsit după 24 de ore de scafandri, printre stânci, scrie observatornews.ro.

Marea în acea după-amiază era foarte agitată. Cei doi băieți, ambii minori, au profitat de ziua frumoasă de primăvară pentru a face baie. Ajunși în apă, cei doi au avut dificultăți să se întoarcă la țărm. Unul dintre cei doi băieți a reușit să apuce un capăt de cearșaf, să se întoarcă la mal și să-și tragă partenerul cu el. Vito, în schimb, i-a dat drumul și curenţii l-au dus imediat în larg. 
 

Tânărul era originar din Floridia, frecventase Institutul Tehnic Fermi din Siracuza și iubea foarte tare călătoriile. Mulți prieteni și cunoscuți îl omagiază pe rețelele de socializare numindu-l erou și apreciindu-i curajul și altruismul. ”Vom fi mereu aproape de familia Bugliarello!”. Procuratura din Siracuza a deschis o anchetă cu privire la moartea acestuia.

Pierpaolo, un prieten al lui Vito, a vorbit pentru Corriere della Sera: ”Pentru a înțelege ce fel de băiat era, este suficient să spun că, deși era conștient că nu este un înotător bun, într-adevăr aș spune că nu știa să înoate, a alergat ca să-i ajute pe cei doi băieți”.

Tânărul avea o pasiune uriaşă: marea. Chiar dacă nu învățase niciodată să înoate. Mergea acolo în fiecare zi, făcea o plimbare. ”Sâmbătă dimineața mi-a scris: Azi pe bicicletă? Era un sportiv, îi plăcea ciclismul montan și ieșeam des împreună, dar a trebuit să-i răspund că nu pot merge, pentru că trebuia să muncesc… Vito alesese atunci să meargă la o plimbare pe stâncă. El a fost în locul nepotrivit la momentul nepotrivit. Din păcate, asta e viața”, a adăugat prietenul său cu vocea frântă. 

România va construi trei poduri noi peste Prut. Ce localităţi vor lega

România va construi trei poduri rutiere noi peste râul Prut. Acestea vor lega localităţile Stanca (RO) – Costești (MD), Bumbata (RO) – Leova (MD) şi Falciu (RO) – Leca (MD).

România va construi trei poduri noi peste Prut. Ce localităţi vor lega

Potrivit datelor transmise, marți, de secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Irinel Scrioșteanu, pentru construcția acestor obiective au fost depuse deja trei oferte, transmite adevarul.ro.

,,Pentru proiectarea a trei poduri rutiere noi peste Prut, conform planului comun de acțiuni care vizează creșterea capacității de transport între România și Republica Moldova, până la termenul limită de depunere, au fost depuse trei oferte de către SC Total Business Land SRL.”, a transmis oficialul din Transporturi pe pagina sa de Facebook.

Este vorba de depunerea ofertelor pentru proiectarea următoarelor poduri rutiere peste Prut, pentru care ofertantul are la dispoziție câte 6 luni pentru fiecare contract și o valoare cumulată estimată la 1.512.606 lei, fără TVA:

– Stanca (RO) – Costești (MD);

– Pod nou Bumbata (RO) – Leova (MD);

– Pod nou Falciu (RO) – Leca (MD).

În cadrul acestor obiective de investiții, se vor implementa cel puțin următorii indicatori tehnico-economici: pod rutier nou; drum de legătură la infrastructura existentă; punct control frontieră.

Secretarul de stat reaminteşte că a fost deja reabilitat primul pod peste Prut după Revoluție, Galați (RO) – Giurgiulești (MD) și au fost demarate procedurile și pentru:

– Albița (RO) – Leușeni (MD): lucrările presupun demolarea podului vechi și reconstrucție pod nou pe patru benzi

– Sculeni (RO) – Sculeni (MD)

– Oancea (RO) – Cahul (MD)

Totodată, va fi construit un pod nou la nivel de autostradă: Ungheni (RO) – Ungheni (MD)

În mai 2022, secretarul de stat anunța că podul rutier de frontieră, peste râul Prut, între localităţile Giurgiuleşti (Republica Moldova) şi Galaţi (România) a fost reabilitat. Conform acestuia, în reconstrucţia lui au fost investite circa 8 milioane de lei (RON), asiguraţi în totalitate de Guvernul României. Acesta era primul pod dintre România şi Moldova reabilitat după 1989.

Totodată, în decembrie 2022, a fost aprobată finanțarea pentru construcția Podului rutier de peste Prut de la Ungheni, proiect depus de România în cadrul programului Mecanismul pentru Interconectarea Europei (Connecting Europe Facility #CEF).

Prognoza meteo pe o lună. Cum va fi vremea în aprilie?
Articolul anterior
Vaci tot mai puține, iar lapte tot mai mult pe rafturi. Un expert dezvăluie ce mâncăm noi
Articolul următor