Expoziție inedită la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, dedicată artistei basarabence Eleonora Romanescu

Muzeul Naţional de Artă al Moldovei deschide expoziția comemorativă „pictură, grafică”, cu ocazia a 95 de ani de la nașterea artistei Eleonora Romanescu.

Eleonora  Romanescu,  reprezentantă  a  generaţiei  de  aur  a  artelor  plastice  din  Republica Moldova,  se  naște  la  26  aprilie  1926,  în  Leușeni,  raionul  Telenești,  în  familia  lui  Dumitru Romanescu  și  a  Mariei  Crăciun. 

După  școala  primară  din  satul  natal,  își  continuă  studiile  la Gimnaziul de  Fete  de  la  Chișinău  (1937-1940), apoi urmează  o  perioadă  la  Liceul  Reuniunea femeilor române (1941-1944). În anul 1944 se refugiază cu familia la Craiova, dar în scurt timp se întoarce în Moldova. În perioada anilor 1945-1949  își face studiile la Școala de Arte Plastice Ilia Repin, (actualmente Colegiul Republican de Arte Plastice Al. Plămădeală).

Începând  cu  anul  1953,  timp  de  cinci  ani,  activează  ca  profesoară  de  desen  la  Școala Pedagogică din Orhei. Între anii 1955-1957 frecventează cursurile de restaurare (pictură) în cadrul Atelierelor Centrale de Stat „I. Grabari” de la Moscova. În anul 1957 începe activitatea la Muzeul de Artă din Chișinău, în calitate de custode principal, apoi ca pictor-restaurator, care se va încheia în 1972.

În 1960  debutează  ca pictor cu tabloul Șezătoarea. În perioada  1969 – 1982 activează  în calitate de profesor la Liceul Republican de Arte Plastice din Chișinău.

În  acea  vreme,  când  se  ducea  o  luptă  aprigă  împotriva  religiei,  Eleonora  Romanescu resteaurează  la  Mănăstirea  Răciula  mai  multe  icoane,  fiind  salvate  de  către  săteni  dintr-un incendiu.  În  anii  1991-1992  restaurează  iconostasul  Capelei  Seminarului  Teologic  din  cadrul Universității de Stat din Republica Moldova. A pictat și iconostasul de la Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin și Elena din Chișinău.

Compozițiile  tematice  și  peisajele  sunt  omniprezente  în  volumul  creativ  al  Eleonorei Romanescu, totuși, artista este captivată și de arta portretisticii. În varietatea portretelor semnate de pictorița Romanescu, întâlnim chipuri de oameni dragi, apropiați sufletului, chipuri de săteni, în fiecare dintre ele evidenţiind frumuseţea morală şi spirituală a ființei umane. Unul dintre cele mai reuşite este „Portretul mamei” – operă valoroasă, în care chipul drag al mamei este surprins şi zugrăvit în cea mai firească ipostază de trăire interioară. Pictoriţa a turnat în el tot focul sufletului, toată dragostea de fiică, de aceea, poate, chipul mamei pare că radiază  lumină. Nu vom afla în pictura artistei prea multe portrete. Dar cele executate pot concura cu operele ei de seamă.

Printre premiile și distincțiile artistei menționăm: Ordinul Insigna de Onoare (1970); Titlul onirific Maestru în Artă, conferit în 1976, Premiul de Stat pentru ciclul Meleag natal (1976), Titlul de Artist al Poporului din Republica Moldova (1986), Ordinul Republicii (1996), Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova (1996), Premiul Eminescu (1997); Premiul Iurie Matei (2005). În anul 2013, pentru realizări în cultură şi artă, pictoriței Eleonora Romanescu i-a fost acordat Premiul Național al Republicii Moldova, iar în anul 2018 i se decernează Ordinul Meritul Cultural al României în grad de Comandor, Categoria C Arte plastice.

Datorită meritelor aduse, Eleonora Romanescu este numită cetățean de onoare a raionului Telenești, iar gimnaziul din satul de baștină, Leușeni, îi poartă numele. În această școală, artista a organizat o expoziție permanentă, și a donat instituției 44 de lucrări.

În  istoria  mișcării artistice  basarabene  de  după  cel de-al II-lea  Război Mondial,  pictorița Eleonora Romanescu este una dintre personalitățile a cărei biografie se împletește în mod armonios cu  epoca  în  care  a  trăit  și  a  conntinuat  activitatea  artistică  ,  astfel  contribuind  ca  profesor  la formarea unor generații de artiști , care la rândul lor, astăzi sunt creatori și profesori , alcătuind baza mișcării plastice din Republica Moldova .

Eleonora Romanescu s-a stins din viață la 4 noiembrie 2019, la vârsta de 93 de ani, fiind înmormântată la Cimitirul Central Ortodox de pe strada   Armenească din Chișinău.

Expoziția va fi deschisă pentru public din 9 aprilie până la 8 mai 2021.

Prognoza meteo pe o lună. Cum va fi vremea în aprilie?
Articolul anterior
Vaci tot mai puține, iar lapte tot mai mult pe rafturi. Un expert dezvăluie ce mâncăm noi
Articolul următor
Alte articole interesante