Expoziție inedită la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, dedicată artistei basarabence Eleonora Romanescu

Muzeul Naţional de Artă al Moldovei deschide expoziția comemorativă „pictură, grafică”, cu ocazia a 95 de ani de la nașterea artistei Eleonora Romanescu.

Eleonora  Romanescu,  reprezentantă  a  generaţiei  de  aur  a  artelor  plastice  din  Republica Moldova,  se  naște  la  26  aprilie  1926,  în  Leușeni,  raionul  Telenești,  în  familia  lui  Dumitru Romanescu  și  a  Mariei  Crăciun. 

După  școala  primară  din  satul  natal,  își  continuă  studiile  la Gimnaziul de  Fete  de  la  Chișinău  (1937-1940), apoi urmează  o  perioadă  la  Liceul  Reuniunea femeilor române (1941-1944). În anul 1944 se refugiază cu familia la Craiova, dar în scurt timp se întoarce în Moldova. În perioada anilor 1945-1949  își face studiile la Școala de Arte Plastice Ilia Repin, (actualmente Colegiul Republican de Arte Plastice Al. Plămădeală).

Începând  cu  anul  1953,  timp  de  cinci  ani,  activează  ca  profesoară  de  desen  la  Școala Pedagogică din Orhei. Între anii 1955-1957 frecventează cursurile de restaurare (pictură) în cadrul Atelierelor Centrale de Stat „I. Grabari” de la Moscova. În anul 1957 începe activitatea la Muzeul de Artă din Chișinău, în calitate de custode principal, apoi ca pictor-restaurator, care se va încheia în 1972.

În 1960  debutează  ca pictor cu tabloul Șezătoarea. În perioada  1969 – 1982 activează  în calitate de profesor la Liceul Republican de Arte Plastice din Chișinău.

În  acea  vreme,  când  se  ducea  o  luptă  aprigă  împotriva  religiei,  Eleonora  Romanescu resteaurează  la  Mănăstirea  Răciula  mai  multe  icoane,  fiind  salvate  de  către  săteni  dintr-un incendiu.  În  anii  1991-1992  restaurează  iconostasul  Capelei  Seminarului  Teologic  din  cadrul Universității de Stat din Republica Moldova. A pictat și iconostasul de la Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin și Elena din Chișinău.

Compozițiile  tematice  și  peisajele  sunt  omniprezente  în  volumul  creativ  al  Eleonorei Romanescu, totuși, artista este captivată și de arta portretisticii. În varietatea portretelor semnate de pictorița Romanescu, întâlnim chipuri de oameni dragi, apropiați sufletului, chipuri de săteni, în fiecare dintre ele evidenţiind frumuseţea morală şi spirituală a ființei umane. Unul dintre cele mai reuşite este „Portretul mamei” – operă valoroasă, în care chipul drag al mamei este surprins şi zugrăvit în cea mai firească ipostază de trăire interioară. Pictoriţa a turnat în el tot focul sufletului, toată dragostea de fiică, de aceea, poate, chipul mamei pare că radiază  lumină. Nu vom afla în pictura artistei prea multe portrete. Dar cele executate pot concura cu operele ei de seamă.

Printre premiile și distincțiile artistei menționăm: Ordinul Insigna de Onoare (1970); Titlul onirific Maestru în Artă, conferit în 1976, Premiul de Stat pentru ciclul Meleag natal (1976), Titlul de Artist al Poporului din Republica Moldova (1986), Ordinul Republicii (1996), Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova (1996), Premiul Eminescu (1997); Premiul Iurie Matei (2005). În anul 2013, pentru realizări în cultură şi artă, pictoriței Eleonora Romanescu i-a fost acordat Premiul Național al Republicii Moldova, iar în anul 2018 i se decernează Ordinul Meritul Cultural al României în grad de Comandor, Categoria C Arte plastice.

Datorită meritelor aduse, Eleonora Romanescu este numită cetățean de onoare a raionului Telenești, iar gimnaziul din satul de baștină, Leușeni, îi poartă numele. În această școală, artista a organizat o expoziție permanentă, și a donat instituției 44 de lucrări.

În  istoria  mișcării artistice  basarabene  de  după  cel de-al II-lea  Război Mondial,  pictorița Eleonora Romanescu este una dintre personalitățile a cărei biografie se împletește în mod armonios cu  epoca  în  care  a  trăit  și  a  conntinuat  activitatea  artistică  ,  astfel  contribuind  ca  profesor  la formarea unor generații de artiști , care la rândul lor, astăzi sunt creatori și profesori , alcătuind baza mișcării plastice din Republica Moldova .

Eleonora Romanescu s-a stins din viață la 4 noiembrie 2019, la vârsta de 93 de ani, fiind înmormântată la Cimitirul Central Ortodox de pe strada   Armenească din Chișinău.

Expoziția va fi deschisă pentru public din 9 aprilie până la 8 mai 2021.

Halucinant! O femeie a plătit o sumă colosală unui fals atronaut rus care i-a cerut bani de rachetă să se întoarcă pe Pământ şi să se căsătorească cu ea

O femeie din Japonia, înşelată de un fals astronaut rus care a cerut bani să se întoarcă pe Pământ şi să se căsătorească cu ea.

O femeie japoneză în vârstă de 65 de ani a fost victima unei escrocherii romantice internaționale puse la cale de o persoană care pretindea că este un astronaut rus care are nevoie de fonduri pentru a se întoarce pe Pământ, a anunțat poliția locală.

Poliția prefecturii japoneze Shiga a afirmat că victima din orașul Higashiomi i-a trimis escrocului aproximativ 4,4 milioane de yeni (aproximativ 41.340 de dolari) pe parcursul a mai multor luni, potrivit Global News.

Cei doi s-au cunoscut pe Instagram în iunie, când falsul astronaut i-a trimis femeii un mesaj și a pretins că lucrează la Stația Spațială Internațională, susține poliția.

Rețeaua de televiziune japoneză TV Asahi a afirmat că profilul escrocului includea mai multe fotografii făcute din spațiu.

Kyodo News, o agenție de știri cu sediul la Tokyo, a relatat că cei doi au comunicat și prin intermediul unei aplicații de mesagerie numită Line. Acolo, escrocul a pretins că este îndrăgostit de victimă și că vrea să se întoarcă pe Pământ pentru a se căsători cu ea.

Dar exista o capcană: escrocul pretindea că trebuie să plătească din buzunar pentru mai multe elemente ale călătoriei de întoarcere, inclusiv o rachetă și „taxele de aterizare” ale acesteia, a relatat Kyodo News.

Bani de rachetă pentru a se întoarce pe Pământ

Escrocul i-a spus femeii că o iubește și că vrea să înceapă o nouă viață cu ea în Japonia, dar că acest lucru se poate întâmpla doar după ce cumpără racheta pentru a zbura în țară, a susținut el. Femeia s-a conformat și i-a trimis „astronautului” tranzacții monetare repetate într-un cont bancar specificat.

Când escrocul a continuat să insiste ca ea să trimită mai mulți bani, victima a devenit suspicioasă și a alertat poliția.

Escrocheriile romantice online – deși rareori prezintă astronauți – au crescut în popularitate în ultimii ani.

Poliția regală canadiană încurajează utilizatorii rețelelor de socializare să rămână sceptici cu privire la mesajele venite de la persoane necunoscute. Organizația recomandă efectuarea unei căutări amănunțite pe internet cu privire la identitatea unei persoane. De asemenea, aceștia susțin că, dacă o persoană s-a „îndrăgostit repede” sau cere bani, ar trebui să fie privit ca un semnal de alarmă.

sursa

Mod sănătos de viață după gratii: Cursuri gratuite de fitness pentru deținutele de la Rusca

Pentru prima oară în istoria penitenciarului de femei din Rusca sunt organizate și desfășurate cursuri de instruire fitness. O antrenoare celebră în lumea sportului din Republica Moldova, Natalia Șveț s-a oferit să instruiască, gratis, timp de 6 săptămâni, femeile aflate în detenție, scrie unimedia.info.

„În scop de solidaritate, dar și de promovare a unui mod sănătos de viață după gratii, la prima ședință de sport, alături de femeile din detenție s-au antrenat și doamnele din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, în frunte cu directoarea adjunctă Liuba Jignea-Suveica. 

Înainte de a purcede la antrenamentul propriu-zis, directoarea adjunctă a ANP și-a exprimat mulțumirea pentru un astfel de eveniment, menționând că cea mai bună pastilă antistres este efortul fizic, îndemnând persoanele din custodia penitenciarului gazdă să practice sportul, indiferent de starea  de spirit. 

Pe lângă antrenamentele performante, trainer-ul Natalia Șveț, a venit cu un șir de recomandări în fața celor prezenți ce ține de o poziționare corectă, respirație corespunzătoare, stare de sănătate pozitivă și altele. Totodată, antrenoarea a dat promisiuni că timp de 6 săptămâni va depune toată străduința ca să transmită femeilor din detenție o parte din dragostea sa față de sport, dar și experiența acumulată, astfel încât, pe viitor, aceste antrenamente să aibă continuitate în cadrul penitenciarului. 

„Rănile câștigătorilor se vindecă mai repede, este un fenomen stabilit științific. La fel ca și faptul că frica și stresul slăbesc imunitatea. Trăim un stres continuu și acest lucru este cu certitudine dăunător pentru sănătate. A venit timpul să schimbăm lucrurile!„ a menționat înainte de a purcede la „treabă„ Natalia. 

Administrația Națională a Penitenciarelor aduce sincere mulțumiri antrenoarei Natalia Șveț pentru efortul și contribuția sa la reintegrarea persoanelor din detenție”, menționează ANP.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Condiții moderne la Hubul educațional de la Colegiul „Iulia Hasdeu” din Cahul, renovat și dotat cu mobilier. Ce alte instituții urmează

Hubul educațional de la Colegiul „Iulia Hasdeu” din Cahul a fost renovat și dotat cu mobilier modern pentru elevi și profesori. Încăperea are o suprafață de 500 de metri pătrați și cuprinde mai multe laboratoare și săli de clasă, un spațiu de consiliere psihologică, un laborator de creație video și o sală multifuncțională.

Modernizările au fost făcute din cadrul proiectului „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială. Suma investițiilor alocate colegiului din Cahul se ridică la 339 175 euro.

În total, în cadrul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova” sunt prevăzute aproape 25 mln euro pentru modernizarea a 7 universități și 6 colegii pedagogice din țară.

Prognoza meteo pe o lună. Cum va fi vremea în aprilie?
Articolul anterior
Vaci tot mai puține, iar lapte tot mai mult pe rafturi. Un expert dezvăluie ce mâncăm noi
Articolul următor