Factură ”șocantă” de aproape 200.000 de lei pentru un Centru de copii și vârstnici

O factură de aproape 200 de mii de lei pentru gaz a primit fondatoarea unui Centru ce oferă servicii de recuperare pentru tineri, copii cu nevoi speciale și servicii rezidențiale pentru vârstnici. Victoria Dunford a venit cu un mesaj în care își exprimă indignarea față de acest lucru și susține că factura trebuie achitată integral până pe 15 ianuarie, iar finanțe nu sunt.

Femeia susține că a anticipat o sumă mare, însă nu într-atât, transmite Știri.md.

„Nu sunt sigură dacă e un mesaj de neputință, disperare, indignare, supărare sau descurajare. Cumva știam că vine această zi și oricum speram la un miracol, multe din ele s-au întâmplat în trecut. Am avut multe momente când voiam să renunț, dar anume asta erau momente – acum analizez această problemă deja a treia zi, când lumea făcea Crăciunul – eu analizam pașii următori, cum facem, ce facem. Am deranjat și multă lume – tot de Crăciun. Mă iertați!

Este dificil să realizezi că cu atâta dedicare și dăruire am dezvoltat Complexul Phoenix, de la accesibilitate până la sustenabilitate. Am anticipat un buget de creștere la gaz de la 2.000 de lire la 4.000 de lire lunar – doar gazul!  

Dar nicidecum 9.000 de lire – 191.320 de lei! Am economisit 1.200 de metri cubi de gaz în comparație cu anul trecut – timpul mai favorabil și economie maximă. Avem clădirea izolată, sisteme moderne de încălzire, nu ceva vechi și oricum 9.000 de lire (10 mii de euro) doar gaz, fără lumină, apă, motorină, alimentare, salarii. 

Oare chiar sunt eu doar o visătoare și centre ca PHOENIX nu au loc sub soare pe pământul Moldovei?! Oricum el există, face zilnic diferența în viața sutelor și miilor de copii, angajează 38 de persoane – 38 de facturi depind de activitatea acestuia.

Nu îmi place să blamez pe nimeni, nici măcar pe Putin în cazul ăsta, când lucrurile merg prost analizez capacitatea sau incapacitatea mea de a le face față. Dar mă interesează ce gândește Guvernul în privința acestor centre, cum se descurcă afacerile mici și mijlocii. Mulți sunt în această barcă. Cum vă propuneți să ajungeți la mal?

În ultimele zile am auzit multe: calmează-te, nu ești singură, hai să vedem ce putem face, ne vom ruga. Adevărul este că la dispoziție avem o săptămână – atât! Organizațiile trebuie să achite facturile până la 15, nici măcar nu până la 25, și dacă nu cunoașteți în Moldova NU se poate de achitat în rate lunare. Și la sfârșit de zi rămâi TU și o decizie care va impacta viața sau vieți”, se arată în mesajul Victoriei.

Soluțiile pentru a diminua cheltuielile atât de mari nu pot fi implementate într-un timp scurt, iar pentru subvențiile statului Centrul nu este eligibil.

„Ce facem? Încercăm să implementăm tot ce putem ca să instalăm panouri solare – mersi tuturor care ne ajută cu aceasta, dar nu e soluție rapidă, nici măcar la subvențiile statului nu suntem eligibili.

Avem mai multe proiecte de infrastructură pe care le implementăm în paralel, dar sunt donații restricționate și la fel de necesare. Am investit 9,87 milioane în alte proiecte pe teritoriul Republicii Moldova în 2022 pe lângă Phoenix și cele 34 de camioane cu ajutor distribuite național. 

Vreau să merg înainte – NU sunt gata să renunț, dar cum găsim 27.000 de lire doar pentru gaz și restul 37 de mii de care mai avem nevoie pentru etapa 1 la instalarea panourilor solare ca să nu mai avem aceste probleme?!

Avem deschise două campanii de colectări: una pentru panouri, una pentru urgență energetică – linkuri în comentarii. 

Dar CE FACEM la nivel de țară? Mai dezvoltăm ori înotăm din greu să menținem ce am făcut sau, în genere, punem capacul, strângem din umeri și spunem „Am încercat”? Nu sunt omul ce renunță, dar sunt drumuri fără cale…”, adaugă Victoria.

Până la 40 de țări ar putea boicota Jocurile Olimpice, după anunțul organizatorilor de a permite rușilor și belarușilor să participe

Până la 40 de țări ar putea boicota următoarele Jocuri Olimpice, făcând întregul eveniment inutil, a declarat ministrul polonez al sportului și turismului, Kamil Bortniczuk, scrie dcnews.ro.

Comentariile sale au venit după ce Polonia, Lituania, Estonia și Letonia au respins împreună un plan al Comitetului Olimpic Internațional (CIO) de a permite rușilor și belarușilor să concureze în 2024.

Ucraina a amenințat că va boicota Jocurile Olimpice de la Paris dacă se va întâmpla acest lucru.

Dar CIO a transmis joi că orice boicot ar „pedepsi atleții”.

Bortniczuk a spus că ar fi posibil să se construiască o coaliție de 40 de țări, printre care Marea Britanie, Statele Unite și Canada, pentru a sprijini un blocaj asupra planurilor CIO înainte de o întâlnire din 10 februarie.

El a adăugat: „Având în vedere acest lucru, nu cred că ne vom confrunta cu decizii grele înainte de Jocurile Olimpice și, dacă ar fi să boicotăm Jocurile, coaliția din care vom face parte va fi suficient de largă pentru a face ca organizarea Jocurilor să fie inutilă”.

CIO a anunțat săptămâna trecută că va „explora o cale” pentru a permite sportivilor ruși și belarusi să concureze la Paris sub un steag neutru, adăugând că „niciun sportiv nu ar trebui împiedicat să concureze doar din cauza pașaportului”.

Mișcarea a provocat indignare, guvernul Marii Britanii afirmând că planul este potrivit doar pentru „o lume departe de realitatea războiului”.

Ministrul sportului ucrainean, Vadym Guttsait, a declarat că organismele sportive ale țării trebuie să „consolideze comunicarea” cu federațiile internaționale pentru a menține în vigoare o interdicție pentru sportivii ruși și belarusi, care a fost impusă de comitetul executiv al CIO imediat după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

Cu toate acestea, președintele CIO, Thomas Bach, a spus de atunci că aceasta a fost intenționată doar ca o măsură „de protecție” față de acești sportivi, iar acum insistă că nu ar trebui să fie discriminați.

Joi, miniștrii sportului din Letonia, Lituania, Estonia și Polonia au declarat că „orice efort al Comitetului Olimpic Internațional de a aduce înapoi sportivii ruși și belarusi în competiții, chiar și sub un steag neutru, ar trebui respins”.

Ei au adăugat: „Eforturile de a returna sportivii ruși și belarusi la competițiile sportive internaționale sub steagul neutralității legitimează deciziile politice și propaganda pe scară largă a acestor țări”.

Un italian s-a mutat în R. Moldova, în timp ce soția lui moldoveancă lucrează în Italia: „Mă simt de parcă m-aș fi născut aici”

Un cetățean italian, Paolo Lorenzon, a decis în urmă cu 2 ani să se stabilească în Republica Moldova, convins că este locul care îi aduce liniște, pace și mulțumire sufletească. El este căsătorit cu o moldoveancă, dar femeia și-a propus ca până la pensie să continue să lucreze în Italia.

„Viața în Italia este frumoasă, am toate comoditățile, dar nu este bine pentru inima mea”, a spus italianul pentru Radio Europa Liberă Moldova, citat de rotalianul.com.

Paolo Lorenzon are 59 de ani și locuiește în satul Niorcani, din raionul Soroca, unde și-a cumpărat o locuință. Soția sa este dintr-un sat vecin, dar se va întoarce alături de el definitiv abia peste 5 ani, când va ieși la pensie în Italia. Ea lucrează într-un restaurant din Treviso și ține legătura cu soțul său prin telefon.

Paolo a afirmat că iubește mult să trăiască în mijlocul naturii, posibilitate pe care teritoriul moldovean i-o oferă din plin. „Aici pot observa tot ciclul vieții – a spus el referindu-se la arbori și plante. „Starea de dormire, apoi revenirea la viață, încolțirea, creșterea, înflorirea, apariția fructelor, coacerea lor și, iarăși, intrarea în starea de somn. Este viața pe care acasă nu reușeam să o simt. În Italia, nu o mai simțeam așa.”

Italianul a cumpărat o casă în urmă cu doi ani și se gospodărește de unul singur. Face focul cu lemne, își prepară de mâncare și declară că iubește locul respectiv. „Nu știu de ce, dar îl iubesc. Mă simt de parcă m-aș fi născut aici”, a spus el.

„Viața în Italia este frumoasă, am toate comoditățile, dar nu este bine pentru inima mea”, a explicat el. „În Moldova inima este frumoasă, este serenitate, este totul.”

Despre condițiile de viață din Republica Moldova, Paolo a spus: „Aici oamenii spun că nu este de lucru, dar statul nu e obligat să-ți dea un loc de muncă. Trebuie să ți-l creezi singur. În Italia, nu statul dă de muncă oamenilor. Aici, dacă nu vine să ți-l dea statul, nu se face.”

El se adresează cetățenilor moldoveni zicând: „Sunt 31 de ani de când dezmembrați statul vostru. Și nu faceți nimic pentru a înțelege ce e corect și ce e greșit. Vindeți puțin câte puțin, an după an, primiți fonduri întâi dintr-o parte, apoi din alta, acum milioane de euro și în trecut milioane de ruble. Mai devreme sau mai târziu, cei care vi i-au dat o să vă ia altceva în schimb. Și va pune stăpânire pe viața voastră.”

„Dacă nu începeți să creați și să dezvoltați, nu există viitor”, a mai adăugat italianul care este de părere că nu se poate trăi din banii pe care îi oferă statul, pentru că atunci când statul nu mai are venituri și primește bani de la alte țări devine o colonie sub controlul altora.

„Perioada coloniilor s-a terminat acum 200 de ani. Coloniile deja nu mai există, dar voi vă comportați ca niște colonizați.” Video mai jos:

Rușii donează „sume semnificative de bani” prin intermediul criptomonedelor pentru a ajuta Ucraina

Rușii indignați de invazia declanșată de președintele Vladimir Putin trimit „sume semnificative de bani” prin intermediul criptomonedelor, conform adjunctului ministrului ucrainean al Transformării Digitale, Alex Borniakov, relatează Yahoo Finance, citat de adevarul.ro.

La două zile după ce armata lui Putin și-a început invazia, pe Twitter existau postări în care era menționat faptul că Ucraina „acceptă donații în criptomonede”. 

Blockchain-urile sunt registre distribuite public, iar din acel moment Ucraina a analizat de unde sunt trimise donațiile în criptomonede.

Țara devastată de război a reușit să identifice că peste 100.000 de persoane au trimis ajutoare Ucrainei prin intermediul canalelor de criptomonede. 

Donațiile către Ucraina au variat de la un dolar la milioane de dolari„, a afirmat adjunctul ministrului ucrainean al Transformării Digitale, Alex Borniakov, pentru The Crypto Mile de la Yahoo Finance. 

Crypto, în anumite cazuri, oferă o modalitate anonimă de a transfera bani. Am văzut că unii ruși ne-au donat o sumă semnificativă”, a precizat Borniakov. 

Înțeleg că, din interiorul Rusiei, nu există o altă modalitate de a face acest lucru decât prin intermediul cripto”. 

Majoritatea donațiilor în criptomonede primite de Ucraina până în prezent au fost în bitcoin și ether, deși criptomonedele stablecoins au contribuit într-o proporție semnificativă. 

O treime din suma donată a venit prin intermediul inițiativei Crypto Fund Aid For Ukraine. Printre cele mai populare donații de active digitale trimise în Ucraina se numără: bitcoin, ethereum, cardano, solana, polkadot și stablecoins. 

OMS îndeamnă călătorii să poarte măști pe măsură ce se răspândește o nouă variantă de COVID
Articolul anterior
Orașul Severodonețk, în ruine. Imagini de groază filmate cu o cameră auto
Articolul următor