Fals răspândit masiv în spațiul public. Reacția Guvernului

O scrisoare care pretinde a fi un răspuns din partea Comisiei Europene referitor la solicitările autorităților de la Chișinău privind susținerea agriculturii din Republica Moldova circulă în spațiul public, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, citat de IPN.

Actul a fost calificat de autorități ca fiind unul fals. Vodă a remarcat „erorile de format și conținut, care confirmă că documentul nu provine de la o instituție oficială a Uniunii Europene”. În acest sens, Guvernul a îndemnat cetățenii și partenerii din sectorul agricol să fie prudenți față de sursele de informare și să verifice întotdeauna veridicitatea informațiilor.

„Toate informațiile oficiale sunt comunicate exclusiv prin canalele noastre oficiale de comunicare și în colaborare cu instituțiile europene”, a accentuat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

La rândul său, delegația Uniunii Europene de la Chișinău a remarcat că acest incident este deja al treilea înregistrat în ultimele luni și că pretinsa scrisoare a fost intenționat răspândită pe alte canale decât cele oficiale.

„Documentul a fost expediat funcționarilor publici din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Aceștia au primit recent o scrisoare frauduloasă, care ar fi fost trimisă în numele Comisiei Europene. Pretinsa scrisoare nu are nicio legătură cu UE, iar conținutul ei este complet fals. UE comunică cu cetățenii și cu autoritățile moldovenești exclusiv prin canalele sale oficiale”, a subliniat Delegația Uniunii Europene din Republica Moldova.

În context, misiunea UE a declarat că aceste incidente demonstrează cât de necesar și important este să intensifice, împreună cu autoritățile moldovenești, lupta împotriva manipulării și interferențelor informaționale, inclusiv împotriva dezinformării din Republica Moldova.

Sărbătoare mare la creștinii ortodocși de stil vechi. Aceștia marchează astăzi Înălțarea Sfintei Cruci. Ce semnificație are

Astăzi, creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc Înălţarea Sfintei Cruci. În această zi, se aminteşte despre suferinţa şi moartea pe cruce a Mântuitorului Isius Hristos. Enoriașii merg la biserică pentru a se ruga și țin post, informează unica.md.

Ziua Crucii este cea mai veche şi mai importantă dintre sărbătorile ortodoxe închinate cinstirii Sfintei Cruci şi aminteşte de un moment semnificativ din viaţa Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Este vorba despre găsirea, la porunca împărătesei Elena, a crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul şi înălţarea solemnă a acesteia în văzul oamenilor.

Credincioşii sfinţesc la biserică ulcele noi pline cu miere şi lapte. De torţile vaselor ei leagă câte un fir de aţă roşie, iar fiecare este acoperit cu un colac. Ofrandele se dau de pomană de sufletul rudelor decedate.  Se spune că florile sfinţite astăzi în biserică au puteri fi vindecătoare.

Tot de Ziua Crucii începe culesul viilor, se bat nucii, iar din păduri se adună ramurile de alun. Nu se mănâncă usturoi, nuci sau prune, alimente al căror miez se aseamănă cu o cruce şi nu se munceşte.

În această zi, cârdul de ciori gălăgioase anunţă căderea brumei. Această dată vesteşte că vara s-a sfârşit şi toamna îşi intră în drepturi.

O misiune a Fondului Monetar Internațional vine în R. Moldova la începutul lunii viitoare

O misiune a Fondului Monetar Internațional, condusă de Alina Iancu, se va afla în vizită în Republica Moldova în perioada 1‐11 octombrie. Echipa FMI va analiza evoluțiile recente din economie, va evalua perspectivele și riscurile la nivel macroeconomic și se va informa despre progresul atins în implementarea acțiunilor convenite în cadrul programului susținut de FMI, transmite IPN.

Într-o declarație pentru presă, reprezentanta permanentă a FMI în Republica Moldova, Svetlana Cerović, precizează că reprezentanții FMI vor purta discuții în contextul a celei de‐a șasea evaluări a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF) și evaluării a doua a programului susținut prin Mecanismul de finanțare pentru reziliență și sustenabilitate (RSF),

Programul autorităților moldovenești, susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF și EFF, are o durată de 40 de luni și a fost aprobat la 21 decembrie 2021. În luna mai 2022 a fost majorat volumul total de creditare până la circa 805 milioane de dolari SUA (594,3 milioane drepturi speciale de tragere (DST)). Circa 608 milioane de dolari (449,1 milioane DST) au fost deja debursați. În afară de aceasta, în decembrie 2023 a fost aprobat un program nou, susținut prin mecanismul de finanțare RSF, în valoare de 175 de milioane de dolari (129,4 milioane DST), din care au fost deja debursați  44 de milioane de dolari (32,3 milioane DST).

Finanțarea în baza Mecanismului extins de creditare prevede o rată anuală a dobânzii de zero la sută, o perioadă de grație de cinci ani și jumătate și un termen de rambursare de zece ani, iar finanțarea în baza Mecanismului de finanțare extinsă prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST, un termen de rambursare de zece ani și o perioadă de grație de patru ani și jumătate. Finanțarea în baza Mecanismului de finanțare pentru reziliență și sustenabilitate are un termen de rambursare de 20 de ani și o perioadă de grație de zece ani și jumătate, pe parcursul căreia nu se achită suma principală.

Doi tineri au furat un Ford din curtea unui bloc, apoi l-au abandonat într-un câmp. Ce riscă infractorii

Doi tineri de 18 și 20 de ani, originari din Chișinău și raionul Drochia, sunt cercetați penal, fiind suspectați de răpirea unui Ford Transit din sectorul Botanica al capitalei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Polițiștii au fost alertați de către proprietar, care a comunicat că a observat lipsa mașinii parcată în curtea blocului locativ de pe strada Pandurilor.

Prejudiciul cauzat victimei se ridică la 84.000 de lei.

În urma măsurilor de investigație și urmărire penală, angajații Inspectoratului de poliție Botanica au stabilit că bănuiții, pe parcursul nopții, au răpit automobilul profitând de faptul că lacătul ușii era deteriorat, au găsit cheia de rezervă în interior și au plecat într-o direcție necunoscută.

În scurt timp, suspecții au fost identificați și reținuți, iar automobilul a fost depistat într-un câmp din orașul Drochia.

Tinerii sunt cercetați penal în stare de libertate, iar conform legislației în vigoare persoana cu

Sărbătoare mare la creștinii ortodocși de stil vechi. Aceștia marchează astăzi Înălțarea Sfintei Cruci. Ce semnificație are
Articolul anterior