Fatemeh Khanum, prințesa cu mustață care era considerată un etalon al frumuseții

Prințesa Fatemeh Khanum, sau „Esmat al-Dowleh”, cunoscută și sub numele de „Prințesa Qajar”, a dat un alt sens frumuseții, deși avea un corp masiv, sprâncene stufoase şi mustaţă. Fatemeh Khanum a fost una dintre cele mai influente femei din dinastia Qajar, dar și una dintre cele mai fotografiate femei din haremul regelui Nasir, iar multe dintre fotografiile sale au fost făcute chiar de soțul ei.

Conform unei legende, 13 bărbați s-au sinucis din dragoste pentru Fatemeh Khanum

Născută în anul 1855, prințesa Fatemeh Khanum a fost fiica regelui Nasir al-Din Shah Qajar, cel care a condus Persia între 1848 și 1896, și reginei Taj al-Dowleh. În acele timpuri, prințesa era considerată a fi frumoasă, astfel că sute de bărbați au vrut se căsătorească cu ea – datorită inteligenței sale, cât și averii semnificative. De fapt, se spune că pentru ea s-au sinucis 13 bărbați, din motiv că nu a acceptat să le devină soție.  

Însă, aceasta este doar o legendă, pentru că în anul 1866 ea s-a căsătorit la vârsta de 11 ani cu Dust Muhammad Khan, un băiat de viţă nobilă, de aceeaşi vârstă.

Fatemeh Khanum era atât de inteligentă și capabilă, încât ea era persoana desemnată să poarte discuții cu soţiile tuturor regilor, prinţilor sau conducătorilor care ajungeau în Palatul Regal Persan. Mai mult decât atât, „prințesa Qajar” nu s-a temut să-și asume riscuri și chiar a acționat împotriva tradiției, atunci când a învățat să cânte la pian sau să folosească aparatul de fotografiat, învățată fiind de franțuzoaica Madam Clementine. De fapt, chiar tatăl său i-a construit un studio de fotografie în palat.

Din păcate, însă, în primăvara anului 1905, prinţesa Fatemeh Khanum s-a îmbolnăvit de malarie. Pentru că în acea perioadă nu existau tratamente împotriva acestei boli, prințesa a murit în data de 31 august 1905 și a fost înmormântată în Hazrat ʻAbd al-ʻAzim, lângă tatăl ei – Naser al-Din Shah Qajar.

sursa

Israelul amână sosirea turiștilor, după ce numărul cazurilor de infectare a început să crească
Articolul anterior
#sfatuldeslăbit: Galina Tomaș ne spune cum slăbești mâncând mai mult
Articolul următor
Alte articole interesante