Felicitări din suflet pentru „Privighetoarea din Carpaţi”!

S-a visat dansatoare, deşi a cântat de când se ţine minte. A fost descoperită de etnomuzicologul Andrei Tamazlâcaru şi această întâlnire i-a schimbat radical viaţa. Îndrumată de el, a urmat frumoasa cale a cântecului popular. Dragostea faţă de neam şi cântecul românesc i-a adus faimă, dar şi i-a complicat viaţa uneori. A luptat însă şi a mers împotriva curentului pentru cântecul ei, pentru folclorul românesc, pentru tradiţiile şi cultura bogată a neamului nostru. Maria Iliuţ, femeia care cucereşte prin voce şi frumuseţe, împlineşte astăzi 58 de ani.

Cu toată admiraţia, Unica.md vine cu cele mai sincere urări de bine şi sănătate pentru „Priveghetoarea din Carpaţi”.  Sunteţi un exemplu de frumuseţe şi putere, un exemplu de femeie care ştie să spună „NU” timpului. Anii să vă ocolească, iar florile şi gândurile senine să vă umple casa. O zi cât mai deosebită să aveţi alături de cei dragi! La mulţi ani!

Următoarele mesaje de felicitare vin din partea oamenilor care o admiră şi o iubesc pentru ceea ce este şi ce face.

„Pentru buna mea colegă Maria Iliuț am avut întotdeauna doar admirație. Admirație pentru prestanța-i scenică, pentru repertoriul ei unical, pentru originalitatea-i artistică, dar și pentru cum a știut să arate mereu ca o regină – foarte îndrăgită, îmbrăcată cu mult gust, deosebit de frumoasă. Femeie cu literă mare. Astfel de femei ca Maria Iliuț trec prin viață ca o sărbătoare, ca o rază de lumină ce aduce starea de veșnicie și eternă frumusețe… Așa o cunosc, așa vreau s-o știu mereu. Să te păzească bunul Dumnezeu, să te bucuri de cei dragi și să fii mereu la fel de iubită, adorată, așteptată și încântătoare. Mulți ani, dragă Maria Iliuț!

Cu o deosebită considerație,
Veta Ghimpu Munteanu

 
 

„Distinsă Doamnă Maria Iliuț, vă urăm de bine și de sănătate! Să trăiți mulți ani fericiți, să trăiască neamul și cântecul bucovinean, iar împreună să ne trăim filmul și să ne urmăm visele! Vă apreciem și Vă iubim! La mulți ani!”

Cu admirație,
Echipa OWH Studio

 
 

”Maria Iliuț este iubită și admirată de toată lumea, pentru vocea cu care ne încântă auzul, cât şi pentru frumusețea cu care ne bucură ochii. Este o doamnă tandră, cu sufletul mare și cu inima bună, este o fire gingașă și în același timp are o personalitate puternică. Dna Maria Iliuț nu ne este doar dascăl, dumneaiei ne îndrumă și ne ajută precum un prieten, este bună și răbdătoare precum este mama. Pentru calitățile deosebite pe care le are, Maria Iliuț este și va rămâne mereu o ființă mult iubită, respectată și „unică”. Cu ocazia zilei de naștere, îi dorim multă sănătate, iubire, clipe minunate alături de cei dragi și fie ca această zi să deschidă poarta unui viitor plin de succese și împliniri. Vă mulțumim că sunteți alături de noi.”

Cu profund respect,
 Ansamblul Etnofolcloric Crenguţă de Iederă al USM

 
 

familia darie”Am cunoscut-o pe Maria Iliuț în calitate de interpretă, apoi ca dascăl și abia după, ca om. Este o persoană care trece ușor peste statutul de personalitate și vrea, de fiecare dată, să nu se deosebească prin nimic de studentele sale de la Arte Frumoase. Ea ține pasul cu toate noutățile legate de frumusețe și tare le mai cicălește pe “fetele ei”, atunci când neglijează vre-un aspect din ținuta lor scenică. După ce a adus la nunta noastră o adevărată feerie de folcor și vervă de dans, Maria Iliuț nu lipsește de la niciun eveniment de familie pe care-l organizăm. Pentru noi voia bună se asociază cu melodiile și prezența ei deosebită. De ziua ei, îi dorim Dnei Maria sănătate multă pentru alte și alte expediții de culegere a folclorului pe care și le-a propus, inspirație pentru toate câte le are trecute în planuri și multe bucurii de la cei dragi și apropiați: familia, studenții și prietenii.”

Cu mult drag,
Nadia, Ionel și Tudor Darie

Trei cărți consacrate victimelor foametei organizate de sovietici în 1946-1947, lansate la Chișinău

Ororile foametei organizate din 1946-1947 s-au aflat în atenția participanților la tripla lansare de carte consacrată comemorării victimelor acestui genocid.

Trei cărți consacrate victimelor foametei din 1946-1947, lansateFoto: moldova1.md

La Biblioteca Municipală „Bogdan Petriceicu Hasdeu” au fost prezentate volumele „Cartea foametei” de Larisa Turea, „Cu ochii celuilalt” de Nicolae Rusu și „Crucea pământului” de preotul Anatol Cristea. Vechea Cruce de salcâm nu a apărut întâmplător pe coperta cărții scrise de preotul Anatol Cristea, transmite Moldova1.md.

„Este crucea durerii, care simbolizează tragedia anilor 46-47 prin care au trecut basarabenii noștri și ce este interesant că această cruce se păstrează până în prezent în cimitirul satului Flămânda. Acolo erau înmormântați oamenii care mureau de foamete, acolo grămăjoară, fiindcă lumea era în imposibilitatea de a-i înmormânta”, a spus preotul Anatol Cristea din satul Gotești, raionul Cahul.

„Crucea pământului” este consacrată celor patru veri drepți ai lui Anatol Cristea care au murit prin înfometare, dar și tuturor victimelor foametei. Iar Nicolae Rusu a scris romanul „Cu ochii celuilalt”, la îndemnul prietenului său, Vasile Șoimaru. A pornit de la un caz concret din satul natal.

„Am luat ca subiect istoria unui adolescent care a fugit de acasă de frică să nu fie sacrificat și am ajuns urmărind destinul acestui băiat. A trecut prin foamete, deportări. Finalul acestui roman se încheie cu 2014, când rușii au ocupat Crimeea. Acum lucrez la partea a doua, urmăresc destinele celor trei copii ai lui care sunt martori la agresiunea Rusiei față de Ucraina”, a relatat scriitorul Nicolae Rusu.

„Cartea foametei” de Larisa Turea, ajunsă la a patra ediție, este una deosebit de solicitată de cititori, a stat la baza unor spectacole radiofonice și de teatru. Autoarea a început să scrie despre genocidul prin înfometare încă în anii 80 și până astăzi este interesată de mărturiile supraviețuitorilor foametei.

„E nevoie de aceste mărturii și-i vorba de faptul că ar putea fi o idee națională tratarea de acest sindrom post-traumatic pentru că foametea din 1946-47 este cea mai mare tragedie postbelică din zona noastră. În special, a Basarabiei de sud. Sunt sate în Găgăuzia unde au decedat 80 de procente din populație”, a menționat scriitoarea Larisa Turea.

Lansarea celor trei cărți a fost și o comemorare a victimelor genocidului de acum 77 de ani.

„Victimele foametei organizate de către regimul bolșevic din URSS, care a venit să ne elibereze. Ne-au eliberat! De pâine și de sare, de săpun și de toate celelalte bune și pe jumătate din noi încă în Siberia ne-au trimis!””, a declarat economistul Vasile Șoimaru, deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

„A fost o acțiune organizată deliberat a autorităților de atunci comuniste pentru a extermina populația românească, populația basarabeană. Acum ceea ce trebuie să facem e să vorbim cât mai mult despre ce pot face regimurile autoritare prin prisma evenimentelor pe care le trăim în proximitatea noastră”, a punctat Igor Grosu, președintele Parlamentului.

La cei 90 de ani ai săi, scriitoarea Eugenia David nu poate uita suferințele și umilința prin înfometare.

„A fost o strășnicie! Îmi amintesc totul absolut. Tot anul cela am vândut casa, că murea tata de foame.”

„Aceste persoane au trecut prin foamete, război, patimi, multă durere”, spune Vladimir Forțu.

„Prin poduri le-a fost măturat tot ce au avut și au suferit. Ferească Dumnezeu să nu se mai întâmple niciodată ceea ce a fost!”, a conchis profesoara Elena Botin.

În cea de-a treia sâmbătă a lunii aprilie, este marcată Ziua comemorării victimelor foametei din 1946-1947.

O trotinetă electrică lăsată la încărcat a distrus un bloc din Iași. A urmat un incendiu care i-a provocat arsuri grave proprietarului

S-a cutremurat un bloc din Iași în urma unui incident șocant. O trotinetă electrică lăsată de proprietar la încărcat, în sufragerie, a explodat.

Deflagrația a fost atât de puternică, încât peretele exterior al apartamentului a fost smuls și azvârlit în fața imobilului. Posesorul trotinetei a fost rănit în incendiul care a urmat.

30 de oameni și-au părăsit în grabă locuințele după ce în blocul lor cu 10 etaje, de peste drum de Grădina Copou, în apartamentul de la etajul 5, acumulatorul unei trotinete electrice, lăsat sub tensiune, s-a supraîncarcat și a explodat, transmite protv.ro.

Deflagrația a fost atât de puternică încât a rupt peretele exterior din beton al camerei în care se afla vehiculul cu două roți.

În apartamentul din Iași, un bărbat de 22 de ani a suferit arsuri.

Sabin Maxim, vecin: „Băiatul cerea ajutor, striga după ajutor și mult fum, foarte mult fum. L-am luat, l-am dus jos. Era speriat și dezorientat. L-am scos afară, am sunat la 112. L-am întrebat ce s-a întâmplat și a zis că trotineta i-a explodat.”

Vecină: „A pocnit odată și a sărit geamul pe acolo bucățile toate în jos.”

Vecină: „Deodată a început să zboare sticle și ce mai vedeți pe acolo cărămizile.”

Vecin: „Băiatul era scos afară stătea acolo lângă bară ars tot piciorul săracul.”

Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Iași: „O intoxicație cu fum. Este în unitate primire urgențe a spitalului. Prezintă o arsură la nivel planetar gradul doi.”

În România nu există o situație cu numărul incendiilor pornite de la acumulatorii trotinetelor – dar pompierii din alte țări vorbesc despre un fenomen îngrijorător. Brigada de pompieri din Londra, de pildă, a raportat anul trecut 12 incendii provocate de trotinete electrice.

În cazul exploziei din blocul de lângă Grădina Copou, a fost deschisă o anchetă. S-a stabilit că tânărul rănit era în vizită la prietena lui – care locuia acolo cu chirie. Trotineta era la încărcat în sufragerie și a avut ghinionul să se afle lângă ea atunci când a explodat.

Ce face ca bateriile trotinetelor, de cele mai multe ori de tipul litiu-ion sau litiu-polimer, să ia foc? Poate fi vorba de o defecțiune sau de o deteriorare fizică a acestora sau, în cele mai frecvente cazuri, de o supraîncarcare.

Georgică Onofreiasa, purtător de cuvânt ISU Iași: „O singură celulă Li-ion defectă este suficientă pentru a declanșa procesul cunoscut sub numele de ambalare termică. Când una dintre celule se defectează, celulele din jur încep să se supraîncălzească în scurt timp și apare fenomenul de ambalare termică, ceea ce poate duce rapid la incendii devastatoare”.

Încă o tânără, surprinsă în mașina bărbatului reținut de poliție. Oamenii legii cer ajutorul cetățenilor

Actualizare:: Poliția anunță că a fost identificată posibila martoră pe cazul fetei de 19 ani din Orhei, dispărută de pe 12 aprilie. Aceasta este interogată. „Tânăra, posibil martor, a fost identificată și la moment este audiată de polițiști. Mulțumim tuturor pentru colaborare”, se arată în mesajul Poliției.

Știre inițială: În această imagine este mașina în care a urcat fata de 19 ani pe o stradă din Orhei. Aceasta a fost fixată de camerele de monitorizare a traficului, spre Chișinău, cu puțin timp înaintea reținerii bărbatului, comunică Poliția.

Suspectul avea alături o tânără care poate fi martor important pe acest caz.

Rugăm fata din imagine și persoanele care o recunosc să ne informeze.

Identitatea fetei și sursele de informare vor fi protejate de Poliție. Mizăm pe colaborarea tinerei cu organele de drept, declarațiile ei sunt foarte importante pentru găsirea fetei dispărute.

Numărul la care puteți oferi informații este 060033442.

“Destin”-ul Cristinei Pintilie
Articolul anterior
Trend alert- gulerele detașabile! (35 foto)
Articolul următor