„Femei cu Idei” anunță lansarea celei de-a III-a ediții a programului destinat femeilor care vor să contribuie la soluționarea problemelor din comunitățile lor

„Femei cu Idei” anunță lansarea celei de-a III-a ediții a programului destinat femeilor active din Republica Moldova. La program pot participa femei de orice vârstă care vor să contribuie la soluționarea problemelor din comunitățile lor.

În cadrul acestui program participantele au posibilitatea să învețe cum să abordeze creativ o inițiativă, să genereze idei și să le transpună în realitate. Pe perioada programului sunt organizate întâlniri cu personalități marcante, dar și femei implicate în viața socială din Moldova. 

O să deprinzi:

 • să identifici și să soluționezi problemele comunității
 • să utilizezi instrumente utile în era online
 • să formulezi argumente și să îți prezinți constructiv poziția
 • să poți ține un discurs public 
 • să crești încrederea în sine
 • să te conectezi cu alte femei ca tine și să crești pe plan personal

Fiecare etapă a programului are o tema pe acasă care trebuie făcută pentru a ajunge la finalul acestuia. 

Care este durata programului?

Programul va avea o durată de 9 luni și se va începe în Februarie 2021. Activitățile în cadrul programului vor avea loc în mare parte prin intermediul platformei ZOOM. Orarul instruirilor este flexibil. În special, activitățile vor avea loc în weekend-uri sau după orele de muncă, în dependență de disponibilitatea participantelor. Participarea în cadrul programului este gratuită, dar necesită angajament ferm și timp dedicat din partea participantelor.

Cum poți aplica?

Doritoarele de a participa sunt încurajate să completeze aici FORMULARUL DE ÎNSCRIERE. Termenul limită este 20 ianuarie 2021. Pentru mai multe detalii, dar și fotografii de la alte ediții te invităm să accesezi www.femeicuidei.md, pagina de Facebook sau la adresa de e-mail: femeicuideimoldova@gmail.com În câteva zile, după expirarea termenului limită, te vom anunța dacă ai fost selectată.

Programul este implementat cu susținerea Institutului Național Democratic (NDI) Moldova. NDI este o organizație neguvernamentală, neafiliată politic și non-profit, cu sediul în Washington, DC, SUA, care mai bine de trei decenii susține instituțiile și practicile democratice în întreaga lume.

Notă! Persoanele vor fi selectate în urma evaluării aplicațiilor depuse. Rezultatul selecției va fi anunțat printr-un e-mail de confirmare a participării în program până la data de 31 ianuarie 2021.  

Elevii din Moldova au obținut medalii de bronz și mențiuni de onoare la Olimpiada Europeană de Fizică

Echipa Republicii Moldova a obținut trei medalii de bronz și două mențiuni de onoare în cadrul Olimpiadei Europene de Fizică desfășurată în Ljubljana, Slovenia, în perioada 20 – 24 mai 2022.

Medaliile de bronz au fost obținute de către Marius Frija, Ștefan Nicov și Victor Șotropa, elevi la Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău, iar mențiuni de onoare au primit: Vadim Ionaș, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău și Andrei Zabun, elev la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din Chișinău.

La Olimpiada Europeană de Fizică au participat 182 de elevi din 37 de țări, Republica Moldova fiind reprezentată de 5 elevi și 1 profesor:

 • Marius Frija, elev în clasa a XII-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
 • Ștefan Nicov, elev în clasa a XII-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
 • Vadim Ionaș, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
 • Victor Șotropa, elev în clasa a XII-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
 • Andrei Zabun, elev în clasa a XII-a, Instituția Publică Liceul Teoretic Republican „Aristotel”, mun. Chișinău;
 • Sergiu Cârlig, doctor în științe fizice, Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim”, Chișinău.

Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare adresează mulțumiri membrilor Consiliului Olimpic Republican de Fizică pentru dedicație și implicare în pregătirea lotului olimpic național.

Totodată, Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare îi felicită pe elevii olimpici, profesorii și părinții acestora, dorindu-le succese în continuare

Prezentatoarea ucraineană Katya Osadchaya, emoționată până la lacrimi de povestea a câțiva copii din Mariupol

Recent, prezentatoarea TV ucraineană Katya Osadchaya a povestit povestea tristă a unui băiețel din Mariupol care a fost nevoit să plece din orașul natal din cauza bombardamentelor constante.

Prezentatoarea TV, în calitate de voluntară, s-a întâlnit cu copiii din orașul distrus Mariupol.

Femeia a povestit cu admirație despre emoțiile copiilor care au devenit extrem de ,,serioși” și așteaptă să vină pacea.

Voluntarii au fost copleșiți de lacrimi când un băiețel a băut două înghițituri de apă, iar apoi a întrebat dacă se poate bea toată apa.

Osadchaya spune că a rămas impresionată de doi frățiori mici. Cel mai mare dintre frați a declarat serios că orașul nu mai există, iar fratele său mai mic a strigat cu o inocență copilărească: „Uitați-vă, marea a rămas”.

Femeia spune că rămas fără cuvinte de ceea ce i-au spus copiii: ,,Mi s-a rupt sufletul în bucăți”, a recunoscut ea.

Cuvântul „pace” va fi scris pe balonul finalei Ligii Campionilor de sâmbătă

Cuvântul „Pace” în engleză și cu caractere chirilice va fi scris pe mingea din finala Ligii Campionilor Liverpool-Real Madrid de sâmbătă (21:00), a anunțat producătorul de echipamente Adidas, care va scoate la licitație această ediție limitată în beneficiul refugiaților din Ucraina, potrivit Le Figaro.

„Mingea de meci va fi scoasă la licitație după meci, iar banii obținuți vor merge către Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) pentru a ajuta la protejarea persoanelor forțate să își părăsească locuințele”, a precizat Adidas, într-un comunicat.

Finala Ligii Campionilor din 2022, care ar fi trebuit să aibă loc sâmbătă la Sankt Petersburg, în Rusia, a fost mutată pe Stade de France din Saint-Denis, lângă Paris, din cauza ofensivei rusești din Ucraina.

UEFA, care a „condamnat cu fermitate invazia militară” care a început la 24 februarie, a exclus cluburile rusești din competițiile sale europene de fotbal din sezonul viitor, confirmând interdicția impusă Rusiei, a cărei echipă națională a fost, de asemenea, exclusă de la Cupa Mondială din Qatar.

sursa

Interviu cu Diana Popa. Despre revenirea pe micile ecrane, infectarea cu Covid-19 și ce mesaje primește pe Instagram
Articolul anterior
Adela Popescu și-a anunțat sarcina! Cine o va înlocui la emisiunea „Vorbește Lumea”
Articolul următor