Femeie condamnată la 45 de ani de închisoare pentru postări pe reţelele sociale, în Arabia Saudită

O femeie din Arabia Saudită a fost condamnată la 45 de ani de închisoare pentru postările de pe reţelele sociale, acesta fiind al doilea astfel de caz din luna august, spun activiştii, relatează BBC.

Un tribunal din Arabia Saudită a condamnat-o pe Nourah bint Saeed al-Qahtani ”fiindcă a folosit internetul pentru a rupe ţesutul social” şi ”a încălcat ordinea publică prin utilizarea reţelelor sociale”, a anunţat grupul pentru drepturile omului Dawn.

Informaţiile despre femeia saudită condamnată sunt puţine, dar se ştie că a criticat liderii saudiţi.

O altă femeie a fost condamnată la 34 de ani de închisoare pentru activitatea ei pe Twitter pe 9 august.

Abdullah Alaoudh, director de cercetare pentru regiunea Golfului de la Dawn, a declarat pentru programul BBC Newshour că grupul a aflat despre cazul lui Qahtani numai după ce o sursă judiciară i-a transmis documente judiciare.

”Nicio informaţie din documentele ei de judecată nu se referă la vreun act violent sau activitate infracţională”, a spus el.

”Acuzaţiile împotriva ei sunt cu adevărat ample. Ei folosesc legea împotriva terorismului şi legea împotriva criminalităţii cibernetice… care poate incrimina orice postare care critică chiar şi puţin guvernul”, a adăugat el.

Se pare că mai multe alte activiste au fost reţinute din cauza postărilor de pe reţelele sociale încă de anul trecut. Alaoudh a spus că se teme că femeile ar putea primi şi pedepse de închisoare lungi.

”Guvernul saudit trimite un semnal puternic Occidentului că nu îi pasă de drepturile omului”, a mai subliniat el.

Alaoudh a avertizat că este ”imposibil să nu existe legături” între întâlnirea controversată a preşedintelui american Joe Biden cu prinţul moştenitor Mohammed de la Jeddah luna trecută şi ”intensificarea atacurilor represive”.

Biden a promis anterior că va face din Arabia Saudită un ”paria” în ceea ce priveşte situaţia în domeniul drepturilor omului.

ALQST, un grup care apără drepturile omului cu sediul în Marea Britanie, şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la sentinţa lui Qahtani, despre care a spus că ”se bazează pe tweet-urile (ei)”.

”Ne temem că asistăm la o deteriorare alarmantă a situaţiei drepturilor omului în Arabia Saudită”, a adăugat ALQST.

Nu a existat nicio confirmare imediată din partea autorităţilor saudite sau a presei de stat.

La începutul lunii august, Salma al-Shehab, o doctorandă saudită la Universitatea Leeds, a fost condamnată la 34 de ani de închisoare. Ea a fost arestată în timp ce se afla în vacanţă în Araba Saudită în ianuarie 2021 şi a fost găsită vinovată că a oferit ”ajutor celor care încearcă să perturbe ordinea publică”, precum şi pentru ”publicarea de zvonuri false şi tendenţioase”.

Înainte de a părăsi Marea Britanie, femeia în vârstă de 34 de ani, mamă a doi copii, a făcut apel la reforme şi la eliberarea activiştilor şi intelectualilor închişi în urma unei represiuni împotriva disidenţei supravegheate de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman.

Pedeapsa cu închisoare dată lui Shehab a fost considerată cea mai lungă pedeapsă dată vreodată unui activist paşnic din ţară până la sentinţa lui Qahtani.

sursa

FOTO! Unde s-a ascuns Putin. Imagini cu palatul în care a fugit de ochii lumii și de unde dă ordine

În timp ce Rusia este un câmp de luptă între armată și familiile tinerilor chemați la mobilizare, Vladimir Putin stă ascuns de ochii lumii. Nu este la Kremlin, așa cum ar fi de așteptat, ci într-un palat uriaș unde se odihnește, potrivit presei internaționale, scrie digi24.ro.

Despre proprietatea unde stă ascuns Vladimir Putin sunt foarte puține informații publice. Există doar câteva fotografii care arată o clădire uriașă, pe care presa străină a numit-o palat, cu multe dormitoare cu o curte imensă. Casa se află la jumătatea distanței dintre Moscova și Sankt Petersburg, pe malul Lacului Valdai. Clădirea este definiția luxului. Dispune de un spa cu trei etaje, piscină, precum și un salon de înfrumusețare personal.

Potrivit Fundației Anticorupție, înființată de activistul rus Alexei Navalnîi, casa aceasta este locul favorit al lui Putin. Din alte informații furnizate publicului de aceeași sursă, se pare că locuința de lux nu este deținută în totalitate de președintele Rusiei, ci parțial ar fi și pe numele miliardarului Iuri Covalciuc, cunoscut drept bancherul personal al lui Putin.

O jurnalistă independentă, Farida Rustamova, susține că a aflat că Vladimir Putin intenționează să petreacă aici mai multe zile și că ar fi preînregistrat mai multe videoclipuri care vor fi lansate public. Încearcă în acest fel președintele Rusiei să mascheze lipsa din fața publicului.

Aceeași sursă spune că președintele și-a odihnit „trupul și sufletul” la complexul de lux.

Rusia l-a expulzat pe consulul Japoniei la Vladivostok. Ce informații ”secrete” ar fi divulgat diplomatul

Agenția de securitate a Rusiei (FSB) a anunțat luni, 26 septembrie, că a reținut un consul japonez în orașul-port Vladivostok, pentru presupus spionaj și i-a ordonat să părăsească țara, au declarat agențiile de presă ruse, scrie ziare.com.

FSB a declarat că consulul a fost declarat persona non grata după ce a fost prins „în flagrant” primind informații secrete despre efectul sancțiunilor occidentale asupra situației economice din Extremul Orient al Rusiei.

Agenții ruși spun că informațiile clasificate, care priveau și cooperarea Rusiei cu o țară din Asia-Pacific fără nume, au fost obținute în schimbul unei „recompense monetare”.

Rusia a protestat în fața Japoniei, au declarat agențiile citate de FSB. Nu a existat nicio reacție imediată de la Tokyo.

”Bucătarul lui Putin” recunoaște, în premieră, că a fondat grupul de mercenari Wagner, care de mai mulți ani pune în practică planurile Kremlinului

Un om de afaceri apropiat de Kremlin, Evgheni Prigojin, a admis luni că a fondat, în 2014, grupul paramilitar Wagner pentru a lupta în Ucraina şi a recunoscut prezenţa lui în special în Africa, Orientul Mijlociu şi America Latină, transmite agenţia Reuters, citată de Agerpres.

Într-o postare pe reţelele sociale ale companiei sale Concord, Prigojin a spus că a fondat grupul paramilitar în scopul trimiterii de combatanţi competenţi în regiunea ucraineană Donbas, în 2014.

„La acel moment, 1 mai 2014, a luat naştere un grup de patrioţi care şi-a luat numele Grupul tactic al batalionului Wagner”, a afirmat omul de afaceri într-un comunicat.

Grupul Wagner este suspectat de mai mulţi ani că pune în practică planurile Kremlinului în diferite teatre de operaţiuni, ceea ce Moscova a dezminţit constant.

Evgheni Prigojin este acuzat de numeroase puteri occidentale şi de media ruse de finanţarea grupului Wagner, ai cărui combatanţi au fost văzuţi mai ales în Siria, Libia, Ucraina şi Republica Centrafricană.

Evgheni Prigojin este pe lista de sancțiuni a statelor occidentale

În luna iulie mercenarii Wagner au început să facă recrutări în penitenciarele din Rusia și să caute voluntari pentru războiul din Ucraina în țările din Asia Centrală în contextul pierderilor ridicate suferite de forțele armate ale Moscovei în cursul „operațiunii militare speciale” pe care Vladimir Putin a declanșat-o pe 24 februarie.

Kremlinul a respins întotdeauna că are legături cu grupări paramilitare.

Supranumit „bucătarul lui Putin” din cauza faptului că firme ale sale se ocupă de catering pentru Kremlin, Prigojin a fost vizat de primul pachet de sancțiuni anunțat de UE pe 23 februarie ca răspuns față de invazia Ucrainei.

Relatări despre faptul că acesta a început să efectueze personal vizite în penitenciarele din Rusia pentru a recruta criminali și infractori au apărut încă din luna august, dar aceasta este pentru prima dată când Prigojin recunoaște că este fondatorul grupui de mercenari Wagner.

sursa: www.hotnews.ro

Mărturia cutremurătoare a medicului care i-a acordat primul ajutor prințesei Diana: ”Am văzut splendoarea feței ei intactă”
Articolul anterior
#mamasita: Dina Zaiaț –“Știu cum se cresc copii, în special adolescenții, doar cei care nu au copii”
Articolul următor