Femeile din Kabul îi sfidează pe talibani. Acestea s-au întors la muncă, la școală și merg din nou singure pe stradă

Odată cu instaurarea Emiratului Islamic al Afganistanului, condus de forțele talibane, drepturile femeilor din Afganistan au fost grav afectate.

În ciuda declarațiilor oficiale ale talibanilor, acțiunile acestora au scos în evidență intenția lor de a le controla viața femeilor, anulându-le libertatea şi drepturile. Numai că femeile afgane nu vor să se întoarcă cu două decenii în urmă și protestează constant împotriva normelor impuse de noul regim. În capitala Kabul, acestea au început să meargă din nou singure pe stradă și să se întoarcă la școală și la muncă, sfidându-i astfel pe talibani, potrivit unui reportaj realizat de CNN.

Atacurile teroriste nu au împiedicat-o pe Atifa Watanyar să predea la o școală din Kabul, însă aceasta își face griji de cum vor reacționa în continuare talibanii. Watanyar declară că în primăvara acestui an a asistat la un eveniment care i-a trezist suspiciuni privind faptul că situața din Afganistan degenerează, iar talibanii urmează să preia controlul capitalei.

La începutul lunii mai, profesora se afla la intrarea școlii Sayed Al-Shuhada de la periferia capitalei Kabul, când a asistat la un atentat terorist cu bombă declanșat în fața porții principale a unității de învățământ. 85 de persoane au fost ucise, multe dintre acestea fiind fete adolescente.

Câteva luni mai târziu, Watanyar a intrat pe aceeași poartă unde a fost comis atentatul pentru a-și începe lecția. „În fiecare zi văd talibani pe străzi. Mi-e teamă. Mă tem mult de acești oameni”, a declarat Atifa Watanyar.

Pe 15 august, la câteva săptămâni după redeschiderea școlilor în Afganistan, talibanii au preluat puterea și au declarat Afganistanul ca noul Emirat Islamic.

O lună mai târziu, aceștia au interzis elevelor din învățământul secundar accesul la educație, permițând ca liceele să se redeschidă doar pentru băieți. Reprezentanții talibanilor au spus că trebuie să înființeze un „sistem de transport sigur” înainte ca fetele de la clasele a VI-a până la clasa a XII să se poată întoarce la școală. Însă această scuză este similară cu cea oferită de talibani când au ajuns la putere, în 1996. La acel moment, fetele care studiau nu s-au mai întors deloc la cursuri timp de cinci ani, cât a durat guvernarea talibană. 

Deși contextul politic din Afganistan este complicat, Watanyar se concentrează în prezent ca în interiorul sălii de clasă unde predă ea, fetele să îndrăznească să viseze la o societate deschisă.

O demonstrație de curaj 

Sanam Bahnia, în vârstă de 16 ani, care a fost rănită în atacul terorist din luna mai, a fost suficient de curajoasă pentru a reveni la cursuri. „Una dintre colegele mele de clasă, care a fost ucisă, era o persoană care muncea mult pentru a performa. Am simțit că trebuie să mă întorc și să studiez, pentru pacea sufletului ei”, a declarat Bahnia. 

Însă capacitatea tinerei studente de a îndeplini acest angajament este acum afectată de restricțiile impuse de talibani. Materia ei preferată la școală este biologia, dar spune că nu mai îndrăznește să viseze să devină dentistă.

Cu glasul tremurând, Sanam Bahnia declară că „talibanii sunt motivul stării mele actuale. Spiritul meu a dispărut, visurile mele sunt îngropate”.

Asaltul talibanilor împotriva femeilor afgane

Asaltul talibanilor asupra femeilor este vizibil în orașul Kabul. În unele cazuri, militanții noului Emirat au ordonat femeilor să-și părăsească locul de muncă, iar când un grup de femei au protestat împotriva guvernului exclusiv masculin de la Kabul, forțele talibane au început să le bată cu biciul și bastoanele.

Pe străzile din cartierul Khair Khana, în nord-vestul Kabulului, la aproape fiecare salon de înfrumusețare se poate observa cum imaginile care înfățișau portrete de femei au fost șterse. Unele au fost vopsite cu spray negru, altele văruite complet.

De asemenea, talibanii le-au ordonat administratorilor acelor saloane să elimine imaginile cu femei, iar acestora din urmă le-a fost ordonat să nu mai participe la proteste, se îmbrace în burqa și să rămână în casele lor. Cu toate acestea, femeile activiste din Kabul continuă să se organizeze şi să demonstreze împotriva guvernului taliban. 

Săptămâna trecută, pe 30 septembrie, câteva femei care protestau împotriva actualei conduceri din Kabul și afișau bannere pe care scria „nu ne ardeți cărțile, nu ne închideți școlile” au fost întâmpinate de o întreagă unitate a talibanilor grupată în câteva camioane de luptă.

Aceștia le-au smuls femeilor din mâini manifestele, în timp ce un taliban a tras câteva focuri de avertizare în aer cu o mitralieră montată pe una din camionete. Imediat, femeile și jurnaliștii aflați la fața locului au început să fugă, iar protestul a fost stins.

Șeful serviciilor de informații ale talibanilor din Kabul, Mawlavi Nasratullah, a declarat că femeile nu au permisiunea de a protesta.

Sacrificiul actualei generații de femei pentru drepturile viitoarelor generații de femei din Afganistan

„Când pleci de acasă pentru o luptă, iei în consideri totul”, a transmis Sahar Sahil Nabizada, cea care a organizat protestul tulburat de talibani. Aceasta a declarat că a fost amenințată în mod repetat de forțele talibane, însă refuză să părăsească țara sau să se oprească din organizarea altor proteste.

„Este posibil să mor, este posibil să fiu rănită și, de asemenea, este posibil să mă întorc acasă în viață. Chiar dacă eu ori alte două sau trei femei murim sau suntem rănite de talibani, acceptăm riscurile, pentru că doar așa putem deschide calea pentru generațiile viitoare. Acestea vor fi mândre de noi”, a mai explicat Nabizada.

Majoritatea actelor prin care femeile din Kabul îi sfidează zilnic pe talibani sunt mici și mai puțin publice, dar la fel de importante, spun activistele. Din ce în ce mai multe femei au început să frecventeze din nou spațiile publice din Kabul, după ce inițial s-au adăpostit în propriile locuinţe și nu au ieșit din casă în primele câteva săptămâni de incertitudine guvernamentală a talibanilor.

Arzo Khaliqyar este una dintre acele femei care s-au întors la muncă în Kabul. Mamă a cinci copii, aceasta a mărturisit că a fost forțată să devină șofer de taxi după ce soțul ei a fost ucis în urmă cu un an. Însă de cânt talibanii au preluat puterea și au cucerit Kabulul, condusul auto a devenit din ce în ce mai dificil pentru femei. Arzo Khaliqyar le-a spus jurnaliștilor de la CNN că este amenințată în mod obișnuit, dar se adaptează situației, frecventând doar cartierele pe care le cunoaște și luând ca pasageri în mare parte doar femei și familii.

„Cunosc foarte clar care sunt riscurile pentru ca o femeie să practice o asemenea meserie în Kabul, dar nu am altă opțiune”, a spus Khaliqyar. „În unele locuri, unde văd punctele de control talibane, îmi schimb traseul. Am acceptat acest risc de dragul copiilor mei”, a mai subliniat Arzo Khaliqyar. 

sursa:www.digi24.ro

Un nou incident șocant într-un troleibuz din Capitală. Căruciorul unei femei, în care se afla un copil, prins între uși

La mai mult de o lună de la teribilul accident cu implicarea transportului public în Capitală, în urma căruia a murit o fetiță de 12 ani, în spațiul public a fost denunțat un alt caz în care o persoană a avut de suferit. 

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane

E vorba despre o femeie care încerca să iasă din troleibuzul 21, împreună cu copilul său de 7 luni. Aceasta susține că șoferul nu s-ar fi asigurat și căruciorul ar fi fost prins între uși. Ulterior, conducătorul troleibuzului ar fi deschis ușile.

Potrivit mamei, totul s-a întâmplat pe 25 aprilie, în jurul orei 12:45, pe str. Alba-Iulia din Capitală.

Contactată de TV8, purtătoarea de cuvânt a Regiei Transport Electric Chișinău, Felicia Rusu, a precizat că RTEC s-a autosesizat pe acest caz.

„A fost luată legătura și direct cu doamna. Urmează să se întreprindă toate măsurile necesare”, a declarat aceasta.

O minoră a alertat poliția și declară că a fost violată, la Dondușeni

O copilă ar fi fost violată într-o localitate din raionul Dondușeni. Oamenii legii au declarat că cazul a fost înregistrat pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, fiind inițiat un proces penal.

O minoră de 13 ani, salvată de la viol de către un polițist de frontieră |  Mamaplus

„În cazurile în care sunt implicați minori, Poliția are responsabilitatea de a proteja drepturile recunoscute prin lege ale minorilor”, au menționat oamenii legii, conform Unimedia.

Președinta Maia Sandu a discutat cu mai mulți reprezentanți ai societății civile despre Adunarea „Moldova Europeană”, din 21 mai

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început discuțiile cu societatea civilă despre Adunarea „Moldova Europeană”, care va avea loc la 21 mai.

Șefa statului a vorbit cu experți și formatori de opinie, care au dat curs invitației, că este nevoie să transmitem comunității europene un mesaj puternic de unitate din partea cetățenilor noștri, care își doresc să fie parte a familiei europene.

,,Unindu-ne forțele vom reuși să ducem Moldova în Uniunea Europeană”.

O intervenție chirurgicală complicată a fost realizată cu succes de către medicii moldoveni
Articolul anterior
Șase foști și actuali angajați ai MAI, reținuți de SIS, într-un dosar penal privind o ,,pretinsă infracțiune de natură sexuală”
Articolul următor