Fenomen îngrijorător în China. Industria în care tot mai mulți angajați se sinucid

Stresul legat de ratele la banci, frica de a-și pierde locul de muncă, sancțiunile și condițiile de muncă din fabricile din China pe care le oferă giganții mondiali în domeniul electronicii, contribuie la creșterea numărului de sinucideri în rândul angajaților, informează AFP, preluată de Agerpres.

separator

Economic Rights Institute din Hong Kong, organism care susţine o dezvoltare economică raţională, şi ONG-ul olandez Electronics Watch, care apără drepturile angajaţilor din sector, au cercetat 167 de cazuri de sinucidere, tentative de sinucidere sau ameninţări cu sinuciderea.

Studiul enumeră principalii factori care îi determină pe oameni să comită un gest disperat: superiorii ierarhici care ignoră stresul muncitorilor, sancţiunile disproporţionate pentru abateri disciplinare, prime refuzate sau frica de a-şi pierde locul de muncă într-un context de intensă rotaţie a cadrelor.

„Sinuciderile angajaţilor în sectorul electronicii din China demonstrează că vocile muncitorilor sunt reprimate”, estimează Dimitri Kessler, autorul raportului şi membru al Economic Rights Institute.

Raportul nu menţionează nicio fabrică în mod special. Cu toate acestea, ea evocă un „furnizor F”, lider în subcontractare electronică, lovit în 2010 de un „val de sinucideri”. În acest an, cel puţin 13 angajaţi chinezi ai grupului taiwanez Foxconn, care fabrică produse inclusiv pentru gigantul american Apple – s-au sinucis. Militanţi în dreptul muncii au denunţat ulterior condiţiile de muncă din uzinele întreprinderii.

În sectorul electronic din China sunt angajaţi milioane de muncitori. Uzinele sunt frecvent acuzate de ONG-uri că nu respectă dreptul muncii. Compania Apple a declanşat o anchetă în octombrie după un raport în care unul dintre subcontractorii săi locali era acuzat de angajări forţate în rândul studenţilor, care lucrează „ca nişte roboţi” pentru a asambla ceasuri conectate Apple Watch.

Potrivit unui raport al Electronics Watch datând din 2016, salariaţii din sector muncesc mai mult de 80 de ore pe săptămână, în pofida legislaţiei chineze care limitează la 44 de ore timpul de lucru săptămânal.

sursa

Surprinzător! Prinţesa Charlotte este copia lui Lady Kitty Spencer, în copilărie. Vezi imaginile
Articolul anterior
Îmbracăte cu stil: Bluze pe care le poți purta atât la birou, cât și la o ieșire în oraș
Articolul următor
Alte articole interesante