Fenomen misterios! De luni bune, cel mai mare aisberg din lume se învârte pe loc

De luni de zile, A23a, cel mai mare aisberg din lume se învârte pe loc, la nord de Antarctica, când de fapt ar trebui să se deplaseze împreună cu cel mai puternic curent oceanic de pe Pământ, arată BBC. Oamenii de știință spun că blocul înghețat, care este de două ori mai mare decât Londra, a fost prins deasupra unui uriaș cilindru de apă care se rotește, scrie digi24.ro.

Este un fenomen pe care oceanografii îl numesc Coloana Taylor – și este posibil ca A23a să nu scape pentru mulți ani. „De obicei, te gândești la aisberguri ca la lucruri trecătoare; se fragmentează și se topesc. Dar nu și acesta. A23a este aisbergul care pur și simplu refuză să moară”, a declarat pentru BBC profesorul Mark Brandon, cercetător la Open University. Longevitatea aisbergului este bine documentată. Acesta s-a desprins de coasta Antarcticii în 1986, dar aproape imediat a rămas blocat în nămolurile de fund ale Mării Weddell. Timp de trei decenii a fost o „insulă de gheață” statică.

Nu s-a mișcat. Abia în 2020 s-a reflotat și a început să plutească din nou în derivă, la început încet, înainte de a se îndrepta spre nord, spre aer și ape mai calde. La începutul lunii aprilie a acestui an, A23a a intrat în Curentul Circumpolar Antarctic (ACC) – o forță care mișcă de o sută de ori mai multă apă în jurul globului decât toate râurile Pământului la un loc. Acest lucru ar fi trebuit să pună propulsoare pe aisbergul de aproape un trilion de tone, aruncându-l în Atlanticul de Sud și într-o uitare sigură. În schimb, A23a nu a ajuns nicăieri. A rămas pe loc, chiar la nord de Insulele Orkney de Sud, întorcându-se în sens invers acelor de ceasornic cu aproximativ 15 grade pe zi. Atât timp cât face acest lucru, degradarea și dispariția sa finală vor fi amânate. A23a nu a eșuat din nou; există cel puțin o mie de metri de apă între partea sa inferioară și fundul mării. A fost oprit în drumul său de un tip de vortex descris pentru prima dată în anii 1920 de un fizicianul , Sir G.I. (Geoffrey Ingram) Taylor.

Universitarul din Cambridge a fost un pionier în domeniul dinamicii fluidelor și a fost chiar implicat în Proiectul Manhattan pentru a modela stabilitatea probabilă a primului test cu bombă atomică din lume. Profesorul Taylor a arătat cum un curent care întâlnește un obstacol pe fundul mării se poate separa – în circumstanțele potrivite – în două fluxuri distincte, generând între ele o masă de apă rotativă pe toată adâncimea. În acest caz, obstacolul este o denivelare de 100 km lățime pe fundul oceanului, cunoscută sub numele de Pirie Bank. Vortexul se află deasupra băncii, iar pentru moment A23a este prizonierul său. „Oceanul este plin de surprize, iar această caracteristică dinamică este una dintre cele mai drăguțe pe care le veți vedea vreodată. Coloanele Taylor se pot forma și în aer; le puteți vedea în mișcarea norilor deasupra munților. Ele pot avea un diametru de doar câțiva centimetri într-un rezervor de laborator experimental sau pot fi absolut enorme, ca în acest caz în care coloana are un aisberg uriaș în mijlocul ei”, a declarat profesorul Mike Meredith de la British Antarctic Survey. Cercetătorii spun că A23a ilustrează perfect încă o dată importanța înțelegerii formei fundului mării. Munții, canioanele și pantele submarine au o influență profundă asupra direcției și amestecului apelor, precum și asupra distribuției nutrienților care determină activitatea biologică în ocean.

Această influență se extinde și asupra sistemului climatic: mișcarea în masă a apei contribuie la dispersarea energiei termice pe glob. Comportamentul lui A23a poate fi explicat deoarece fundul oceanului la nord de South Orkney este destul de bine supravegheat. Acest lucru nu este valabil însă pentru mare parte din restul lumii. În prezent, doar un sfert din fundul oceanic al Pământului a fost cartografiat la cele mai bune standarde moderne.

Crimă odioasă la Căușeni! Un copil de 5 ani a fost ucis cu sânge rece de propria mamă. ATENȚIE, informații cu puternic impact emoțional

O mamă și-ar fi omorât copilul de cinci ani după ce i-a tăiat gâtul cu un cuțit de bucătărie. După asta femeia a vrut să se sinucidă sub aceeași metodă. Cazul a fost descoperit în dimineața zilei de 16 septembrie într-o localitate din raion, scrie pulsmedia.md.

colaj foto: wwwpulsmedia.md

La fața locului s-au îndreptat mai multe echipaje printre care și medicii de pe ambulanță care au constatat decesul copilului și au transportat femeia la spitalul raional, scrie Studio-L.

Aceasta ar fi să sinucidă după comiterea crimei, dar a fost internată la terapia intensivă și supusă unei intervenții chirurgicale, iar ulterior a fost transportată la un spital din capitală.

Potrivit oamenilor legii pe acest caz a fost deschis dosar penal, iar dacă va fi găsită vinovată femeia riscă 20 de ani de închisoare sau detenție pe viață.

Între timp au apărut noi detalii despre caz. Crima a avut loc în localitatea Coșcalia, din raionul Căușeni.

Potrivit surselor PulsMedia.MD mama micuțului ucis, o femeie în vârstă de 39 de ani, ar avea tulburări psihologice și s-ar afla la evidența psihiatrului. După comiterea crimei, dânsa și-ar fi tăiat beregata, însă a fost salvată și a fost internată în stare gravă în secția de terapie intensivă.

Femeia mai are la întreținere o fată în vârstă de 11 ani.

Primarul localității unde a fost comisă crima, dar și asistentul social, nu au răspuns la apelurile insistente ale reporterilor pentru a oferi mai multe detalii despre acest caz.

Grant de peste 4 milioane de euro cu BERD pentru dezvoltarea infrastructurii în domeniul managementului deșeurilor solide

Republica Moldova a semnat un grant în valoare de 4,34 milioane de euro cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în cadrul Platformei de Parteneriat pentru Moldova. Acordul a fost semnat de Ministerul Mediului și BERD, și vizează dezvoltarea infrastructurii în domeniul managementului deșeurilor solide în sudul țării, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Grantul va fi utilizat pentru îmbunătățirea infrastructurii de gestionare a deșeurilor  în RMD 1, care include raioanele: raioanele Cahul, Cantemir, Taraclia, și raioanele Vulcănești, Ceadâr-Lunga și Comrat din UTA Găgăuzia. Proiectul include construcția unui depozit de deșeuri, a unei stații de sortare și compostare în orașul Cahul, închiderea vechiului depozit de deșeuri din Cahul, precum și construcția stațiilor de transfer în orașele Cania, Taraclia și Comrat. De asemenea, se va achiziționa echipament modern pentru transport, sortare, reciclare și compostare, inclusiv tomberoane, containere și vehicule.

Această inițiativă este parte integrantă a angajamentului Republicii Moldova de a îmbunătăți infrastructura de gestionare a deșeurilor solide, conform Programului Național pentru Gestionarea Deșeurilor pentru perioada 2023-2027, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 972/2023.

Implementarea proiectului va aduce beneficii considerabile atât pentru mediu, cât și pentru comunitățile locale. Locuitorii regiunilor vizate vor avea acces la servicii îmbunătățite de gestionare a deșeurilor și se va observa o reducere a cantităților de deșeuri depozitate și o acoperire extinsă a serviciilor de colectare și gestionare a deșeurilor. 

Producătorii autohtoni de fructe își promovează afacerile pe o nouă platforma internațională de referință în sectorul horticol

Zece producători de fructe din Republica Moldova au avut ocazia să-și prezinte afacerile și produsele pe o nouă platformă internațională din sectorul horticol, Freshplaza.com. Proiectul a fost realizat în cadrul unei misiuni de documentare organizată de Asociația Moldova Fruct, cu sprijinul Proiectului USAID, noteaza moldpres.md.

Pe parcursul a cinci zile, aceștia au avut oportunitatea de a arăta jurnaliștilor Freshplaza cum se desfășoară procesul de producție și post-recoltare, de la livadă până la export.

Ștefan Pîslaru, manager vânzări în cadrul Staragro Group SRL:  „Calitatea fructelor noastre este recunoscută la nivel internațional, iar promovarea este esențială pentru a le aduce în atenția consumatorilor. Freshplaza ne oferă această platformă și ne ajută să ne afirmăm ca producători de fructe de înaltă calitate”.

Participarea producătorilor de fructe din Republica Moldova pe platforma Freshplaza.com este o oportunitate foarte importantă de a-și promova pe plan international afacerile și produsele.

Vera Ciobanu, administratoare Morreller SRL: „Pentru noi este foarte importantă piața europeană. Când am plantat livada, ne-am orientat anume către această piață. Freshplaza ne va ajuta să ajungem mai ușor la importatori, care vor găsi informații despre noi, vor citi istoria noastră și ne vor contacta”

Freshplaza este la a doua sa misiune în Republica Moldova. Prima a avut loc în 2022.

O nouă companie aeriană va opera zboruri în Moldova
Articolul anterior
Imagini rare în Delta Dunării! O colonie de păsări flamingo a poposit în apele de acolo
Articolul următor