Pe perioada pandemiei, nivelul de poluare a aerului a fost redus în municipiile Chişinău şi Bălţi. Asta susţine şefa Laboratorului de referinţă de mediu a Agenţiei de Mediu, Marina Lungu.
Potrivit ei, motivele sunt restricţiile impuse în aceste luni.
Subiectul calităţii aerului a fost abordat în cadrul emisiunii „Spaţiul Public”, relatează Radio Moldova Actualităţi.
Potrivit Marinei Lungu, laboratoare pentru verificarea calitatărţii aerului sunt doar în muncipiile Chişinău şi Bălţi, ceea ce este o problemă, deoarece nu avem o acoperire naţională.
„Începând din ianuarie şi până în mai, inclusiv, avem un nivel de poluare determinat ca redus până la sporit. Cauzele ar fi mai multe: intensificarea condiţiilor meteorologice, măsurile impuse de către infecţia care ne afectează pe toţi, agenţii economici nu au activat şi am avut mai puţin transport pe străzi. De aceea am avut un nivel de poluare mai redus. De când oamenii au revenit la muncă, la Bălţi şi Chişinău avem deja un nivel mai înalt de poluare a aerului atmosferic”, susţine specialista.
Marina Lungu a adăugat că, în ultimi zece ani, nivelul de poluare a aerului a fost în creştere, motivul în mare parte fiind numărul sporit de unităţi de transport.
„Cam zece ani în urmă a fost o creştere bruscă a nivelului de poluare a aerului atmosferic, peste 80 la sută îî revine transportului. Nu avem cum să ne aşteptăm la cifre mai bune. Automoblele care se importă sunt mai puţin poluante, dar cele vechi nimeni nu le anulează. Dacă ar fi să mai scoatem din uz automobilele vechi, aceasta ar ameliora situaţia”, a declarat şefa Laboratorului de referinţă de mediu al Agenţiei de Mediu.
sursa: www.trm.md