Fermierii autohtoni, nevoiți să aducă muncitori de peste hotare la culesul cireșelor. Moldovenii nu mai vor să lucreze cu ziua

Moldovenii nu mai vor să lucreze cu ziua. Pomicultorii susţin că, în acest an, riscul ca roada să rămână neculeasă este destul de mare.

Deși plătesc zilierii, în medie, cu 200 de lei, duc o lipsă acută de muncitori. Cei care îşi câştigă existenţa lucrând cu ziua spun că nu au alternative pentru a câștiga un ban.

Soţii Şoiliţă deţin 70 de hectare de cireşi în satul Negreşti, raionul Străşeni. Pentru a culege roada la timp, ei au nevoie de sute de zilieri. Însă echipa noastră de filmare a găsit doar 20 de muncitori, veniţi din toate colţurile ţării.

„La colectarea cireşilor în masă, avem nevoie de sute de muncitori, peste 500, 600 pe zi. Cu regret, în acest moment nu avem muncitori în satele din apropiere. Suntem nevoiţi să transportăm muncitori din diferite regiuni ale ţării. La nord începând de la Ocniţa, sudul de la Comrat, vestul de la Ungheni şi estul de la Şoldăneşti, aceasta este o greutate pentru noi”, a spus Gheorghe Şoliţă, pomicultor.

Zilierii lucrează câte opt ore în livadă.

„Muncitorii la colectarea cireşilor câştigă pe două categorii, la zi ori la kg. Primesc salariu la zi, au circa 200 de lei şi le asigurăm transportul. La colectarea în masă noi achităm la kg, circa trei lei de kg”, a spus pomicultorul.

Angajatorul susţine că, din cauza lipsei forței de muncă, este nevoit să aducă lucrători de peste hotare.

„În timpul de faţă discutăm ca să putem aduce muncitori din altă ţară sub contract la sezon ca să putem face o agricultură cât de cât planificată”, a menţionat Gheorghe Şoliţă, pomicultor.

Gheorghe Șoiliță exportă cireșe în România, Rusia şi Polonia, dar le comercializează şi pe piața internă.

sursa: www.publika.md

Salariul mediu în Moldova constituie 8.468 lei, conform datelor Biroului Național de Statistică
Articolul anterior
Expoziție de țesături inspirate din arta covoarelor tradiționale basarabene, la pensiunea turistică ,,Muze” din satul Țâpova
Articolul următor
Alte articole interesante