Fermierii care practică agricultura ecologică vor fi susținuți de Guvern

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu a discutat, marți, 25 iunie 2019, cu un grup de agenți economici din sectorul agricol, mediu academic, asociații și federații de profil, în cadrul unui dialog deschis cu tematica „Agricultura organică – situația actuală, probleme și soluții”, organizat de Camera de Comerţ și Industrie a Republicii Moldova.

separator
În cadrul dialogului, Ministrul și-a exprimat solidaritatea și susținerea instituțională pentru fermierii care practică agricultura ecologică, subliniind că: “agricultura organică devine un sector important pentru țara noastră, ce are mari avantaje de dezvoltare și reprezintă o alternativă viabilă pentru viitorul agro-alimentar al țării, inclusiv, cu susținerea celor mai bune exemple și istorii de succes. În contextul în care, cererea pieței internaționale este în continuă creștere, noi trebuie să extindem suprafețele și exportul produselor ecologice.”

În același context, ministrul a precizat că în anul 2018 suprafețele înregistrate în agricultura ecologică au constituit circa 11.087 ha, iar numărul de producători înregistrați în sistem a constituit 118. De asemenea, 92 de producători cu suprafața de 5497,43 ha și-au certificat produsele la organismele de certificare naționale, iar 26 de producători cu suprafața de 5589,58 ha și-au certificat produsele la organismele de certificare internaționale.

Președintele instituției camerale, Sergiu Harea, a menționat, în cadrul discuțiilor, că CCI a RM încurajează agricultura organică și oferă susținere agricultorilor, prin diferite programe și proiecte naționale și internaționale, vizite de studiu la companii etc.

”Ținând cont de faptul că, agricultura organică, cu valoare adăugată este prioritară pentru revitalizarea întregului sectorul agricol și includerea acestuia în lanțurile valorice locale și internaționale, considerăm important consolidarea şi încurajarea mediului de afaceri pentru dezvoltarea unui sector tehnologic avansat, eficient şi competitiv, racordat la standardele internaționale”, a subliniat Sergiu Harea.

La final, Ministrul a îndemnat mediul de afaceri să prezinte problemele cu care se confruntă Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, menționând că instituția pe care o conduce este deschisă pentru a oferi suport antreprenorilor din domeniu.

Evenimentul a fost organizat în contextul ședințelor Comitetelor Sectoriale de lângă CCI a RM, organizate lunar de instituția camerală cu scopul sporirii procesului de comunicare dintre mediul de afaceri și organele competente de soluționare a problemelor antreprenorilor autohtoni, iar problemele expuse în cadrul ședinței vor fi remise organelor competente, pentru soluționare.

Adela Popescu: ,,Viața mea începe după ce adoarme copilul!”
Articolul anterior
Roboții ar putea înlocui 20 de milioane de angajați până în 2030 la nivel global
Articolul următor
Alte articole interesante