Fermierii din toată țara au ieșit la protest cu tractoarele! În unele raioane au fost blocate trasee

Fermierii din țară au ieșit la protest cu tehnica din dotare. Potrivit reprezentanților asociației „Forța Fermierilor”, pe unele trasee naționale agricultorii au blocat circulația pentru perioade scurte, scrie albasat.md.

„Au ieșit agricultorii din toate raioanele, cu mici excepții. Ei au venit cu circa 530 de unități de tehnică agricolă. După circa două ore, în unele locuri au fost blocate traseele. De exemplu, la Hâncești a fost blocată Vama Leușeni, iar la Căușeni traseul Căușeni-Ștefan Vodă”, a precizat pentru IPN directorului executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari.

În contextul protestelor fermierilor, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că executivul reacționează cu multă atenție la solicitările care sunt transmise. Ieri premierul Dorin Recean și vicepremierul Vladimir Bolea au avut discuții cu reprezentanții asociației „Forța Fermierilor”.

„Evident că fermierii vor mai multe subvenții și prețuri mai mari, dar Guvernul reprezintă întreaga societate, inclusiv consumatorii care vor prețuri mai mici, și agriculturii mici și mijlocii, care de asemenea vor să aibă acces la subvenții de calitate. Prin urmare, Guvernul rămâne deschis la discuții în continuare cu reprezentanții din sector. Așteptăm să vedem revendicările formulate foarte clar”, a mai spus Daniel Vodă.

În calitate de replică, Alexandru Slusari a precizat că au fost formulate foarte clar cele cinci revindecări. Printre acestea se numără alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoare de cel puțin 3000 lei per hectar la culturile agricole de primă grupă, cum ar fi grâu, orz, rapiță etc. De asemenea, se solicită restricționarea temporară prin decizia Comisiei Situației Excepționale a importului grâului, porumbului, rapiței și floarea-soarelui din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Est după 5 iunie. Se mai solicită achitarea până la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022.

Potrivit lui, solicitarea a fost să fie semnat de către prim-ministru un memorandum măcar cu 4 din cele 5 revendicări, cu indicarea termenelor concrete de realizare.

Maib inaugurează noul oficiu central digital la Chișinău

Maib, cea mai mare bancă din Moldova, a inaugurat noul său sediu central în inima Chișinăului. Oficiul este situat în vecinătatea Parcului Central „Ștefan Cel Mare și Sfânt” din Chișinău și a fost denumit maib park. Are aspectul unui campus tehnologic din Silicon Valley și este conceput pentru a fi versatil din mai multe perspective:

– consolidează reputația maib ca angajator de top a talentelor în Moldova;

– poziționează maib ca bancă lider cu cele mai bune servicii pentru clienții săi;

– permite lucrul flexibil și agil, lucrul în echipă și colaborarea pentru a crea produse digitale inovatoare;

– evidențiază centrarea maib pe deschidere, transparență și sustenabilitate.

Alina Stoianov a devenit mămică. Emilian Crețu a publicat primele imagini de la maternitate

Actrița Alina Stoianov a devenit astăzi mămică. Ea a adus pe lume o fetiță sănătoasă, iar Emilian Crețu a publicat primele poze de la maternitate.

Emilian a mers la maternitate împreună cu sora sa Nina.

Actorul a dezvăluit ieri că fetița va purta numele Mora.

Sănătate multă și felicitări tuturor cu ocazia acestui fericit eveniment!

Accident grav de autobuz în Italia: Cel puțin 18 morți și mai multe persoane rănite

Un accident teribil a avut loc, marți seară, în Italia. Un autobuz de pasageri a căzut de pe podul care leagă Veneția de Mestre.

S-a întâmplat în jurul orei 19:40, ora Italiei.

Autobuzul în care se aflau mai multe persoane ar fi plonjat de pe o porțiune înălțată de pe Via dell’Elettricità, sfârșind pe linia de cale ferată care trece pe lângă drum, conform rainews.it. 

După ce s-a izbit de pasarelă, autobuzul a luat foc. 

Accidentul s-a produs într-o zonă supraînălțată de pe via dell’Elettricità, autobuzul căzând de la o înălțime de 15 metri și ajungând pe calea ferată.

Trenurile dintre Mestre și Veneția au fost suspendate, în timp ce serviciile de urgență și Poliția au intervenit la fața locului pentru a gestiona consecințele acestui eveniment tragic.

Numeroase ambulanțe și vehicule ale pompierilor s-au deplasat la fața locului. 

Dinamica accidentului nu este deocamdată clară și nici nu se știe dacă a fost vorba de un autobuz turistic sau de un autocar. Nu este încă clar cum s-a produs accidentul și nici dacă a vehiculul implicat este un autocar turistic sau un autobuz. 

Conform ansa.it, cel puțin 40 de persoane sunt rănite.

Bilanțul provizoriu al accidentului în care a fost implicat autobuzul este de cel puțin 18 morți, 15 dintre aceștia fiind deja transferați la morgile spitalelor locale.

Un tânăr din Hâncești, care a exploatat sexual o adolescentă de 13 ani din Bălți, sub urmărire penală
Articolul anterior
UE va oferi un grant de 40 de milioane euro pentru redresarea economică a R. Moldova
Articolul următor