Fermierii spanioli renunță la măsline pentru fistic. Ce câștig le aduce „aurul verde”

Fermierii câștigă între 65 și 85 de cenți pentru fiecare kilogram de măsline pe care îl produc și aproximativ 65 de cenți pentru struguri. În schimb, fisticul le aduce 6-8 euro pe kilogram. Se află într-o ligă diferită, lucru care i-a convins pe fermierii din unele din cele mai sărace zone ale Spaniei să facă tranziția, relatează The Guardian.

„Obișnuiam să cultivam cereale, măsline și viță de vie, dar le-am abandonat pe toate pentru a cultiva fistic”, spune Gustavo Adolfo Gálvez, care are o plantație de fistic lângă Toledo, în Castilla-La Mancha, în centrul Spaniei. „Este mult mai profitabil și mai ieftin de produs și înseamnă că mult mai mulți fermieri pot supraviețui.”

Fisticul este numit de fermieri și „aurul verde”, întrucât recolta, aflată la mare căutare, ar putea salva una dintre cele mai sărace regiuni din Spania de la declin și depopulare.

În 1986, guvernul regional din Castilla-La Mancha a înființat un proiect de cercetare pentru a căuta culturi alternative pe care fermierii să le poată cultiva, spune José Francisco Couceiro López de la Institutul Regional de Cercetare și Dezvoltare Agricolă.

„Am petrecut următorii 10 ani căutând culturi alternative la cele trei sau patru care sunt deja cultivate aici”, spune Couceiro López. „Odată ce am trecut de la teorie la practică, am renunțat la toate opțiunile în afară de fistic. Fisticul se potrivește aproape perfect climei din Castilla-La Mancha. Poate rezista la căldură și frig și poate prospera în soluri sărace și puțin adânci.”

Următoarea etapă, spune el, a fost educarea fermierilor printr-o serie de cursuri. În 2013, Couceiro López a scris o carte despre cultivarea fisticului, care a devenit un bestseller în Spania și America Latină. „Cel mai mare handicap este că fermierii care plantează fistic trebuie să aștepte cel puțin șapte ani înainte de prima lor recoltă decentă”, spune el, deși în mod clar mulți sunt convinși că merită așteptarea, mai ales că cererea continuă să depășească oferta.

Anul trecut, Spania a recoltat 2.800 de tone de fistic de pe 70.000 de hectare, aproape toate în La Mancha, dar este încă un nou venit pe o piață dominată de California, Iran și Turcia, care între ele reprezintă aproape 90% din producția mondială.

Fisticul poate rezista la secetă, o problemă importantă în La Mancha, dar are nevoie de apă din abundență în timpul etapei de formare a nucilor. În California, seceta severă și restricțiile privind exploatarea apelor subterane amenință deja recolta din acest an.

În Iran, deficitul de apă a redus producția cu 35% anul trecut, în timp ce seceta din jurul orașului Gaziantep, în sudul Turciei, care găzduiește 42 de milioane de fistic, a redus recolta cu 40%.

Deși nu este originar din Spania, fisticul există în Spania încă din epoca romană, spune Fran Figueroa, un ecologist specializat pe recuperarea culturilor native. „Este recolta viitorului și are nevoie de mai puțină apă decât migdalele, de exemplu”, spune el.

Fisticul este consumat în mare parte ca gustare, dar este folosit pe scară largă în bucătăria din Orientul Mijlociu, precum și în producția de prăjituri, dulciuri, înghețată și produse cosmetice. Popularizarea preparatelor din Orientul Mijlociu, prin anumiți bucătari populari, a crescut și cererea de fistic în vest.

sursa

10 mai nu va fi declarată zi nelucrătoare

Anul acesta, ziua de 10 mai nu va fi declarată zi nelucrătoare. Cu precizări în acest sens vine Ministerul Muncii și Protecției Sociale în contextul în care pe 9 mai este marcată Ziua Europei, aceasta fiind zi de sărbătoare nelucrătoare.

MMPS menționează că au parvenit mai multe solicitări din partea angajatorilor și salariaților. Anul trecut, bugetarii s-au bucurat de o mini-vacanță, întrucât data de 8 mai a căzut luni și a fost declarată zi de odihnă, prin hotărâre de Guvern, anunță IPN.md.

„Anul acesta, ziua de 10 mai nu va fi declarată zi nelucrătoare. În același timp, în scopul utilizării optime de către salariați a zilelor de repaus și de sărbătoare nelucrătoare, conducătorii unităților din sectorul real al economiei sunt în drept să transfere zilele de repaus sau de lucru în alte zile, după consultarea reprezentanților salariaților”, precizează instituția.

În Republica Moldova zile de sărbătoare nelucrătoare sunt: 1 ianuarie – Anul Nou; 7 și 8 ianuarie – Nașterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil vechi); 8 martie – Ziua internațională a femeii; a doua zi de Paști (luni) conform calendarului bisericesc; ziua de luni la o săptămână după Paști ( Paștile Blajinilor); 1 mai – Ziua internațională a solidarității oamenilor muncii; 9 mai – Ziua Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru independența Patriei; 9 mai – Ziua Europei; 27 august – Ziua Independenței; 31 august – sărbătoarea „Limba noastră cea română”; 25 decembrie – Nașterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil nou); ziua Hramului bisericii din localitate, declarată în modul stabilit de consiliul local al municipiului, orașului, comunei, satului.

Cod Galben de inundații la Nistru! Avertizările hidrologilor

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis astăzi, 25 aprilie, Cod Galben de inundații în lacul de acumulare Dubăsari, râul Nistru.

Potrivit hidrologilor, în legătură cu mărirea deversării apei din lacul de acumulare Dubăsari (râul Nistru) până la 1.050 m3/s, în intervalul 25-29 aprilie, pe sectorul orașului Dubăsari – orașul Grigoriopol se vor menține nivelurile înalte, transmite Știri.md

De asemenea, se menționează că pe sectorul orașului Grigoriopol până la gura de vărsare va continua creșterea nivelului apei cu 0.50-1.10 m, față de nivelul din 25 aprilie (ora 08:00).

În acest sens, hidrologii avertizează că în locurile joase va avea loc ieșirea apei în luncă și este posibilă subinundarea terenurilor agricole.

Astfel, Serviciul Hidrometeorologic de Stat atenționează populația să fie prudentă. 

Cazul tinerei gravide ucisă cu sânge rece, abordat de deputați: ”A murit fiindcă e femeie”

Cazul omorului cu cruzime deosebită al tinerei Ana-Maria, însărcinată în luna a 6-a, a ajuns și în Parlament. Vicepreşedinta Legislativului, Doina Gherman, și-a exprimat solidaritatea cu familia fetei și a anunțat că la 30 aprilie, vor avea loc audieri publice privind „răspunsul sistemic al statului la cazuri de violență excepțional de grave”. „Victima nu are nicio vină. Este de datoria noastră să asigurăm că justiția prevalează în toate cazurile de violență. Ana-Maria a murit doar pentru că este femeie”, a subliniat Gherman, scrie unimedia.info.

„În contextul cazului tragic, soldat cu decesul victimei Ana-Maria, anunț audierile publice privind răspunsul sistemic al statului la cazuri de violență excepțional de grave, care vor avea loc în incinta Parlamentului, în data de 30 aprilie, ora 13:00.

În ultimii ani, chiar dacă RM a întreprins pași importanți în ceea ce privește asigurarea și protejarea drepturilor victimelor violenței în familie, dar și a infracțiunilor privind viața sexuală, se atestă că în cazul comiterii unui omor asupra femeiii, comis inclusiv în contextul unui act de violență în familie, act de violență sexuală, ură sau misoginie, cadrul normativ oferă o abordare generală, lipsită de individualizare, bazată pe caracteristici distincte.

În 2022, 24 de femei și-au pierdut viața, iar în 2023 au fost înregistrate 21 de cazuri de acest gen. Pornind de la importanța și sensibilitatea subiectului, facem apel către toate părțile interesate, în vederea necesității definirii juridice a fenomenului de femicid și măsurile care urmează a fi întreprinse, pentru protecția femeilor și fetelor din RM.

Victima nu are nicio vină. Este de datoria noastră să asigurăm că justiția prevalează în toate cazurile de violență. Ana-Maria a murit doar pentru că este femeie. Fiecare femeie din RM are dreptul să trăiască în siguranță, fie acasă, fie la muncă, fie pe stradă sau în orice alt loc. Ne exprimăm solidaritatea cu familia Anei-Maria, dar și cu toate femeile vicitime ale violenței în bază de gen și reconfirmăm angajamentul în lupta cu violența sub orice formă. Pe această cale invităm toate autoritățile responsabile, instituțiile publice, reprezentanții societății civile și partenerii de dezvoltare să participe la audierile publice”, a punctat Doina Gherman.

Tânăra a dispărut fără urmă, după ce a urcat într-un automobil, pe strada 31 august din oraș la data de 12 aprilie, ora 21:00, și a plecat într-o direcție necunoscută. Astfel, Poliția a solicitat ajutorul cetățenilor pentru a o găsi.

Ana-Maria Guja era însărcinată în a 6-a lună.

VIDEO! Încă un detaliu romantic: Jennifer Lopez i-a cântat lui Ben Affleck la nunta lor
Articolul anterior
România îndeplinește toate cerințele pentru aderarea la Spaţiul Schengen, alături de Bulgaria și Croaţia
Articolul următor