Fermierii ucraineni au în față o decizie dificilă: să stea încă un an fără venituri sau să curețe minele din pământ punându-și viața în pericol

Fermierii din Ucraina își pun viața în pericol pentru că nu au de ales. Sunt nevoiți să dezgroape manual munițiile neexplodate.

fermier

Fermierii ucraineni au în față o decizie dificilă: să stea încă un an fără venituri sau să curețe ei minele din pământ punându-și viața în pericol.

Aproximativ o treime din Ucraina este „contaminată” cu muniții terestre neexplodate. Ar putea dura ani de zile pentru a le îndepărta pe toate, scrie protv.ro, conform CNN.

Deși operațiunile de înlăturare a minelor sunt în curs de desfășurare, este un proces dificil și de lungă durată, ceea ce duce la unele soluții disperate.

Oleksandr Havriluk, un fermier în vârstă de 69 de ani, s-a întors la ferma sa din estul Ucrainei după ce aceasta a fost ocupată și distrusă de trupele rusești.

Recolta de grâu de anul trecut a fost distrusă de război, iar Havriluk a rămas fără venituri. Fermierul are acum în față încă un an fără mijloace de trai din cauza minelor care îi contaminează pământul.

Fermierul ucrainean a declarat pentru CNN că a început să dezgroape minele de pământ cu mâinile goale, astfel încât să poată pregăti câmpurile pentru noul sezon, care începe în aprilie.

„Mi-a fost teamă, dar trebuie să semăn”, a spus el.

Până în prezent, fermierul a reușit să îndepărteze aproximativ 20 de mine folosind un detector de metale pe care l-a cumpărat special pentru asta.

Pentru a le dezgroba, fermierul ia un băț cu care lovește pământul pentru a determina dimensiunea muniției. Apoi o dezgroapă ușor din pămând și să o scoate la suprafață. Știe că se pune în pericol, dar spune că nu are de ales.

„Nu am altă opțiune”, a spus fermierul.

Riscul este real

În ultimele luni, mai mulți muncitori agricoli au fost răniți sau uciși lucrând pe câmpurile lor din cauza munițiilor îngropate. Un bărbat de 65 de ani a murit în sudul Ucrainei după ce a călcat pe o mină.

Mairi Cunningham, care conduce grupul operativ de deminare HALO Trust din Ucraina, a declarat pentru CNN că organizația – cea mai mare din lume în operațiuni de deminare – a angajat 700 de persoane în această țară și intenționează să dubleze acest număr până la sfârșitul anului.

Pentru că o zi de război în plus înseamnă mai multe luni de muncă de deminare, ar putea dura ani de zile pentru a curăța pământurile țării de munițiile neexplodate.

Situația este mai complicată decât pare. Varietatea mare de muniții neexplodate reprezintă un impediment. Mai mult, operațiunile de deminare nu pot avea loc pe linia frontului conflictului, potrivit CNN.

„Dimensiunea problemei, nu este pentru o singură organizație, este un efort național”, a spus Mairi Cunningham.

Groaznicul accident de pe Mihai Viteazul: Momentul în care victimele sunt scoase dintre fiare de către trecători

Șoferii și pasagerii mașinilor făcute zob, după ce au ajuns într-un pilon, una peste alta, pe strada Mihai Viteazul, din Capitală au fost scoși dintre fiarele automobilelor de trecători, până la sosirea ambulanței, scrie Unimedia.info.

Momentul în care mai mulți trecători sar în ajutor a fost publicat de internauți pe rețele.

Accidentul a avut loc pe 23 aprilie, în jurul orei 21:00 pe strada Mihai Viteazul. Potrivit Poliției, o mașină de model Ford s-a ciocnit cu o Toyota.

Vedeți AICI Video.

https://t.me/unicamd/1056

Record de temperaturi în Spania. Câte grade s-au înregistrat

Spania se confruntă în aceste zile cu temperaturi neobişnuit de mari cu 15-20 de grade peste normalul lunii aprilie, scrie stirileprotv.ro.

De marți, în sudul Spaniei, temperaturile oscilează între 35 și 37 de grade Celsius spre disperarea localnicilor și a turiștilor deopotrivă. Fenomenul este cu atât mai alarmant cu cât Peninsula Iberică să confruntă cu o secetă istorică, iar specialiștii anticipează o nouă vară toridă și uscată.

Agenţia spaniolă de meteorologie anticipează că această lună va fi probabil cel mai călduros aprilie de la începutul măsurătorilor în Peninsula Iberică.

Asta după ce schimbările climatice au generat în 2022 cel mai mare număr de zile marcate de „stres termic ridicat”.

Turist din New York: ”E foarte cald. Aici am ajuns din Elveţia, unde am dat de viscol”.

În Valencia, marţi au fost 36,2 grade, cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în Spania în aprilie.

Primăria a instalat o pădurice de panouri fotovoltaice care să genereze energie pentru consumul acestei şcoli.

În Sevilla, au fost miercuri 35,6 grade Celsius, un vârf absolut pentru acest oraş din Andalusia. Şi în Cordoba s-au înregistrat cu aproape 15 grade mai mult decât normalul şi cu 3 grade mai mult decât recordul istoric.

Turist: ”În California, de unde sunt eu, nu suntem obişnuiţi cu temperaturi din astea. Ok, înţeleg în august, dar acum e copleşitor, mai ales că nici nu plouă şi avem mare nevoie. Până unde vor tot urca temperaturile?”

Valul de căldură timpurie survine pe fondul unei secete istorice, din cauza căreia suferă culturile de măsline şi grâne. Ca să nu mai vorbim de riscul incendiilor de vegetaţie.

În Barcelona, hotelurile caută soluţii să limiteze consumul de apă. Aici, patronii au instalat clepsidre cu nisip în baie, pentru ca oaspeţii să fie atenţi la durata duşului.

Dar tot în Europa găsim şi extrema cealaltă. Noaptea trecută a fost cea mai rece înregistrată de statistici, minus 2 grade, în regiunea belgiană Flandra. Fermierii care cultivă viţă de vie ori pomi fructiferi au făcut noapte albă monitorizând focurile din livezi.

Iar peste Ocean, în Evergreen – Colorado a nins serios, în timp ce statele Florida şi Texas s-au confruntat cu o straşnică furtună cu grindină.

Bucățile de gheață au atins mărimea unor mingi de tenis. Șoferii ghinioniști, surprinși pe șosele de vremea extremă, s-au ales cu mașinile avariate. Zeci de mii de oameni au rămas fără energie electrică din cauza grindinei.

Au rupt drapelul NATO și l-au stropit cu vopsea roșie. Cine a făcut gestul

Protest la sediul Centrului de informare NATO din Chișinău. Un grup de persoane cu deputații neafiliați, Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan au rupt drapelul NATO și l-au stropit cu vopsea roșie, unimedia.info.

„Astăzi ne-am adunat la sediul celui mai mare bloc militar din lume, care a purtat sute de războaie în diferite părți ale lumii în ultimii 70 de ani și a exterminat milioane de oameni din întreaga lume. Trăim într-o țară liniștită, dar chiar și așa, Moldova pașnică este atrasă într-un bloc militar și în ostilități. În ultimul timp simțim tot mai mult cum țara noastră se umple cu arme, iar problemele sociale sunt neglijate”, a spus Nesterovschi.

La 15 martie, socialistul Alexandru Nesterovschi a anunțat că pleacă din echipa PSRM și se alătură „Mișcării pentru Popor”. Totodată, acesta a declarat că va fi deputat independent în Parlament. Anunțul a fost făcut de către Nesterovschi pe pagina sa de Facebook.

La 25 martie, și deputata Irina Lozovan a anunțat că părăsește Partidul Socialiștilor. Aceasta a menționat că va activa în calitate de deputat independent. Totodată, Lozovan a declarat că se va alătura și ea „Mișcării pentru Popor”.

Foștii deputați ai Partidului Socialiștilor, Irina Lozovan și Alexandru Nesterovschi, care au părăsit recent formațiunea și au aderat la Mișcarea pentru Popor, au anunțat, într-o conferință de presă, că creează un nou partid politic de stânga.

 

Coșmarul soldaților ruși trimiși pe front. Acuzații dure la adresa lui Putin. ,,Peste 300 de oameni uciși în doar două săptămâni”
Articolul anterior
Marcel Toma: ”La ai mei 50”! Lansare de carte, ca un raport de activitate
Articolul următor