Festivalul „DeVin&DeGust”: ce trebuie să știi despre vinurile produse în regiunea cu indicație geografică protejată „Codru”?

Pe 26 august, ești așteptat la cel mai aromat eveniment al verii: festivalul „DeVin&DeGust” te invită să descoperi vinurile de calitate cu IGP ale Moldovei, potențialul vitivinicol, gastronomic, turistic și cultural, caracteristic fiecărei dintre cele patru zone IGP ale țării. Una dintre cele patru regiuni vitivinicole care vor fi prezente la primul festival al deliciilor oeno-gastronomice din regiunile cu Indicație Geografică Protejată ale Moldovei ,,DeVin&DeGust” este regiunea IGP „Codru”. Iată ce trebuie să știi despre vinurile produse în regiunea cu indicație geografică protejată „Codru”!

separator
IGP Codru

Aria cu indicaţie geografică protejată (IGP) „Codru” cuprinde localităţi din raioanele Hînceşti, Ialoveni, Anenii Noi (Bulboaca), Nisporeni, Călăraşi, Criuleni, Străşeni, Orhei, Teleneşti, Făleşti, Ungheni, Sângerei, Şoldăneşti, Camenca, Dubăsari, dar și regiunea transnistreană (Tiraspol). Arealul are o suprafaţă de aproape 60.000 ha, dar se extinde anual odată cu sporirea credibilităţii sistemului de IGP în faţa producătorilor și a consumatorilor.

Mediul de cultură al IGP „Codru”

Calitatea şi unicitatea vinului IGP „Codru” sunt favorizate de factori precum sol, climă, pedologie, soi, tradiţii etc. Totalitatea acestor caracteristici se numește terroir.

Sol bine aerat, ușor, propice pentru cultivarea viţei de vie, în special acelor cu bobul alb;

Relief fragmentat de o reţea de văi, vâlcele, ravene, dar mai ales de hârtoape, creste și dealuri, intersectate de pâraie și râulețe;

Clima blândă, cu temperatura medie anuală de 10-12 grade Celsius;

Precipitații moderate (550−700 mm anual) și active (300-400 mm anual);

Înălţimea medie a plantaţiilor de vii este de 150-250 metri, preponderent pe coastele sudice cu înclinare vestică şi estică;

Vegetația spontană ocupă aproape 25% din teritoriu geografic delimitat (păduri de stejar şi fag, stejar şi carpen, frasin, arţar, tei).

Soiurile cele mai frecvente

Soiuri cu boabe albe: Aligote, Alb de Onițcani, Bianca, Chardonnay, Chenin Blanc, Fetească Albă, Fetească Regală, Floricica, Glera, Hibernal, Kerner, Legenda, Luminița, Muscat Frontignan, Muscat de Ialoveni, Muscat Ottonel, Muller Turgau, Perveneț Magaracea, Pinot Blanc, Pinot Mener, Riesling de Rhin, Riton, Rkațițeli, Sauvignon, Silvanner, Solaris, Suholimanski Belîi, Tocai Friulano (Sauvignon vert), Traminer roze, Ugni Blanc, Viorica, Viognier.

Soiuri cu boabe negre: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Codrinski, Fetească Neagră, Gammay Freaux, Malbec, Merlot, Pervomaiski, Pinot Gris, Pinot Noir, Rară Neagră, Saperavi, Syrah.

Aprecierea calității cu ajutorul văzului, mirosului și gustului a vinurilor IGP „Codru” se face în felul următor:

Vinurile albe: culoare galben-limonie cu reflexe verzi, iar la maturare – de la galben-pai până la auriu. Vinurile au un buchet elegant cu note de flori de câmp, fructe proaspete de pădure, iar gustul este savuros și fructos cu multă prospețime și mineralitate pronunțată la final;

Vinurile rosé: culoare de la roz-palid până la roz cu reflexe ale nuanțelor de zmeură și petatelor de măcieș. Buchet de fructe proaspete (piersic, caise, pomușoare de pădure), iar gustul este moale, proaspăt și răcoros.

Vinurile roșii: culoare roșie–rubinie sau nuanțe de culoare rodiei și vișinie cu reflexe spre cărămiziu. Buchet original și fin cu note de coacăză neagră, zmeură, mure, vișine și prune sălbatice, dar și condimente dulci (scorțișoară, piper roșu gras). Gust lejer, suplu, rotund și catifelat.

Vinurile licoroase: culoare de la galben-pai până la chihlimbariu (pentru albe), de la roz deschis până la roz închis (pentru rosé), de la roșu până la roșu închis (pentru vinurile roșii). Buchet bogat cu note de nucușoare, fructe uscate și flori (pentru albe) și până la prune uscate și ciocolată (pentru vinurile roșii).

Vinurile spumante: culoare de la galben-pai până la galben auriu (pentru albe), de la roz-pal până la roz (pentru rosé) și de la roșie până la roșu-rubiniu (pentru vinurile roșii). Buchetul este fin și extrem de fructos. În cazul spumantelor de calitate de tip aromat, buchetul e floral. Gust rotund și amplu.

Curiozități despre vinurile IGP „Codru”

Familia imperială rusească Romanov a înființat în satul Romanești (Strășeni) o întreprindere vitivinicolă proprie. Producţia a cucerit admiratori rafinaţi din întreaga Europă – atât suverani, aristocraţi, politicieni, cât şi oameni netitraţi.

Cele mai mari galerii subterane de depozitare a vinurilor Codru se află la Cricova, Mileştii Mici și Brăneşti. Se întind pe o suprafață de sute de kilometri şi cuprind spații pentru păstrarea a peste 2 milioane de sticle de vinuri de colecţie.

Butași de soiuri noi progresive au fost plantați pe teritoriul țării noastre în secolul al XIX-lea. Aduși din Franța de unul dintre cei mai buni vinificatori –  P.C. Cazimir, butașii au fost plantați pe moșia sa din apropiere de Mileştii Mici. Carierele de piatră abandonate au servit drept depozite pentru producţia gata.

Pentru prima dată în istoria ţării noastre soiul „Aligote”, devenit mai târziu unul dintre vinurile preferate ale localnilor, a fost adus și recoltat de  Constantin Mimi, ultimul guvernator al Basarabiei. El a cultivat pe teritoriul moşiei sale de la Bulboaca noi soiuri de viţă de vie și a produs vin în cantităţi mari, care a fost exportat la Moscova, Odesa şi Vladivostok.

Pe teritoriul moșiilor sale din Camenca, Piotr Wittgenstein, comandant rus, invită 26 de familii de nemţi care cunosc bine domeniul viticulturii. Vinul alb Chasselas cucerește specialiștii nemți. Așa că oaspeții decid să implementeze cele mai bune practici viticole pentru a-l aduce la perfecțiune. Wittgenstein proiectează și construiește terase viticole expuse spre râul Nistru și produce vin din soiuri nobile:  Riesling, Chasselas, Traminer, Alvarna, Pinot Noir etc. Vinul de la Camenca devine o legendă în Polonia și în gubernia Podolia, fiind considerat că are puteri tămăduitoare. Cneazul Wittgenstein fondează în Camenca și primul sanatoriu cu tratamente bazate pe uvoterapie prin folosirea strugurilor și vinului.

Companii vinicole din IGP „Codru”

Migdal-P SA, Asconi SRL, Combinatul de vinuri Cricova SA, Barza Neagră Grup SRL, Vinăria Bostavan SRL, Fabrica de vinuri și coniacuri KVINT (Tiraspol), Vinăria Mileștii Mici SRL, Dionysos-Mereni SA, Vinăria Hâncești SRL, Vinuri Ialoveni SA.

Vino la festivalul „DeVin&DeGust” și savurează licorile Moldovei!

Pe 26 august 2017, te invităm să „călătorești” imaginar și gustativ în fiecare regiune IGP la festivalul „DeVin&DeGust”, care va avea loc la Complexul Etno-Cultural VATRA (șos. Chișinău-Ungheni, km 32).

Evenimentul oferă posibilitatea unică de a descoperi vinurile de calitate cu IGP, dar și potențialul vitivinicol, gastronomic, turistic și cultural caracteristice regiunilor IGP.KV_RO-1024x597

Festivalul „DeVin&DeGust” este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, Uniunile Viti-Vinicole cu  IGP „Codru”, „Ștefan Vodă” , „Valul lui Traian” și Asociația Producătorilor de Brandy și Divin, cu suportul Proiectului USAID Agricultură Performantă în Moldova (APM), a  Proiectului de Competivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Sudiei și cu susținerea partenerilor: Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Scopul evenimentului este de a pune în valoare potențialul oeno-gastronomic al regiunilor cu Indicație Geografică Protejată, sporind notorietatea brandului de țară Vinul Moldovei și a vinurilor de calitate cu IGP.

Una din gemenele siameze Abby și Brittany s-a căsătorit și a ascuns acest lucru

Abby și Brittany Hensel, gemene siameze din SUA, s-au făcut remarcate în reality show-ul de la TLC – „Abby & Brittany”. Prima lor apariție televizată a fost la „The Oprah Winfrey Show”, în 1996. Abby s-a căsătorit în 2021, dar nu a dorit să recunoscă până acum, scrie evz.ro.

Abby s-a căsătorit

Abby, de 34 de ani, care este profesoară, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al Armatei SUA. Cuplul locuiește în Minnesota, unde s-au născut și au crescut surorile Hensel. Siamezele au postat și câteva fotografii de la nuntă.

Părinții n-au vrut să le separe pe Abby și Brittany Hensel

Abby și Brittany sunt gemene siameze, având în comun fluxul sanguin și toate organele de la talie în jos. Abby controlează brațul și piciorul drept, în timp ce Brittany controlează stânga. Părinții lor, Patty și Mike Hensel, au decis să nu le opereze pentru a le separa, pentru că intervenția a fost considerată prea riscantă. La acea vreme, medicii spuneau că sunt puține șanse ca ambele să supraviețuiască operației și că este mai bine să rămână așa.

Într-un interviu pe care l-au dat pe când cele două surori aveau 16 ani, au spus că vor să devină mame într-o zi: „Nu ne-am gândit încă cum va funcționa asta, dar avem doar 16 ani”.

Abby și Brittany Hensel duc o viață relativ normală

Gemenele au declarat de nenumărate ori că duc o viață normală, că fac sport și că ies în orașe ca toate tinerele. Acestea au absolvit Universitatea Bethel și au început o carieră ca profesoare de matematică la o școală primară. Singurul dezavantaj este că primesc doar un salariu, deși la finalul studiilor au obținut două diplome. De ceva timp ele se bucură de condus. Gemenele au reușit fără mari probleme să obținută permisul de conducere. Abby este răspunzătoare de pedale, iar Brittany de restul.

Siamezele adoră drumețiile în natură. Ele ies des cu prietenii și se plimbă prin oraș. Acestea sunt foarte active și pe rețelele de socializare.

Explozii auzite la hotar cu Moldova! Ce spun autoritățile noastre

Poliția de Frontieră anunță că în această dimineață, la ora 05:40, patrulele SPF Ocnița, SPF Otaci, SPF Cosăuți și SPF Soroca au raportat auzirea a cel puțin trei explozii pe teritoriul Ucrainei. Autoritățile ucrainene au confirmat că în regiunea orașului Novodnestrovsk, situat în apropierea graniței cu Republica Moldova, au avut loc trei lansări de rachete.

”Cu privire la informația că rachete rusești ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova în cursul nopții trecute, dorim să menționăm că toate sistemele de supraveghere și monitorizare a spațiului aerian nu au detectat nicio intrare neautorizată, un aspect confirmat și de autoritățile ucrainene.”, anunță Poliția de Frontieră.

Papa Francisc a spălat picioarele a 12 femei deținute într-o închisoare din Roma

Papa Francisc a spălat joi picioarele a 12 femei deţinute într-o închisoare din Roma, un ritual care marchează Joia Mare ce precede Paştele catolic, informează AFP citat de digi24.ro.

Suveranul pontif s-a deplasat joi după-amiază la închisoarea pentru femei din Rebibbia, o periferie din nord-estul capitalei italiene. El a oficiat acolo acelaşi ritual şi în 2015, dar acum a fost pentru prima dată când l-a consacrat exclusiv femeilor. Aşezat într-un scaun cu rotile, papa Francisc a spălat picioarele fiecăreia dintre cele 12 deţinute selecţionate, unele dintre ele fiind înlăcrimate, înainte să le şteargă cu un prosop şi să le sărute, scrie Agerpres.

În vârstă de 87 de ani, liderul de la Vatican a părut într-o formă bună în contextul în care starea lui de sănătate a stârnit îngrijorări în ultimele zile din cauza infecţiilor repetate care l-au împiedicat să îşi citească de mai multe ori discursurile.

„Cu toţii avem eşecuri mici şi mari”, a declarat papa într-o omilie improvizată în timpul slujbei oficiate în curtea acestui centru de detenţie, unde sunt încarcerate aproximativ 370 de femei. Spălarea picioarelor este „un gest care ne îndeamnă să îi slujim pe ceilalţi”, a adăugat el.

Câteva minute mai devreme, papa Francisc – care vizita persoane încarcerate şi în perioada în care era episcop de Buenos Aires – a participat, zâmbitor, la o baie de mulţime în timp ce strângea mâinile deţinutelor. În tradiţia creştină, Joia Mare comemorează ziua în care Hristos a spălat picioarele apostolilor la ultima sa cină. Ritualul s-a perpetuat în creştinism, cu excepţia unor ramuri ale protestantismului. Acesta este unul dintre cele mai importante momente ale Săptămânii Mari, care comemorează ultimele zile din viaţa lui Hristos înainte de învierea sa de Paşte. După alegerea sa în 2013, liderul Bisericii Catolice a vizitat în mai multe rânduri închisori şi centre de refugiaţi, spălând picioarele unor foşti mafioţi, ale unor bolnavi şi ale unor persoane provenite din categorii marginalizate. Vineri seară, el urmează să prezideze procesiunea „Calea Crucii” de lângă Colosseum, la care nu a putut participa în 2023 din motive de sănătate.

Un artist din România, rănit grav într-un accident, în timp ce se întorcea din Republica Moldova unde a susținut un concert
Articolul anterior
Tragic! O femeie din Chișinău a fost lovită mortal pe trecerea de pietoni
Articolul următor