Fetiță de 10 ani din Moldova, salvată de medici în Italia. Nicoleta avea inima în partea dreaptă și diferite malformații

Nicoleta s-a născut în urmă cu zece ani, în Republica Moldova, iar medicii au constatat atunci nu numai că avea inima în partea dreaptă, ci și că avea diferite malformații la acest organ. Ajunsă recent în Italia, fetița a fost salvată de medicii care, în urma unei operații, au corectat 97% din probleme pe care le avea la inimă, scrie rotalianul.com.

Cazul este prezentat de Agenția Jurnalistă Italiană, care precizează că în luna iulie, când Nicoleta a sosit din Moldova la spitalul „Ospedale del Cuore della Fondazione Monasterio” din Massa, provincia Massa-Carrara situată în Toscana, medicii de acolo primit-o cu un diagnostic foarte complicat.

Fetița fusese supusă deja în Moldova, pe când avea numai 9 luni, unor intervenții chirurgice. Între timp, asociația „Un cuore, un mondo” și fundația „Monasterio” au început o colaborare sanitară cu autoritățile din Moldova, iar acest lucru i-a permis fetiței de 10 ani să beneficieze de o șansă foarte mare pentru a putea trăi o viață normală.

Inițial, ea urma să fie supusă în Italia unei operații care făcea parte dintr-un tratament mai lung, început deja în Moldova. Medicii de la spitalul menționat mai sus au dorit să studieze mai bine situația ei însă, proces care a durat săptămâni întregi, și au decis apoi să o supună unei intervenții chirurgice complet diferită față de cea pentru care a venit în Italia.

Este vorba despre o operație care a durat 10 ore și este clasificată, din cauza complexității și a riscului de deces, printre cele mai periculoase din lume. Cu toate acestea, echipa de medici a reușit să o salveze pe Nicoleta, iar rezonanța magnetică făcută la inima ei arată acum că organul a fost corectat în proporție de 97%.

Medicul care a condus operația și, totodată, directorul secției de chirurgie cardiacă pentru copii din cadrul spitalului din Massa, este Vitali Pak, în vârstă de 50 de ani, originar din Uzbekistan și cu părinți coreeni.

Pak a studiat medicina în Rusia, iar în 2012 a ajuns în Italia, după ce a lucrat în mai multe spitale din lume, inclusiv din Paris, Franța și Cincinatti, SUA. Într-unul dintre acestea a operat chiar și un nou-născut de numai o zi, cu o greutate de 400 de grame și inima cât o nucă.

El a fost asistat în intervenția asupra fetiței de 10 ani din Moldova de o echipă întreagă de medici, formată atât din cardiologi, cât și anesteziști, care au fost de acord cu toții că această operație este soluția cea mai bună pentru micuța pacientă.

„A fost o alegere dificilă, dar împărtășită în unanimitate de toată echipa: noi eram pregătiți. Trei au fost dificultățile intervenției: boala cardiacă congenitală rară, morfologia inimii din dreapta și faptul că, fiind nevoiți să intervenim asupra unei inimi care a suferit deja o operatie, element care, prin urmare, agravează riscul – deja prezent – operator”, a declarat Pak.

„Trebuie să avem curaj și să credem în echipă, iar eu cred în ea, în indivizi, ca medici. Și pentru aceasta le mulțumesc doctorilor Gaia Viganò și Duccio Federici, cardiochirurgilor care mi-au fost alături, Alexandru Morosan, cardio-anestezist care a fost în sală, Alba Buselli, tehnician perfuzie, Daniela Pardini, tehnician anestezie, și Rossana Vinciguerra , instrumentist de cameră”, a mai adăugat medicul.

Lumina Sfântă va fi adusă în R. Moldova de Patriarhia Română cu o aeronavă specială

Credincioșii din Republica Moldova se vor putea bucura și în acest an de aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim, scrie jurnal.md.

Mitropolia Basarabiei informează enoriașii că o aeronavă specială va aduce Sfânta Lumină de la Ierusalim la București, Chișinău și Iași, cele trei capitale românești cu importanță istorică deosebită. Astfel, ierarhii Mitropoliei Basarabiei, împreună cu o delegație de clerici și credincioși, vor întâmpina într-o procesiune solemnă Lumina Sfântă la Aeroportul Internațional Chișinău.

Ulterior, Sfânta Lumină va fi distribuită către fiecare protopopiat și parohie din țară prin cele trei Centre Eparhiale (Chișinău, Bălți și Cahul). Detaliile despre programul evenimentului vor fi anunțate ulterior.

„Această aducere a Sfintei Lumini reprezintă un moment de profundă însemnătate spirituală pentru credincioșii din întreaga lume, oferindu-le ocazia să participe la sărbătoarea Învierii Domnului în mod autentic și binecuvântat. În această zi sfântă, credincioșii sunt încurajați să se alăture acestui moment de bucurie și să primească Sfânta Lumină cu inimile deschise și rugăciuni de mulțumire”, se spune într-un mesaj al Mitropoliei Basarabiei..

Reprezentanții instituției se roagă ca Învierea Domnului să aducă lumină, pace și nădejde în inimile tuturor credincioșilor din Basarabia.

Un reputat avocat din Moldova s-a stins din viață

Uniunea Avocaților anunță despre trecerea în neființă a colegei lor, avocata Aurelia Bagrin, scrie telegraf.md.

”În numele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, transmitem sincere condoleanțe familiei, prietenilor și colegilor. Suntem alături de ei, oferindu-le susținerea noastră necondiționată și sentimente de profundă compasiune. Fie ca bunul Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace”, este mesajul semnat de către Dorin POPESCU, președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova.

Aurelia Bagrin a deținut o diplomă de master în Drept. Ea a fost consilier juridic la Centrul de Drept al Avocaților și coordonatoarea proiectului “Ajutor Decentralizat pentru Refugiații Ucraineni”, implementat cu sprijinul Oxfam.

.

10 mai nu va fi declarată zi nelucrătoare

Anul acesta, ziua de 10 mai nu va fi declarată zi nelucrătoare. Cu precizări în acest sens vine Ministerul Muncii și Protecției Sociale în contextul în care pe 9 mai este marcată Ziua Europei, aceasta fiind zi de sărbătoare nelucrătoare.

MMPS menționează că au parvenit mai multe solicitări din partea angajatorilor și salariaților. Anul trecut, bugetarii s-au bucurat de o mini-vacanță, întrucât data de 8 mai a căzut luni și a fost declarată zi de odihnă, prin hotărâre de Guvern, anunță IPN.md.

„Anul acesta, ziua de 10 mai nu va fi declarată zi nelucrătoare. În același timp, în scopul utilizării optime de către salariați a zilelor de repaus și de sărbătoare nelucrătoare, conducătorii unităților din sectorul real al economiei sunt în drept să transfere zilele de repaus sau de lucru în alte zile, după consultarea reprezentanților salariaților”, precizează instituția.

În Republica Moldova zile de sărbătoare nelucrătoare sunt: 1 ianuarie – Anul Nou; 7 și 8 ianuarie – Nașterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil vechi); 8 martie – Ziua internațională a femeii; a doua zi de Paști (luni) conform calendarului bisericesc; ziua de luni la o săptămână după Paști ( Paștile Blajinilor); 1 mai – Ziua internațională a solidarității oamenilor muncii; 9 mai – Ziua Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru independența Patriei; 9 mai – Ziua Europei; 27 august – Ziua Independenței; 31 august – sărbătoarea „Limba noastră cea română”; 25 decembrie – Nașterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil nou); ziua Hramului bisericii din localitate, declarată în modul stabilit de consiliul local al municipiului, orașului, comunei, satului.

Evenimentul anului s-a produs! Anastasia Fotachi și Gabriel Stati au devenit oficial soț și soție. Primele imagini de la nuntă
Articolul anterior
Federația Rusă cere României să recunoască public că trimite arme Kievului: ”În loc de această ruşine falsă, ar trebui să mărturisească totul”
Articolul următor