Fiica lui Aleksei Navalnîi, la Geneva: „Tatăl meu stă în închisoare pentru că nu a murit după ce a fost otrăvit”

În primul său discurs public, Daria Navalnaia, fiica opozantului rus Aleksei Navalnîi, aflat într-o închisoare din Rusia, i-a apărat marți nevinovăția tatălui său, în timp ce a primit în numele său premiul anual pentru curaj în cadrul Summitului pentru Drepturile Omului şi Democraţie desfăşurat săptămâna aceasta la Geneva, relatează Efe, citată de Agerpres.

„Tatăl meu este în închisoare pentru cuvintele sale, pentru acţiunile şi convingerile sale şi, înainte de toate, pentru că nu a murit atunci când guvernul rus a încercat să-l omoare otrăvindu-l”, a declarat tânăra de 20 de ani într-un discurs rostit în limba engleză.

Fiica lui Navalnîi a mai spus că, întocmai cum afirma și tatăl său în trecut, „Rusia va fi într-o bună zi liberă şi fericită aşa cum merită” şi a asigurat că, după ani de abuzuri de putere în ţară, „majoritatea cetăţenilor trebuie să decidă cine va guverna şi pentru cât timp”.

Vinerea trecută, președintele rus, Vladimir Putin, a promulgat legea care le interzice opozanților să candideze în alegeri, chiar când Alexei Navalnîi, cel mai mare critic al său, a împlinit 45 de ani.

Daria Navalnaia a declarat că este foarte îngrijorată de „declinul rapid al democraţiei în Rusia” şi a subliniat că tatăl său „şi-a consacrat întreaga viaţă luptând împotriva corupţiei, pentru drepturile omului, libertatea de expresie şi alegeri libere”.

Navalnîi se află după gratii după ce a fost condamnat într-un caz de deturnare de fonduri pe care îl cataloghează drept o înscenare pentru activitatea sa politică. El se află încarcerat din ianuarie 2021, când a revenit în Rusia după luni de tratament medical în Germania, unde a ajuns în comă în august otrăvit cu Noviciok.

Navalnîi a arătat că în spatele tentativei de asasinat se află serviciul secret FSB la ordinul lui Vladimir Putin. Kremlinul a negat orice implicare. Recent, opozantul a anunțat că autoritățile ruse au deschis trei noi anchete penale împotriva sa.

Ploaia puternică cu grindină a făcut ravagii la Ialoveni. Foto!
Articolul anterior
Dovada că SARS-Cov-2 ar fi fost creat într-un laborator. Concluziile unor experți americani: „Respectiva secvență genică nu este prezentă în niciun alt virus”
Articolul următor
Alte articole interesante