Filip Kirkorov va reprezenta Moldova la Eurovision-2021 alături de Natalia Gordienko

Filip Kirkorov va reprezenta Moldova la Eurovision-2021. Artistul popular din Rusia a făcut anunțul pe contul său de Instagram.

El va merge la concurs împreună cu artista moldoveancă Natalia Gordienko, relatează gazeta.ru.

„Da! Acum e oficial! Mergem să cucerim Eurovision-2021 împreună cu Natalia Gordienko din partea Moldovei”, a scris Kirkorov, în dreptul imaginii, artiștii optând pentu un look tineresc.

Filip Kirkorov, în vârstă de 53 de ani, a întinerit vizibil după ce a dat jos mai multe kilograme. Artistul a îmbrăcat un costum în stil sport, accesorizând ținuta sa cu o ,,coroană de rege”, acesta fiind supranumit ”rege” al muzicii pop din Rusia.

Natalia și-a pus în evidență silueta zveltă optând pentru o ținută elegantă, dar și sexy în același timp.

În 2020, concursul a fost anulat din cauza pandemiei de coronavirus.

Cine va reprezenta Rusia la Eurovision Song Contest 2021 deocamdată este necunoscut.

Premierul Dorin Recean vrea să ceară Parlamentului stare de urgență, din 16 decembrie

Premierul Dorin Recean va merge, săptămâna viitoare, în Parlament să ceară instituirea  stării de urgență în domeniul energetic, din 16 decembrie, transmite IPN.

„Asta înseamnă că există riscul pentru întreruperea livrărilor, cel puțin parțială, dacă nu totală, atât a energiei electrice în cazul nostru, dar și a altor tipuri de energie”, a declarat  Dorin Recean.

Premierul a precizat că instituirea stării de urgență va permite restricționarea exportului de energie, precum și introducerea unor măsuri necesare pentru a diminua din impactul întreruperilor de energie electrică asupra populației Republicii Moldova. „În mod special atunci când s-ar materializa riscul de a nu avea energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan”, a menționat Dorin Recean.

Guvernul trebuie să aibă toate instrumentele necesare, inclusiv să dicteze anumite acțiuni companiilor din sectorul privat, a mai spus premierul.

Dorin Receana solicitat astăzi demisia lui Victor Parlicov din funcția de ministru al energiei. De asemenea, a cerut demisia directorului SA „Energocom”, Victor Bînzari, dar și a lui Sergiu Tofilat din funcția de membru în Consiliul de Observatori al SA „Moldovagaz”. Potrivit premierului, aceste persoane fie au blocat, fie nu au acționat în momentul potrivit pentru a achiziționa gaz la cel mai bun preț.

Două seri magice de la trupa AKORD! Pe 7 și 8 decembrie vor susține două concerte extraordinare

Trupa AKORD organizează două seri magice, cu muzică de calitate, cu efecte tehnice și scenice exclusive, într-un show extraordinar, de industrie muzicală – „Dimmi Di Te”.

Așa cum și-au obișnuit admiratorii, băieții de la AKORD își așteaptă și în acest admiratorii, la două concerte uimitoare, în data de 7 și 8 decembrie, la Palatuk Național ”Nicolae Sulac”.

Regizorul evenimentului este Alla Donțu.

Igor Sîrbu și Eduard Malareu vor escalada trăiri, sentimente și mesaje muzicale în diferite stiluri și stări artistice.

În concert vor fi interpretate cele mai celebre piese marca AKORD, dar și mai multe premiere muzicale: Dimmi Di Te, Secrete, De la Nistru mai la vale, De câte ori, precum și alte compoziții în acompaniamentul unor intrumentiști renumiți din Republica Moldova.

Plan de naștere, cursuri obligatorii și dezvoltarea cadrului legal. Recomandări pentru diminuarea violenței obstetrice în R. Moldova

Plan de naștere, cursuri obligatorii și dezvoltarea cadrului legal. Sunt câteva dintre recomandările pentru diminuarea fenomenului violenței obstetrice în R. Moldova. Acestea se regăsesc într-un studiu realizat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în cadrul proiectului „Suport organizațional”.

Dezvoltarea cadrului legal

Studiul indică că este necesară elaborarea unei legi privind malpraxisul medical, fie adoptarea unei legi speciale care să abordeze fenomenul violenței obstetrice și ginecologice.

“Reglementări care să asigure că pacienții, care au suferit leziuni sau vătămări ca urmare a unor practici medicale incorecte sau au fost supuși unei forme de violență obstetrică și ginecologică, pot fi apărați prin intermediul legii și au acces la suport financiar sau la alte forme de remediere.”

Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Studiul mai subliniază că „procedurile interne trebuie să ofere siguranță și protecție victimelor pentru a putea raporta orice abuz, fără frică de represalii sau fără încălcarea dreptului la confidențialitate, precum și să includă sancționarea pentru cei găsiți vinovați de astfel de cazuri”.

“Legislația trebuie să limiteze practicile medicale neesențiale, pentru a evita procedurile medicale efectuate fără consimțământul explicit al pacientului, inclusiv vizând femeile în perioada sarcinii, a nașterii sau în stadiul post-partum.

Un alt aspectimportant ține de obligativitatea de a avea o politică de protecție a personalului medical care raportează cazuri de violență obstetrică. Acest lucru ar putea ajuta la protejarea persoanelor respective de eventuale represalii.”

Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Crearea liniei fierbinți

Autorii studiului consideră că este necesară instituirea unei linii fierbinți, pentru reclamarea neregulilor la care au fost supuse femeile în timpul sarcinii, al nașterii sau în perioada imediată de după naștere, inclusiv estorcarea de mită.

“Luând în considerare faptul că aceste cazuri sunt adesea traumatizante și sensibile, iar femeile pot întâmpina dificultăți în a discuta despre experiențele lor cu cei apropiați, o linie fierbinte anonimă le poate oferi un mediu sigur în acest sens.”

Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Asistență juridică garantată

Asigurarea asistenței juridice gratuite este o măsură suplimentară de promovare și protejare a drepturilor omului, inclusiv pentru persoanele vulnerabile sau marginalizate în societate, se mai arată în studiul CPD.

Femeile care se confruntă cu diferite forme de violență obstetrică și ginecologică, indiferent de statutul lor financiar, trebuie să fie asigurate cu oportunitatea de a-și apăra drepturile și de a fi reprezentate corect.

Astfel, este necesară integrarea oricărui caz de violență obstetrică în categoria cazurilor care presupun desemnarea, la cerere, a unui avocat specializat, care acordă asistență juridică garantată de stat. Acest lucru poate include asistență juridică gratuită, consiliere și alte forme de sprijin.”

Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Instituirea obligativității planului de naștere

Studiul relevă că legislația trebuie să includă o prevedere care să facă obligatorie pregătirea și prezentarea unui plan de naștere pentru fiecare femeie însărcinată.

“Această practică este pe larg răspândită în practica internațională, fiind implementată în SUA, Anglia, Danemarca, Olanda, Estonia, Spania. Planul de naștere reprezintă un document scris, prin care femeia însărcinată, după ce se informează despre procedurile privitoare la sarcină și naștere, își anunță nevoile și preferințele legate de travaliu, naștere, îngrijirea post-partum.”

Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

„Acest lucru va spori gradul de implicare a femeilor în procesul de naștere, le va oferi un sentiment de control și le va permite să-și exprime preferințele și nevoile într-un cadru formal. Deși fiecare plan de naștere va fi individual, bazat pe nevoile și preferințele individuale ale fiecărei femei, se recomandă a fi stabilite anumite standarde privind conținutul și formatul acestuia”, se mai arată în studiu.

Crearea camerelor pentru nașteri blânde

“În saloanele și sălile de naștere din maternități este greu să produci oxitocină – hormon care are nevoie de o ambianță caldă și primitoare, în care femeia să se simtă în siguranță, în condiții familiare.

Sălile de naștere sunt amenajate ca săli de operații: sunt reci, cu lumină orbitoare. Pentru o naștere lină însă este nevoie de intimitate, căldură, liniște și lumină difuză. Atunci neocortexul se liniștește și se activează instinctele femeii, hormonii nașterii.”

Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Îmbunătățirea condițiilor de îngrijire pentru femeile care au pierdut o sarcină sau un copil

Mai este necesar să fie introduse prevederi care să asigure că femeile care trec printr-o pierdere perinatală nu sunt cazate în apropierea saloanelor sau secțiilor cu nou-născuți.

“Acest lucru ar putea implica crearea unor zone separate în spitale sau implementarea unor politici care să asigure plasarea femeilor respective în zone cât mai îndepărtate de sunetele produse de nou-născuți.”

Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Cursuri obligatorii de educație prenatală

Iar cursurile de pregătire ar trebui să devină obligatorii pentru toate femeile însărcinate.

“Este important ca aceste cursuri să se concentreze pe furnizarea de informații pozitive și împuternicitoare, care să încurajeze femeile să aibă încredere în capacitățile propriului corp.

În prezent, seminarele livrate de instituțiile medicale, private sau publice, pun accentul preponderent pe pericole și riscuri în sarcină și la naștere, fapt ce creează anumite blocaje în corp, trezesc sentimentul de frică și anxietate.”

Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Alte recomandări indicate în studiu pot fi văzute aici.

Fiecare femeie are dreptul la o experiență medicală bazată pe respect, empatie și demnitate, mai ales într-un moment atât de important precum nașterea. Cu această convingere, în cadrul celor #16Zile împotriva violenței de gen, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), în parteneriat cu AGORA, a lansat campania de sensibilizare și conștientizare a violenței obstetrice și ginecologice – o inițiativă care își propune să aducă în prim-plan o realitate dură, dar să ofere și soluții pentru o experiență mai empatică pentru femei.

O tânără și-a salvat mama, care era la un pas de a fi incinerată, după ce medicii au declarat-o moartă
Articolul anterior
Emilian Crețu, gol în zăpada adunată la terasa apartamentului său! Foto
Articolul următor