Filmările care au șocat SUA: o tânără turcoaică de la o universitate de lângă Boston, arestată de 6 polițiști mascați și dusă la 2.000 de kilometri

Sute de studenți si locuitori din Somerville, Massachusetts, la câțiva kilometri de Boston, au ieșit în stradă, ca să protesteze, când imaginile unei recente arestări fără mandat de acuzare a unei doctorande au devenit virale. „Chiar dacă nu sunt de acord cu ce a susținut ea în articol, noi în America nu ridicăm oamenii de pe stradă pentru că au alte idei”, a declarat un localnic la un post TV local, scrie hotnews.ro

Din 2018 întâi studentă și apoi doctorandă în SUA, Rumeysa Ozturk, acum pregătindu-și dizertația la Universitatea Tufts, mergea singură pe stradă,marți seară, pentru a se întâlni cu prietenii. Șase ofițeri în civil au încercuit-o pe stradă, în apropierea apartamentului ei din Somerville, Massachusetts, după cum arată înregistrările camerelor stradale de supraveghere, preluate de CNN și de televiziunile locale.

Tânăra de 30 de ani a fost prinsă de mâini de un ofițer care purta cu hanorac și șapcă, în timp ce un altul i-a confiscat telefonul mobil.

La scurt timp după asta, polițiștii și-au acoperit gura și nasul, unii dintre ei purtând ochelari de soare.

„Suntem de la poliție”, au spus ofițerii. „Da, nu arătați. De ce vă ascundeți fețele?”, se poate auzi răspunsul unei persoane de pe stradă, martor, care nu apare în înregistrare.

Întrebat la o conferință de presă despre reținerea doctorandei turce, Marco Rubio, secretarul de stat al SUA, a invocat, conform publicației The Hill, un articol publicat în ziarul școlii.

El a mai explicat ridicarea vizei: „Dacă solicitați o viză pentru a intra în Statele Unite și a fi student și ne spuneți că motivul pentru care veniți în Statele Unite nu este doar pentru că doriți să scrieți articole de opinie, ci și pentru că doriți să participați la mișcări care sunt implicate în acțiuni precum vandalizarea universităților, hărțuirea studenților, ocuparea clădirilor, crearea de scandal, nu vă vom acorda o viză”.

Studenta a ajuns în sudul SUA, în Louisiana

La un minut după evenimentele de marți, Ozturk a fost urcată într-un SUV și dusă într-un loc necunoscut. Studenta, care este originară din Turcia și are o viză de student valabilă în SUA, a fost dusă apoi „prin mai multe state”, inclusiv prin mai multe birouri guvernamentale din New England, a declarat echipa juridică a tinerei.

În dimineața următoare, ea a fost transportată cu avionul la 1.300 de mile (aproximativ 2.000 de kilometri) distanță de casa sa, la o unitate de pregătire din Alexandria, Louisiana – în ciuda unui ordin judecătoresc emis la aproximativ șase ore după arestarea sa, care prevedea ca Ozturk să nu fie mutată în afara statului Massachusetts fără un preaviz de 48 de ore.

În toată această perioadă, tânăra nu a fost inculpată și nu i s-a dat posibilitatea de a vorbi cu un avocat, potrivit purtătorului său de cuvânt.

Apoi, ea a fost dusă, în cele din urmă, la un centru de procesare a imigranților din Basile, Louisiana.

Departamentul pentru Securitate Internă: acuzații de sprijinire a Hamas

După arestarea lui Ozturk, un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Securitate Internă a declarat miercuri că tânăra „s-a angajat în activități de sprijinire a Hamas”, fără a preciza care ar fi aceste activități.

Avocații acesteia spun că ea este pedepsită pe nedrept pentru că a vorbit în favoarea drepturilor palestinienilor.

În timp ce un judecător a oprit deportarea, avocații lui Ozturk continuă să lupte pentru eliberarea sa. Ei susțin că singurul lucru făcut de studentă este că a publicat, împreună cu alți colegi, un editorial în revista universității.

”Noi în America nu ridicăm oamenii de pe stradă pentru că au alte idei”

Sute de oameni au protestat în stradă de când tânăra de 30 de ani a fost arestată, cea mai mare mișcare de opoziție de când au început reținerile studenților. Conform declarațiilor administrației de la Washington, deși până acum s-a aflat doar de câteva situații, sunt catalogați deja aproximativ 300 de studenți și alții se adaugă, zi de zi.  

Putin a încălcat armistițiul: „Atacurile continuă”, spune Zelenski

Vladimir Putin a ordonat trupelor să oprească atacurile până la finalul primei zile a sărbătorii Învierii Domnului. 

„Partea rusă declară un armistițiu de Paște. Ordon ca toate acțiunile militare să fie oprite pentru această perioadă. Presupunem că partea ucraineană ne va urma exemplul”, a declarat Vladimir Putin, președintele Rusiei.

Kievul l-a acuzat pe președintele rus că minte

„La ora 17:15, drone rusești de atac au fost detectate pe cerul nostru. Dronele Shahed de pe cerul nostru dezvăluie adevărata atitudine a lui Putin față de Paște și față de viața umană”, a scris Vladimir Zelenski pe X. 

Mai mult, liderul de la Kiev spune că Ucraina ar vrea extinderea armistițiului pentru alte 30 de zile. Vladimir Zelenski a acuzat sâmbătă Rusia că a încălcat încetarea focului pe care omologul său rus Vladimir Putin tocmai o anunțase pentru Paște și pe care Ucraina s-a angajat să o respecte, în ceea ce ar fi cea mai semnificativă pauză în lupte din ultimii trei ani de conflict, relatează AFP.

„Dacă Rusia este gata să se angajeze cu adevărat (la o încetarea a focului – n.r.), Ucraina va face același lucru”, a scris președintele ucrainean pe X, adăugând că propune „prelungirea încetării focului dincolo de 20 aprilie”.

Iată câteva curiozități interesante despre Ziua de Paște, pe care la sigur nu le-ai știut

Paștele este una dintre cele mai importante și îndrăgite sărbători ale anului, marcând nu doar un eveniment esențial în calendarul creștin – Învierea lui Iisus Hristos – ci și o perioadă bogată în simboluri, tradiții și obiceiuri unice. Fie că vorbim despre ouăle roșii, mirosul cozonacilor proaspeți sau misteriosul iepuraș care aduce daruri copiilor, această sărbătoare îmbină spiritualitatea cu bucuria comunității și reîntâlnirea familiei. În cele ce urmează, vom descoperi câteva curiozități fascinante despre Paște – de la semnificațiile ascunse ale obiceiurilor românești, până la cele mai neobișnuite tradiții din jurul lumii.

Curiozități religioase și simbolice:
  • Ziua Paștelui nu are o dată fixă – este sărbătorită în prima duminică după prima lună plină care urmează echinocțiului de primăvară. De aceea, poate cădea între 22 martie și 25 aprilie (pentru Paștele catolic) și între 4 aprilie și 8 mai (pentru Paștele ortodox).
  • Ouăle roșii – simbolizează sângele lui Hristos și viața nouă. Vopsitul ouălor este un obicei păstrat de secole și are rădăcini precreștine.
  • Salutatul cu „Hristos a înviat!” / „Adevărat a înviat!” – este un obicei specific Paștelui ortodox și durează 40 de zile, până la Înălțare.
  • Curiozități culturale:

    1. Iepurașul de Paște – vine din tradițiile germanice și simbolizează fertilitatea și primăvara. În România, a fost adoptat mai recent, în special în zonele influențate de cultura occidentală.
    2. În unele țări, copiii caută ouă ascunse – „Easter egg hunt” e foarte popular în SUA și alte țări vestice. Ouăle sunt din ciocolată sau plastic și ascund surprize.
    3. Cel mai mare ou de Paște din lume – a fost realizat în Argentina în 2015, cântărind peste 7.000 kg și având peste 10 metri înălțime!

    Tradiții gastronomice:

    1. Cozonacul, pasca și mielul sunt preparate nelipsite din meniul de Paște în România. Mielul simbolizează sacrificiul lui Hristos.
    2. În Italia, se pregătește o prăjitură numită Colomba di Pasqua (Porumbelul de Paște), în formă de porumbel – simbol al păcii

    Zeci de străini nu au fost lăsați să intre în Republica Moldova în ultimele 24 de ore

    Peste 61 294 traversări la trecerea frontierei au fost în ultimele 24 de ore, anunță Poliția de Frontieră a Republicii Moldova.

    Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei rămân a fi:

    PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 15 522 traversări persoane;
    PTF Leușeni – 10 845 traversări persoane;
    PTF Sculeni – 7 301 traversări persoane;
    PTF Costești – 3 949 traversări persoane;
    PTF comun Palanca – 3 883 traversări persoane.

    În ultimele 24 de ore, pe sensul de intrare în Republica Moldova s-a aplicat refuzul de autorizare a trecerii frontierei de stat pentru 43 persoane străine.

    Încălcări înregistrate:

    – Traversarea ilegală a FS de către persoane – 2;

    – Tentativa trecerii ilegale a FS de către persoane – 0;

    – Folosirea documentului fals – 1;

    – Nerespectarea regulilor de ședere și intrare în RM – 5;

    – Încălcarea regimului frontierei de stat, a regimului zonei de frontieră, a regimului punctelor de trecere a frontierei de stat și a regulilor de trecere a frontierei de stat – 6. 

    Poliția de Frontieră vă recomandă:

    Pentru evitarea aglomerației:

    – PTFS „Leușeni-Albița”: Alternativa – PTFS „Leova-Bumbăta” (08:00-20:00) sau PTFS „Cahul-Oancea”.
    – PTFS „Sculeni-Sculeni”: Optați pentru PTFS „Costești-Stânca” sau PTFS „Lipcani-Rădăuți Prut”.
    – PTF comun „Palanca-Maiaki-Udobnoe”: Alternativa – PTFS „Tudora-Starokazacie”.

    Pentru situația în timp real a punctelor de trecere a frontierei, accesați: https://border.gov.md/camere-web 

    Pentru întrebări suplimentare, contactați: Linia Verde a Poliției de Frontieră: 022 259 717 

    Odată ajunși la frontieră, vă rugăm să manifestați răbdare, înțelegere și respect față de personalul aflat la datorie și ceilalți participanți la trafic.

    A crescut prețul la carnea de porc: Ce motive invocă comercianții
    Articolul anterior
    Opt curieri români au furat aproape un milion de euro, în Anglia. Schema furtului
    Articolul următor